‘Geef mij maar Amsterdam’ voor Isabell Werth *foto’s*

‘Geef mij maar Amsterdam’ voor Isabell Werth *foto’s*

0 4634
Isabell Werth - Weihegold Old Jumping Amsterdam 2018 © DigiShots

Op Jumping Amsterdam gaat de wereldbeker Kür om 12.30 van start met de beste vijftien combinaties van de Grand Prix van gisteren. De Deense ruiter Daniel Bachmann Andersen heeft als eerste de ring betreden met Blue Hors Zack.

De zoon van Rousseau x Jazz heeft zich al volop bewezen in de fokkerij; later komt zijn zoon Glock’s Zonik N.O.P. in actie met Edward Gal. Als laatbloeier onder het zadel etaleert Zack nu ook in de ring zijn talent. In de Grand Prix gisteren ging het niet helemaal vlekkeloos en liet Zack het vooral in de piaffe afweten. De combinatie kwam toen niet verder dan een elfde plek met ruim 71%.

Blue Hors Zack: Veel beter dan in GP

Daniel Bachmann Andersen-Blue Hors Zack

Mooi beeld van dit duo, veel afdruk, fijne aanleuning, en de piaffe is nu een stuk beter. Kleine miscommunicatie in een wending bij C, als de hengst in de draftour even in galop springt. Blije gezichten bij het team én bij de ruiter. Technisch niet de moeilijkste proef. Hij heeft al eens meer dan 80% gescoord, maar nu is het 77,225%.

Tegenvallende score Diederik

Diederik van Silfhout – Four Seasons 19  

Ook Four Seasons van Diederik van Silfhout staat er wat beter aan dan in de Grand Prix. De hele proef blijft de vosruin van Piccolo wat kort in de hals. In de piaffe mag hij iets meer gaan zitten, en in een van de pirouettes balansverlies en dat levert de enige (gemiddelde) onvoldoende in de proef op. De uitgestrekte gangen en wissels zijn hoogtepunten, goed voor 7,5-en en 8-en. Score misschien wat tegenvallend: 72.865%

Patrick van der Meer: 76,445%

Patrick van der Meer-Zippo

Gisteren had Patrick van der Meer wat foutjes met Zippo vanwege spanning, die hoopt hij vandaag te vermijden. Hoge moeilijkheidsgraad, deze kür, met bijvoorbeeld wissels om de gebogen lijn en dubbel pirouettes, maar daar slaat de Rousseau-zoon zich goed doorheen. De mooie uitgestrekte stap is een handelsmerk van Zippo en daar scoort hij fijn mee. In de Grand Prix ruim 70%, nu veel en veel beter. Grote lach bij de ruiter als hij afgroet en ook bij groom Laury… 76,445%, een nieuw record voor dit duo!!

Nieuw PR voor Cennin


Op één wat mindere pirouette na was het genieten van Cennin met Madeleine Witte-Vrees! Het leek wel een ander paard dat ze onder zich had. De Grand Prix was eigenlijk niet ‘des-Cennins’, met een score van ruim 72%. Vandaag leek de Vivaldi-zoon veel losser en beter in zijn vel, mooi beeld. De hoge uitgangswaarde van meer dan 90% en hoge artistieke score levert op een haar na 80% op: 79,975% en de leiding!

Fijn debuut Zanardi

Hans Peter Minderhoud – Zanardi

Met een geweldige 76,305% debuteert Hans Peter Minderhoud in het wereldbekercircuit. Alleen stilstaan moet de schimmel moet de ondeugend ogende schimmel nog leren. In de lastige onderdelen scoort de zoon van Rubels, door HP naar twee wereldtitels bij de jonge paarden gereden en te vroeg overleden – al heel constant. Vijfde plek tot nu toe, net na Van der Meer met Zippo.

Huppel in uitgestrekte draf kost Emmelie de 80%

In één uitgestrekte draf, die Emmelie voluit reed, maakte de hengst een huppeltje. Hele mooie dubbele pirouettes, en foutloze wissels, waarin Apache wat rechter zou kunnen blijven. Ook ijverige passages en piaffes. Applaus van de bondscoach, Emmelie omhelst haar paard. 77,755, vierde! De uitgestrekte draf leverde slechts een 6 op! Jammer van dat galopsprongetje, want we weten allemaal hoe fantastisch Apache dat kan!!

Edward Gal zet RAI op z’n kop

Staande ovatie voor Edward en Glock’s Zonik. Mooi op lengte (niet zeuren over een opgekropte hals hier!!), super silhouet, en wow, wat een magische laatste middenlijn! Nu niet de kleine foutjes die de Zack-zoon in Londen, zijn eerste WB-Kür, had. Hier en daar helpt de ruiter hem, zoals in de pirouettes en de eners, die vandaag lastig genoeg waren. Maar rijden, dat kunnen we aan Edward Gal overlaten. Geef dit paard nog wat tijd en hij is niet te verslaan. De WEG, ja, Tokio, ja! 81,905%!!

Tong over het bit: Langehanenberg groet af

Helen Langehanenberg – Damsey FRH

Een grote kras op het protocol van Helen Langehanenberg. Ze was heel, heel mooi onderweg, met bijvoorbeeld een super piaffe en appuyementen. Vlak voor de stapreprise komt de tong van Damsey FRH in zicht. Dit is iets waar een ruiter weinig aan kan doen. Soms weet het paard de tong zelf weer op de plek te krijgen, bijvoorbeeld in de stap. Maar dat gebeurt niet.Jammer voor de amazone, die in Amsterdam bekend maakte dat ze zwanger is van haar tweede kindje.

Unee BB en Deja ook in 81%

Jessica von Bredow Werndl – Unee BB

Unee BB is zeventien, maar hij wordt maar beter en beter. Jessica von Bredow-Werndl eindigt haar foutloze en expressieve proef met de Gribaldi-hengst met een stralende lach van zijn amazone: 81,195%, toch vlak boven de Zweedse duo Patrik Kittel met Deja, maar nog vrij ruim achter ‘onze’ Edward Gal met Glock’s Zonik.

Natuurlijk: Isabell Werth met Weihegold


Alleen de laatste combinatie kan een oranje overwinning voorkomen. En dat is niet de minste: ze zijn de nummer één van de wereld, Isabell Werth met Weihegold OLD. We weten dat Isabell op haar best is als het écht moet gebeuren… Fouten maken ze zelden. En dat gebeurt nu ook niet. Klokzuiver en met veel uitdrukking en losgelatenheid danst Weihegold naar de overwinning. Wat een score: 88,540%.

Uitslag Wereldbeker Kür Jumping Amsterdam.

Foto’s: DigiShots

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 52)

Reacties