HK KWPN: 44 dressuurhengsten door

HK KWPN: 44 dressuurhengsten door

De tweede bezichtiging van de KWPN hengstenkeuring liep voor de dressuurhengsten uit op een dag met twee gezichten. De eerste helft verliep teleurstellend met te weinig hengsten die de toets der kritiek konden doorstaan. Het beeld veranderde in groep zeven, waarna de keuring beter tot beduidend van kwaliteit werd. In totaal kon de jury 44 hengsten aanwijzen voor de derde bezichtiging op zaterdag.

De eerste groep begon nog veelbelovend met cat. no. 430 Gold Boy (mv. OO Seven). De 1m72 metende zoon van oud-KWPN keuringskampioen Blue Hors Zack maakte direct vanaf de eerste pas actie in de beweging. Hij toonde voldoende houding en liep met momenten goed opwaarts. De beste verrichting kwam van 433 Guardiola (Bodyguard Moorland x Trento B). De langgelijnde, aansprekende hengst toonde een nette draftechniek en een fijne galop, waarin hij nu nog niet veel schakelde.
Tegenvallend in de eerste groep was de nafok van Tango. Zijn zonen konden matig bekoren, vooral in de galop.

Einde verhaal voor halfbroer Voice

Groep twee bracht weinig hoogvliegers in de baan. Het meest vermeldenswaardige was de afwijzing van Galileo’s Bria (v. Fidertanz). De halfbroer van Glock’s Voice wist zeker te bekoren in beweging. Hij loopt de goede kant uit, maar mist in model hengstuitdrukking. Een ander argument voor zijn afwijzing was een bemerking op zijn fundament.
In groep drie werd het matige beeld voortgezet. Teleurstelling was er bij de drie zonen van Andretti die allen bleven staan. Van Bojengel werden wel twee nakomelingen doorverwezen, met als meest opvallende 439 Gojengel (mv. Tuschinski).
Een nette verrichting was er voor 443 Galandro (Bon Bravour x Donnerhall). De halfbroer van Dorado liet een voldoende positieve indruk achter. Dat ging minder op voor 564 Kissinger’s Karma (v. Singolo). De kampioen van de Trakehner keuring liet een matte indruk achter en zal, indien aangewezen, onder het zadel meer moeten laten zien.

In de vierde groep kwam een aantal fijne nakomelingen van Apache voor de commissie. Liefst vier zonen mogen een ronde verder. Als meest opvallende presenteerde zich cat. no. 412 Galaxy Win T (mv. Jazz). De zeer rassige en aansprekende zwarte was erg energiek, misschien wel te. Hij draafde weinig, maar beschikt over een fijn voorbeengebruik en een voldoende opwaartse galop.
Interessant in deze groep is ook 382 Giovanni (Ampère x Lord Sinclair). De bruine, die afkomstig is uit de rechtstreekse moederlijn van Interfloor Next One, is goed ontwikkeld en maakte ruimte in de beweging, waarin hij wat weinig schakelde.

Kentering in groep zeven

Over de eerste jaargang van Charmeur bleef een minder positief gevoel hangen. Hij kreeg twee zonen een ronde verder, met een nette verrichting voor 486 Grande E (mv. Jetset-D). De bruine met weinig hengstopdruk liep fijn over de benen, met de nodige lossigheid in het lichaam. Een aansprekende hengst met voldoende houding was 629 Gotcha-Utopia (mv. Uphill). De atletische zoon van dressuurtalent Ziësto draafde weinig, maar liet een knappe galop zien.
Ook groep zes zorgde voor weinig opwinding in het ochtendprogramma. Genetisch interessant en zeker de moeite waard om te testen onder het zadel is 501 Guardiola (Ferro x Farmer). De volle broer van Olympiër Prestige liet een nette indruk achter.

Een kentering volgde in de laatste groep voor de pauze, met genetisch interessante hengsten die een goede tot zeer goede verrichting toonden in de kooi. Lord Leatherdale kwam goed uit de verf, onder andere met de spetterende 540 Glamourdale (foto, mv. Negro). De zwarte, wiens moeder een volle zus is van Grand Prix-paard Numberto, toonde veel atletisch vermogen en was met zijn optreden de meest smakelijke hengst van de ochtend. Hij liep met veel lichaamsgebruik en actie in de benen door de baan.
De via moedersvader Metall vrij nauw verwante 542 Genesis kwam ook prima voor de dag. De uit de rechtstreekse moederlijn van Grand Prix-topper Just Mickey afkomstige hengst imponeerde met zijn voorbeengebruik. Ook Danone I en De Niro hadden met respectievelijk 499 Go On Top MP en de nog naamloze nummer 500 een interessante zoon in de baan.
Een tegenvaller was de afwijzing van 605 Goliath’s Bria. De zoon van Voice, gefokt uit de moederlijn van Voice toonde zich een bruikbaar paard, maar de jury miste voldoende rasuitstraling en het moderne dressuurmodel.

Speciale aandacht voor Totilas-lichting

Na de lunch volgde een positieve groep met kinderen van Bordeaux. Een complete indruk liet 448 Google (mv. Johnson) achter. De stoere, maar niet meest langgelijnde hengst uit de Landsvrouwe-stam van Glock’s Undercover liep met veel tritt en techniek door de baan.

Groep negen zorgde voor de tweede climax van de dag, met cat. no. 463 Gobarde E als fijne zoon van Bretton Woods en een aantal toppers van Johnson en Totilas. Beide hengsten scoorden 100%, met drie zonen uit een even groot aanbod. Van Grand Prix-talent Johnson was de goed ontwikkelde 535 Goliath (mv. Ulft) een smaakmaker. Hij toonde zich ook sterk aan de hand.
Speciale aandacht was er vanzelfsprekend voor de eerste lichting van Grand Prix-legende Totilas. Zijn sterke eigenschappen -atletisch vermogen en een juiste instelling- zagen we terug bij zijn drie kinderen, die gemak uitstralen in de beweging en na actie weer snel de rust weten te vinden. Dit kwam het best tot uiting bij 577 Governor-STR. De wat beknopte, aansprekende hengst uit de volle zus van Parzival imponeerde met het gemak waarmee hij zijn verrichting aflegde, zonder dat het echt spectaculair werd.

De dag werd positief afgesloten met de kinderen van hoofdleverancier Jazz. Een aantal van zijn zonen viel wat tegen qua achterbeengebruik. Uiteindelijk werden er vier geselecteerd, waarmee de ongekroonde koning van de dressuurfokkerij ook morgen goed vertegenwoordigd zal zijn. Een opvallende Jazz is 525 Genesis (mv. Silvano N). De aansprekende, niet al te grote vos toonde veel actie in de benen en liet een nette galop zien. (foto: Persburo Melissen)

Klik hier voor een overzicht van alle dressuurhengsten voor de derde bezichtiging.
Klik hier voor een video-overzicht van de doorverwezen hengsten.

Bron: Hoefslag

Vergelijkbare artikelen

Reacties