Italië test controversieel ‘HiLoDrop-systeem’ voor dressuur uit

Italië test controversieel ‘HiLoDrop-systeem’ voor dressuur uit

0 289
groeten, score
foto: Remco Veurink

Het controversiële scoresysteem voor dressuur, waarbij de hoogste en laagste score geschrapt worden (het HiLoDrop-systeem), wordt momenteel uitgetest in de Italiaanse nationale competitie. De Italiaanse federatie ging ermee akkoord om te experimenteren met een variatie op het HiLoDrop-systeem, op wedstrijden waar er vijf of meer juryleden zijn. Juryscores die meer dan 4% afwijken van de gemiddelde score zullen geschrapt worden.

‘Nuttig om softwaresysteem te testen’

Een woordvoerder van de federatie zegt: ‘We voeren het systeem tijdelijk in, tot februari 2018, in afwachting van de goedkeuring van de nieuwe algemene regels. Het is nuttig om de werking van de software, die nodig is voor het scoresysteem, te testen. De aanpak is gebaseerd op het feit dat de juryleden een team vormen.’

Volgens de woordvoerder zorgt het systeem ervoor dat de score van een individueel jurylid de gemiddelde score van een bepaalde combinatie niet zwaar kan beïnvloeden. Het systeem zal niet gebruikt worden in de jongepaardenwedstrijden.

‘Minieme invloed op de scores’

Tijdens de Algemene Vergadering van de FEI, die georganiseerd wordt van 18-21 november, zal het gebruik van het HiLoDrop-systeem op internationale competities besproken worden. De FEI-werkgroep rond dressuurjurering stelt voor dat dat systeem geïntroduceerd moet worden. Dat voorstel kreeg gemengde reacties van de nationale federaties.

De werkgroep liet weten: ‘Een dergelijk systeem wordt gebruikt in andere Olympische disciplines én in andere takken van de paardensport waarin gejureerd wordt. We hebben bijna 1000 wedstrijden geanalyseerd en het effect op de uiteindelijke scores is klein. Slechts 3% van alle scores in de Grand Prix of Grand Prix Special zou met 0,5% veranderen, en in de meeste gevallen zelfs in positieve zin. En hoewel de veranderingen in de meeste gevallen onzichtbaar blijven, zou in een paar gevallen een belangrijke correctie gebeuren. HiLoDrop zorgt ervoor dat de score niet zwaar beïnvloed kan worden door een uitzonderlijk hoge of lage quotering van een individueel jurylid.’

Bron: Horse and Hound

Foto: Remco Veurink

 

Reacties