Iris Sijtsma: “Met Eye Catcher valt alles nu op zijn plek”

Iris Sijtsma: “Met Eye Catcher valt alles nu op zijn plek”

Iris Sijtsma en Sijtsmafarm's Eye Catcher (foto van Annie Damhof)

Het concours in Sneek viert dit jaar haar 30-jarige jubileum. De laatste jaren heeft het concours een ware gedaantewisseling ondergaan met voor de Subtop een mooie zandpiste die qua aankleding niet onderdoet voor een kampioenschap. Sijtsmafarm’s Eye Catcher (v. Gribaldi) raakte hiervan niet onder de indruk en won onder zijn vaste amazone Iris Sijtsma de Prix St. Georges met een score van 65,15%.

Testwedstrijd

“Eye Catcher heeft dit weekend twee dagen achter elkaar gelopen. Eerst in Wezep en nu in Sneek. In Sneek hebben ze een hele mooie entourage opgezet en uiteindelijk wil ik graag internationaal gaan starten met Eye Catcher, dit was dus een mooie oefening. Daarnaast leer je van twee dagen achter elkaar starten ook heel veel. In Wezep miste ik net wat verzameling en draagkracht in de proef. Voor Sneek kon ik hem met losrijden wat scherper houden en dat betaalde zich in de proef ook uit, ik heb lekker gereden en een klasse beter dan de dag ervoor.”

Scores in de lift

Sijtsma vertelt verder over haar proef: “Het was jammer dat we nog een foutje kregen in de contragalop. Eye Catcher vindt het nog wat lastig om echt gesloten te blijven in het galopwerk, en nu versprong hij vlak voor de C. Dat heeft ons wel 2% gekost. Maar na de proef kwam de jury naar ons toe om te zeggen dat ze hadden genoten van de proef. In de training worden we bijgestaan door Sjak Laarakkers, we gaan enorm vooruit mede dankzij zijn hulp. Ik ben blij dat de progressie die we in de training maken, nu ook opgemerkt wordt door de juryleden. Onze scores zitten echt in de lift!”

Plannen gewijzigd

De combinatie heeft alle klassen doorlopen vanaf de L. Sijtsma: “Eye Catcher heb ik samen met mijn ouders gekocht toen hij 5 was, ik heb hem daarna zelf opgeleid tot dit niveau. Vooraf was het plan om hem te verkopen wanneer we Lichte Tour mochten starten. Maar inmiddels zijn we er wel achter dat dit een heel speciaal paard is, en gaan we kijken wat er nog meer in het vat zit. Als alle puzzelstukjes op zijn plek vallen, kunnen we echt bovenin mee doen! Verkoop is dus voorlopig nog niet aan de orde, we gaan eerst nog langer zelf van hem genieten.”

Toekomst

Inmiddels zit Sijtsma al enige tijd fulltime in de paarden. Zij runt in Sint-Jacobiparochie het bedrijf Sijtsma Stables. “Ik heb nu 8 paarden onder het zadel. Het merendeel is van onszelf, maar we hebben ook paarden van klanten in training. Naast Eye Catcher rijd ik nog een paard in de Subtop. Dat is Sijtsmafarm’s Black Power (v. Haarlem), hij is Inter II startgerechtigd en we zijn hard aan het trainen voor de overstap naar deze klasse. We hebben een paar talentvolle jonge paarden op stal, en hopelijk zitten daar uiteindelijk ook goede opvolgers voor Eyecatcher en Black Power bij. De tijd zal het leren!”

Uitslagen

Winnaars in de ZZ-Zwaar waren Kenna Bakker met De Mersken Ginfonia KB (v. Oscar) en Lotte Nefkens met Hello Goodbye (v. Fernando Torres). De Intermediaire I kwam op naam te staan van Cindy Schelvis en Zidane (v. Sunny Boy). Schelvis en Zidane behaalden met 66,99% tevens de hoogste dagscore.

Uitslagen Sneek

Tekst: Jolanda de Nekker

Overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Reacties