IK: Van Zwambagt, De Vries en Van Peperstraten winnen Z/ZZ titels

IK: Van Zwambagt, De Vries en Van Peperstraten winnen Z/ZZ titels

0 587
Mara de Vries en Habibi DVB op de KNHS Indoorkampioenschappen 2018 klasse Z2
Mara de Vries en Habibi DVB op de KNHS Indoorkampioenschappen 2018 klasse Z2

In de hoogste klassen van de basissport triomfeerde Febe van Zwambagt, Mara de Vries en Daphne Peperstraten op de KNHS Indoorkampioenschappen 2018.

Febe van Zwambagt

Vrijdagochtend ging Van Zwambagt kwam als eerste de de baan op de KNHS Indoorkampioenschappen in de klasse Z1 en zette gelijk een score neer die niemand meer wist te verbeteren. In het zadel van FS Love Story, de volle zus van haar topper FS Las Vegas, wist de amazone als enige naar een percentage van boven de zeventig te rijden. Dit is voor de pas twintigjarige amazone al haar dertiende nationale kampioenstitel.

Als eerste starten, dat wordt doorgaans door dressuurruiters niet als positief uitgangspunt ervaren. ‘Ik had al zo’n voorgevoel dat ik al eerste op de startlijst zou staan. Maar mijn moeder herinnerde mij eraan dat ik dat in het verleden ook wel eens heb gehad op het kampioenschap bij de pony’s. Dat heeft me ook nooit windeieren gelegd,’ vertelt de Van Zwambagt aan KNHS.

Sinds een jaar is Van Zwambagt stalamazone op het hengstenstation van Josef en Christiane Wilbers in Duitsland. ‘Love Story doet het zo goed, we zijn een geweldige match, het is ook echt een lovestory.’ Met FS Las Vegas is de amazone opgenomen in het B-kader Young Riders. ‘Beide paarden lijken op elkaar, maar toch ook weer niet. Ze reageren vaak hetzelfde, maar Love Story is een stuk relaxter. Alhoewel ze ook wel ‘heet’ kan worden als het moet.’

Artikel vervolgt onder foto.

Febe van Zwambagt en FS Love Story op de KNHS Indoorkampioenschappen 2018
Febe van Zwambagt en FS Love Story op de KNHS Indoorkampioenschappen 2018 klasse Z1

Mara de Vries

In het Z2 eindigde Mara de Vries bovenaan. In het zadel van de pas zesjarige Habibi DVB wist ze op overtuigende wijze de rubriek op haar naam te schrijven. De combinatie eindigde zowel in de proef als in de kür op muziek op een eerste plaats en werd daarmee ruimschoots KNHS Indoorkampioen.

‘Ik wist dat ik foutloze proeven met Habibi kan rijden en dat het een goed paard is. Als het dan lukt om op een kampioenschap foutloos te rijden dan weet je ook dat je hoog kunt eindigen,’ vertelt de kampioene trots.
‘Ik had de eerste proef echt al genoten, ik heb echt zo fijn gereden van begin tot eind. Habibi is pas zes, maar hij biedt alles zo goed aan en werkt zo fijn mee, dat we toch gedacht hebben dat het een prima keus is geweest om in deze klasse te starten. Ik denk ook dat hij heel goed bij mij past en ik heel goed bij hem. We zijn alle twee groot en best wel sterk en zijn wat dat betreft echt een combi. Ik ben heel blij dat Coby van Baalen destijds heeft besloten dat ik hem kon gaan rijden en sinds gisteren ben ik ook mede-eigenaresse. Het is allemaal dubbel speciaal. Ik wil hem heel graag blijven rijden en dan was dit een keus die ik moest maken. Als er een paard is waarin ik wil participeren dan is het deze, dus dat heb ik gedaan. En het is mooi symbolisch, ik werk nu bijna 20 jaar samen met Coby en Marlies en dan is dit een beetje om dat jubileum te vieren.’

Daphne van Peperstraten

Met twee overwinningen reed Daphne van Peperstraten haar Greenpoint’s Cupido naar de titel in de klasse ZZ-Licht. De junioren amazone koos er voor om niet haar vorig jaar behaalde titel bij de junioren te verdedigen, maar een stapje hoger te proberen op de KNHS Indoorkampioenschappen. Het leverde haar een gouden medaille op in de Nederlandse Loterij prijs.

Van Peperstraten mikt dit jaar nog wel op deelname aan het EK Junioren, maar besloot om vast een iets hogere moeilijkheidsgraad aan te boren. Haar Greenpoint’s Cupido toonde ook de op dit niveau gevraagd oefeningen met ogenschijnlijk gemak.

De leerlingen van het Luzac college vertelt: ‘Vorig jaar heb ik ook het hele jaar de Junioren proeven gereden en we wilden nu ook graag wat afwisseling voor mij en Cupido. In het ZZ-Licht kom je ook een beetje met de pirouettes in aanraking en die worden ook straks bij de Young Riders gevraagd. Het kwam ook goed uit omdat ik met vakantie was tijdens het junioren kampioenschap, dus toen hebben we besloten om het te proberen in het ZZ-Licht. Dit was de vierde of vijfde keer dat ik in die klasse reed. Cupido let altijd heel goed op mij en voor hem maakt het niet uit welke proef we rijden. De eerste keer dat we ZZ-Licht reden was hij wel even verbaasd dat we een ander lijntje moesten rijden, maar dat is wel heel goed voor hem en mij die afwisseling. Cupido heeft geen dag dat hij niet wil werken en er is ook niets dat hij niet kan. Daarom is het ook altijd zo leuk om met hem te rijden.’

Daphne van Peperstraten en Greenpoint's Cupido op de KNHS Indoorkampioenschappen 2018 in het ZZ-Licht
Daphne van Peperstraten en Greenpoint’s Cupido op de KNHS Indoorkampioenschappen 2018 klasse ZZ-Licht

Bekijk hier alle uitslagen.

Bron: KNHS/Hoefslag

Foto: DigiShots

Reacties