Jessica von Bredow-Werndl: scores onder de loep

Jessica von Bredow-Werndl: scores onder de loep

0 359

In samenwerking met Global Dressage Analytics (GDA) brengt Hoefslag analyses van de wereldbekerwedstrijden dressuur. Op deze wijze laten Global Dressage Analytics en de Hoefslag je op een andere manier naar dressuur kijken.

David Stickland vertelt over de prestaties van Jessica von Bredow-Werndl:

De amazone aan kop van de West-Europese wereldbekerliga is Jessica von Bredow-Werndl. De Duitse bracht haar Gribaldi hengst Unee BB vijf keer aan start tijdens dit seizoen, waarbij steeds constant werd gepresteerd met een gemiddelde van 74.14%, waarbij de juryverschillen slechts 0.5% bleken.Stick1 In de eerste grafiek (in het blauw) zie je ons standaard figuur van scores die voor deze combinatie werden gegeven in Stuttgart, Olympia, Amsterdam en Gothenburg. De pirouettes zorgen bij dit duo vaak voor een gemiddeld score van 6.5 punten, en dit varieert van 6.2 tot een 6.9. Voor de passage-piaffe tour werd met 7.7 heel constant gepresteerd. Wanneer je de beste percentages van hun verrichtingen bij elkaar optelt, kom je tot de conclusie dat een gemiddelde van 76% een fraaie opsteker is voor Von Bredow-Werndl en Unee BB.

Ander oogpunt

In het volgende figuur (groen) bekijken we dezelfde data vanuit een ander oogpunt. In plaats van de juryscores van 1 tot 10 punten, laten we zien hoe iedere oefening heeft bijgedragen aan de totaalscore. Dit ziet er weer anders uit. stick2De verrichtingen waren uiteraard nog steeds erg constant, maar je ziet ook de dominantie van de passage/piaffe/overgangen in het eindpercentage. Het maakt maar liefst 26% uit van haar uiteindelijke 74% score, oftewel eenderde van het eindcijfer. We zien ook dat de pirouettes en changementen 8% van het eindpercentage uitmaken. Dit betekent dat de pirouettes, bij deze combinatie vaak goed voor de laagste score in de proef, toch vrij veel punten kosten. Het gemiddelde percentage voor de andere figuren ligt namelijk op 7.5 punten, dus een gemiddelde van 6.5 punten voor de pirouettes kost uiteindelijk 1% van de eindscore.

Conclusie

Dit leert ons dat je niet alleen naar de gegeven vijven of achten mag kijken op een protocol. Iedere oefening draagt bij tot de eindscore en daarbij is het dus zaak om je te richten op de ‘zwakke’ scores die het eindpercentage drastisch beïnvloeden. Verbeter deze punten en je zult snel een beloning terugzien in je eindpercentages.

stick3

Global Dressage Analytics heeft de beschikking over de rijkst gevulde dressuurdatabase ter wereld. Analyses van deze uitslagen geven ruiter en trainer meer inzicht in de sterktes en de zwaktes van de combinatie. Hierdoor kan gerichter getraind worden en kan gekeken worden of losse onderdelen verbeterd zijn. www.globaldressageanalytics.com

Reacties