Joyce van Schaik: “‘Wellie’ heeft een enorme wilskracht”

Joyce van Schaik: “‘Wellie’ heeft een enorme wilskracht”

Na een ernstige peesblessure en daarna risicovolle koliekoperatie rijdt Joyce van Schaik nu weer met haar Well Done Sollenburg (v. Metall) op het hoogste niveau. Elke Grand Prix proef die ze nu nog met haar 17-jarige doorzetter rijdt, is weer leerzaam. Maar bovenal geniet Joyce van haar bijzondere paard.

“‘Wellie’ zoals ik hem altijd noem, heb ik zelf opgeleid naar dit niveau. Helaas kreeg hij wel toen we Grand Prix reden een peesblessure, een chronische peesschede-ontsteking. De kliniek waar ik toen heen ging, zei dat er eigenlijk weinig voor hem te doen was…”

Second opinion

“Toen ben ik voor een second opinion naar naar de kliniek Equitom gegaan in België en daar hebben ze middels een operatie de pees schoongemaakt. Van te voren was het moeilijk in te schatten wat de prognose was, want dat was afhankelijk van wat ze tijdens de operatie aantroffen. Uiteindelijk is dit goed afgelopen en bleef de pees goed. Maar toen sloeg het noodlot weer toe in 2015. Wellie kreeg koliek en moest met spoed naar Utrecht. Bij die operatie waren er nog best wel wat complicaties, zo kreeg hij een zuurstofgebrek.”

Pensioen

“In Utrecht merkten ze dat als ik er was Wellie weer een beetje vrolijker was en opknapte. Ik ging dus twee keer per dag op en neer naar Utrecht om bij hem te zijn. Ik denk dat Wellie zijn enorme wilskracht er voor gezorgd heeft dat we nu weer op dit niveau zijn. Het is echt ongelooflijk hoeveel inzet hij toont. Hij is dan ook nog lang niet toe aan zijn pensioen.”

Groeien

“Natuurlijk merk je wel dat hij een dagje ouder is en je moet iets langer de tijd nemen om hem los te rijden, maar hij gaat er honderd procent voor. Elke Grand prix proef die ik met hem rijd, is voor mij nog steeds heel leerzaam. Zo’n proef is niet niks en daar moet je echt in groeien. Voorlopig ga ik nog lekker met hem door. laatste scoorde we nog ruim 68%!”

Ongelooflijk

“Naast Wellie rijd ik Glendale (v. Ampère red.) die ik samen met zijn fokker en eigenaar, Willem Auke van der Linde heb. Met hem debuteerde ik pasgeleden in de Intermediaire II. Van te voren was ik al blij met een score rond de 62, maar het werd bijna 70%. Ongelooflijk, hoe blij ik daar mee was. Ik les bij Emmelie Scholtens. van haar leer meer terug te rijden en hem toch snel te houden. Voorheen wilde ik nog wel eens te groot en dan werden de passen ook weer wat trager.”

Coach

“In de sport wil ik graag eens internationaal starten, mits ik het thuis kan regelen. Ik heb namelijk mijn eigen pension- en trainingsstal met 24 boxen. We hebben een hele leuke en gezellige groep op stal en de meeste lessen ook bij mij, al hoeft dat niet. Het voordeel is dat als de eigenaren met vakantie gaan, ik de paarden door kan trainen. Dat vinden ze wel fijn.  Daarnaast geef ik nu ook mijn twee nichtjes en het dochtertje van mijn vriend les. Dit vind ik ook wel heel leuk om te doen. Het coachen bevalt mij en wie weet ga ik er in de toekomst nog eens een extra opleiding in volgen.”

Blij maakt blij

“Het zou leuk zijn als één van die meiden de stal misschien in de toekomst wil overnemen. Met paarden werken is een manier van leven. Je krijgt zoveel liefde en waardering van de paarden terug. Als ze hun best voor je willen doen, geeft dat heel veel energie. En van blije paarden, word ik gewoon ook weer blij.” (CdB)

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Privébezit

Reacties