JIM Grand Prix: Diederik van Silfhout wint

JIM Grand Prix: Diederik van Silfhout wint

0 1411
Diederik van Silfhout
Diederik van Silfhout - Arlando N.O.P. tijdens hun laatste winnende rit bij Jumping Indoor Maastricht 2016 © DigiShots

Favoriet voor de overwinning in de 3* Grand Prix van JIM  Maastricht was zonder twijfel Olympiade combinatie Diederik van Silfhout en zijn Arlando N.O.PEen favorietenrol die dubbel en dwars werd waar gemaakt.

Ontwikkeld

Voor Van Silfhout en Arlando N.O.P.  was dit het eerste optreden na Rio. Vanaf de eerste stap van de proef laten Van Silfhout en Arlando zien in vorm te zijn. De rustperiode heeft de combinatie goed gedaan. Expressie in de verzamelde oefeningen heeft de KWPN gekeurde zoon van Paddox. Dat was altijd al zo en die kwaliteit is met de jaren alleen maar verder ontwikkeld. Ook nu waren de passage en piaffe en de overgangen weer hoogtepunten uit de proef van de combinatie. Het stapgedeelte blijft het moeilijkst. Deze basisgang leent zich bij Arlando nu eenmaal niet om twee hoeven over te stappen in de uitgestrekste stap. De verzamelde stap is overigens tact zuiver en correct. Sterk punt door de hele proef heen is de aanleuning die heel constant is en mooi op lengte blijft. Score: 75,88%. Van Silfhout is de nieuwe leider in het klassement!

Diederik van Silfhout
Diederik van Silfhout – Arlando N.O.P. 
Jumping Indoor Maastricht 2016 © DigiShots

Glock’s Flirt trakteert

Ook Glock’s Flirt van Hans Peter Minderhoud is lange tijd niet in de ring geweest, nadat hij geblesseerd raakte in april dit jaar. Het publiek in Maastricht werd getrakteerd op zijn comeback. En dat smaakte naar meer. Wat is het toch een ongelooflijk sympathiek paard. Volledig gefocussed op zijn fantastisch rijdende ruiter loopt hij door zijn proef. Fouten maakt hij bijna niet. Even gaat het mis vlak voor de inzet van de tweede pirouette, maar direct herpakte Minderhoud zich weer. De ruiter kan tevreden en blij zijn dat hij zijn topper weer terug heeft in de ring en zo naast Glock’s Johnson N.O.P. TN een tweede Grand Prix paard heeft dat in de top mee kan doen. Uitslag 75.54%, tweehonderste van een seconde meer dan Isabell Werth.

Rentree Don Johnson FRH

Isabelle Werth rijdt haar Don Johnson FRH voor het eerst sinds zijn blessure weer naar binnen in Maastricht. Dat Werth proeven kan rijden, dat weten we allemaal. Zij rijdt iedere meter van de proef, en laat nergens wat liggen. En Don Johnson is weer fit, al doet het totaalbeeld nog net wat behoudend aan. Foutloos was het zonder meer. En harmonieus toonde het ook. Een geslaagde rentree op het hoogste niveau. En een combinatie om voor dit seizoen weer rekening mee te houden. Score: 75.52%

Beatrice Buchwald

Gaat Beatrice Buchwald de score van Marieke van der Putten verbeteren? Met Daily Pleasure wist ze eerder dit jaar tijdens Indoor Brabant al een overwinning in de wacht te slepen. Daily Pleasure is een heel ander paard dan de expressieve Ambria. Hij scoort punten met zijn uitgestrekte stap. Maar de piaffe is haperend en tijdens de overgang van piaffe naar passage is de impuls even weg. De vosbles met vier witte benen heeft zeker een bepaalde uitstraling, maar als er dan ook nog fouten in de series changementen worden gemaakt, weten we genoeg. Zelfs met een hele mooie laatste AC-lijn, waar Buchwald haar De Niro-nazaat herpakt en de overgangen van en naar passage en piaffe juist heel mooie vloeiend lukken, kan het tij niet meer worden gekeerd. Dit is niet de proef waar de combinatie op gehoopt had toen ze afreisden naar Maastricht. Score: 67.08%.

Marieke van der Putten

Na Jeanette Haazen komt er een andere in internationaal opzicht ‘aankomende’ combinatie de ring binnen. Marieke van der Putten en Ambria. De combinatie begint direct sterk, met een mooie verruiming in draf en fraaie appuyementen toevoegen. De passage is met afdruk, uitstraling. De piaffe zou daarin nog net een fractie meer mogen ontwikkelen. Een sterke gereden proef, met een harmonieus en zeer aansprekend totaalbeeld. De score mag er zijn: 72.92%.

Marieke van der Putten
Marieke van der Putten en Ambria. Foto: Digishots

Jeanette Haazen

En dan rijdt Jeanette Haazen de ring binnen. De frêle amazone met haar Limburgse roots moet zich als een vis in het water voelen, in de ring van Maastricht. Maar hoe denkt haar paard Dabanos d’04 daarover? Met spanning volgen we de proef. Dabanos d’04 zet zijn beste beentje voor. Hij begint zijn proef met prachtige appuyementen. De piaffe is uit het boekje, mooi in ritme op de plaats geeft hij de indruk dat hij nog wel een uur door kan gaan. De uitgestrekte stap miste wat ontspanning en daar laat de combinatie nog wat punten liggen. De series changementen verlopen met uitdrukken én foutloos. De pirouettes mooi gedragen en door gesprongen, en ook de laatste piaffe – passage op de AC-lijn wordt fraai neergezet. Resultaat: 70.36%.

Jeanette Haazen
Jeanette Haazen tijdens JIM. Foto: Digishots

Patrick van der Meer

Patrick van der Meer rijdt Rousseau-zoon Zippo weer de ring binnen. De krachtpatser staat er goed aan. Van der Meer heeft met Zippo eerder uitstekende resultaten behaald in Maastricht. En ook nu mag de score van  71.58% er zijn.

Afgroeten

Als er één amazone alles uit haar paard weet te rijden, zonder dat er ook maar iets geforceerd wordt is dat Marlies van Baalen. Ongelukkig genoeg bouwde juist haar Ratzinger tijdens de proef in Maastricht dusdanig spanning op waardoor het echt even mis ging in de serie changementen om de pas. De amazone besloot om het te laten voor wat het was en af te groeten.

Oekraïne

Voor Oekraïne stelt Oksana Gusaravo de ruin Enrico voor. Na de eerste onderdelen, waar het totaalbeeld weinig expressievol, maar wel harmonieus is. Een dribbel in de uitgestrekte stap en een zeer voorwaartse piaffe de score drukken, blijkt al snel dat we uit de hoek van Oekraïne dit keer geen tegenstand hoeven te verwachten.

Sir Donnerhall II

Voor de tweede deelnemer in deze Grand Prix ga je even rechtop je stoel zitten. De prachtige hengst Sir Donnerhall II, de volle broer van de bekende hengst Sir Donnerhall I, is een imponerende en beeldschone verschijning met zijn amazone de Spaanse Morgan Barbancon Mestre. De verwachting die de eye catcher wekte bij het binnenrijden, kon niet helemaal worden waargemaakt. Vooral in de galop ontstonden er wat problemen, met een fout in de eners, en het stilvallen in de pirouette. Ook de piaffe is niet zijn sterkste punt. De hengst is echter pas tien jaar oud, en staat aan het begin van zijn Grand Prix carrière. Score voor nu: 64.28%

Uitslagen CDI3* Grand Prix Jumping Indoor Maastricht

Bron: Hoefslag
Foto’s : Remco Veurink / Digishots

 

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 17)

Reacties