Hippiade: Derde titel op rij voor Arthur van Rooij

Hippiade: Derde titel op rij voor Arthur van Rooij

0 441
dresuur algemeen benen

Als een volleerd kampioen reed Arthur de ereronde na zijn overwinning in de klasse ZZ-Licht op de Hippiade. Met zijn dressuurtopper Cupido (v. Johnson) reed hij een prachtige score van maar liefst 76,083%, bijna zes procent meer dan zijn concurrenten Febe van Zwambagt en Britt van der Panne die zilver en brons pakten.

Dolblij vertelt Arthur: ‘Ja, die score is gewoon magnifiek! We hebben afgelopen weken wat veranderingen in de trainingen doorgevoerd en dat zie je nu ook wel terug. In de Kür klopte alles als een trein. Alles ging goed en de muziek was erg fijn. Na mijn proef kreeg ik zelfs complimenten van juryleden langs de lijn die niet aan het jureren waren. Dit is nu mijn derde KNHS-titel op rij. Het begint bijna eng te worden. We zijn al zo lang standvastig. De volgende stap voor Cupido wordt het ZZ-Zwaar. Van de winter wil ik graag de selectiewedstrijden voor het ZZ-Zwaar rijden. Ik merk ook echt dat hij nu aan de Subtop toe is. En dat vinden mijn ruitercollega’s ook’, vertelt de kampioen lachend.

De Hippiade was voor de familie van Rooij zeer succesvol verlopen. Vorige week werden zijn de drie dochters van Arthur kampioen geworden met het viertal bij de pony’s. ‘Ja, het is echt niet normaal hoe goed het gaat. Dat moeten we zeker koesteren.’

Uitslag ZZ licht (Kür op muziek):
1. Arthur van Rooij – Cupido – (v. Johnson) – RV Sint Jacobus (Den Dungen) – Sint-Michielsgestel – 76,083%
2. Febe van Zwambagt – Fs Las Vegas (v. Lord Loxley) – RV Ewijk (Beuningen) – Bergharen – 70,417%
3. Britt van der Panne – Atink (v. Tuschinski) – RV de Voornruiters (De Meern) – Kockengen – 68,833%

Met een plaatselijke regenbui en soms een klein zonnetje werden op het KNHS-centrum in Ermelo de Z-kampioenen op de Hippiade gehuldigd. Bart Veeze ging ervandoor met de titel in de klasse Z2 en in de klasse Z1 was Febe van Zwambagt te sterk voor de concurrentie.

Eerste KNHS-titel bij de paarden voor Febe van Zwambagt in Z1

‘Totaal onverwacht’, zo omschrijft Febe van Zwambagt haar eerste KNHS-titel in de klasse Z1 op de Hippiade met haar paard FS Lambada. ‘We gingen naar Ermelo als vierde ruiter van de Gelderse Kampioenschappen. We zijn ook nog pas sinds mei een combinatie, dus ik had het ook leuk gevonden als we hier op de Hippiade alleen de tweede dag mochten rijden. Ik had zelf gisteren tijdens de eerste proef wel wat grote fouten gemaakt, dus ik had nergens meer op gerekend. Maar we mochten toch door naar vandaag. En toen ik een berichtje kreeg dat we een medaille hadden gewonnen, was dat voor mij een grote verassing! Maar ik ben er super blij mee! Dit is ook mijn eerste KNHS-titel bij de paarden. Mijn zus heeft Lambada tot het M1 gereden en sinds mei heb ik haar dan overgenomen. Ze heeft in een korte tijd veel geleerd. Hoe wij nu verder gaan? Nou, het is mijn examenjaar dus het was de bedoeling dat we haar gingen verkopen, maar nu weet ik dat niet meer zeker!’

Bart Veeze met Delgado de beste in de klasse Z2

Met een percentage van 71,208% ging de winst in de klasse Z2 op de Hippiade naar Bart Veeze met zijn ruin Delgado. We spraken de kersvers kampioen vlak voor de prijsuitreiking waar hij zijn gouden medaille in ontvangst mocht nemen. Bart: ‘Het ging vandaag eigenlijk heel goed. Mijn paard liep mooi ontspannen. Voor mijn gevoel ging het een stuk beter dan gisteren. Toen was ik zelf wat te gespannen en lieten we eigenlijk een ‘te brave’ proef zien. Maar vandaag kon ik een zeer fijne Kür op muziek rijden. Ik moest als tweede starten dus er kwamen nog tien combinaties na mij en dat was wel spannend. Caroline Rijnders won gisteren de eerste proef dik en zij moest vandaag als laatste combinatie starten. Maar gelukkig voor mij bleef ze er net onder! Van de winter waren we Z1 kampioen op de KNHS Indoorkampioenschappen en dan nu het Z2 winnen op de Hippiade, dat had ik van tevoren nooit gedacht! Dit is echt geweldig. Sinds de winter hebben we bijna alles gewonnen en we waren ook Gelders kampioen. We gaan nu rustig doortrainen en dan hopelijk de overstap maken naar het ZZ-Licht of het ZZ-Zwaar.’

Uitslag Z1 dressuur:
1. Febe van Zwambagt – Fs Lambada (v. Lord Loxley) – RV Ewijk (Beuningen) – Bergharen – 67,16%
2. Romy van der Schaft – Diva Dvb (v. Wynton) – RV WWNA (Apeldoorn) – Wenum Wiesel – 66,67%
3. Ingrid Gerritsen – Prinsenburg Doutzen (v. Scandic) – RV de Voornruiters (De Meern) – De Meern – 66,27%

Uitslag Z2 (kür op muziek):
1. Bart Veeze – Delgado (v. Oscar) – RV Hummelo (Bronckhorst) – Lochem – 71,208%
2. Caroline Rijnders – Ruiterstad’s Baya (v. Tuschinski) – RV Sint Clemens (Nuenen) – Oirschot – 70,833%
3. Zoe Schipper – Venice (v. Cabochon) – RV Neta (Winschoten) – Buinen – 70,042%

M dressuur

De finales van de klassen M1 en M2 dressuur werden vandaag op het zand gereden. De eerste proef op het gras vond gisteren in de stromende regen plaats. Overtuigende kampioenen Fransje van der Meer in het M1 en Saskia van Es in het M2 wonnen de finaleproef en daarmee de titels.

M2 titel voor Fransje van der Meer

“Echt mooi”, lacht Fransje van der Meer voorafgaand aan de prijsuitreiking van de klasse M2 dressuur waar ze gehuldigd wordt als kampioene. “Ik ben echt mega, mega blij met deze titel.”
De amazone uit Nootdorp won de titel met haar zevenjarige hengst Echt Mooi (Glock’s Voice x Sandreo). “Ik heb hem gekocht als veulen en zo heette hij al. Ik vind het een hele toepasselijke naam.” De eerste proef werd vrijdagmiddag op het gras gereden, de finalisten reden op de tweede Hippiade paarden-dag op de zandpiste. “Gisteren was het wat moeilijker voor Echt Mooi in de bagger, maar hij liep er super door heen. Met de tweede plaats was ik heel blij, omdat we ons daar mee plaatsen voor de finale. Echt Mooi liep vandaag echt super fijn. Ik vond dat het eigenlijk zonder fouten ging. Ik was zelf ook heel erg tevreden”, aldus de amazone die getraind wordt door haar moeder Jolanda van der Meer. “Zij is echt mijn steun en toeverlaat. Ik ben geen familie van Patrick. Dat vragen ze heel vaak.”

Dressuur M1: vijfde titel voor Saskia van Es

“Ik heb hele fijne proeven kunnen rijden tijdens het kampioenschap. Gisteren had ik het geluk dat ik al als vijfde mocht starten. Toen was de baan nog enigszins droog. Hij liep ook super fijn en dat zag je ook terug in de scores. Gisteren wonnen we met ruim 71 procent, vandaag ging het helemaal top. We stonden zeven procent los van de nummer 2.” Aan het woord is Saskia van Es die met de vijfjarige Flanagan RP de Hippiade-titel in de klasse M1 won. De amazone uit Heerlen runt sinds vorig jaar haar eigen stal in Hulsberg. “Dat gaat goed. De stallen staan vol. Flanagan RP rijd ik voor zijn fokkers. Het is een Vivaldi x Welt Hit II. Het is een heel fijn paard. Wel wat heet, dat wel. Als ik zijn koppie erbij kan houden dan loopt hij echt super. Ik stap er nooit ontevreden af. Er zijn maar heel weinig paarden van vijf jaar oud die zo kunnen lopen.”
Van Es bereidde Flanagan RP heel bewust voor op de Hippiade. “Ik start niet in jonge paardenwedstrijden. Ik ben heel wedstrijdgericht en wil pieken op regiokampioenschappen en Hippiades. Dit is de vijfde keer dat ik kampioen word. Vorig jaar was ik tweede met Flanagan RP in het L2 Indoor. Met mijn Johnson hengst Elastico was ik vandaag vierde in het Z1. Met hem ben ik vier keer op rij kampioen geworden.”

Uitslagen M1 dressuur:

1. Saskia van Es – Flanagan RP (v. Vivaldi) – RV Personality (Schaesberg) – Voerendaal – 75,22%
2. Neelke van Kollenburg – Feline (v. Jazz) – PPH de Horstdravers (Haghorst) – Oirschot – 68,67%
3. Iris Sijtsma – Sijtsmafarm’s Eye Catcher (v. Gribaldi) – LR Sjaerdema-Liauckemaruiters (Franeker) – St.Jacobiparochie – 68,44%

M2 dressuur
1. Fransje van der Meer – Echt Mooi (v. Voice) – RV ‘s-Gravenhof (Nootdorp) – Nootdorp – 70,89%
2. Romy Bemelmans – Bolero (v. Belissimo) – RV Pegasus (Hulsberg) – Hulsberg – 67,44%
3. Marrit Reusien – Hidde fan de Brinkhof (v. Tsjalke 397) – RV Dwingeloo (Westerveld) – Ruinen – 67,11%

Bron: KNHS

Foto: Remco Veurink

Reacties