Henkie, Guardian S en Four Legends KS winnen hengstencompetitie

Henkie, Guardian S en Four Legends KS winnen hengstencompetitie

0 1291

Op het prachtige Equestrian Centre de Peelbergen werd vandaag bewezen dat dressuur niet voorspelbaar hoeft te zijn. Er gebeurde veel in de dressuurrubrieken, zo schoot Guardian S de bijna-onverslaanbare Glock’s Toto Jr. voorbij en won de Gelderse Henkie de klasse L.

Stephanie Kooijman - Four Legends KS
Stephanie Kooijman – Four Legends KS

Veelbelovende Four Legends KS

De enige winnaar die op herhaling wist te gaan, deed dat nu onder zijn nieuwe amazone. In de klasse Z zegevierde de KWPN-hengst Four Legends KS (Wynton x Ferro) onder Stephanie Kooijman met meer overtuiging dan in Ermelo onder Philip van Ommen. ‘Four Legends KS werd zeer goed voorgesteld en toonde een proef met hier en daar nog verbeterpunten. Hij beweegt elegant, lichtvoetig en met lossigheid. Zeker in draf is er weinig op aan te merken en daarvoor hebben we hem een 9,5 gegeven’, sprak juryvoorzitter Mariëtte Sanders die samen met Jan Wolfs de beoordeling op zich nam. Twee hengsten zaten Four Legends KS op de hielen en volgden op één punt afstand als gedeeld tweede: de met veel energie en expressie voorgestelde Bordeaux-zoon Barosso (mv.Saros xx) onder Larissa Pauluis, die met veel techniek in de benen beweegt en hele goede wissels toonde, en de KWPN-hengst Foundation (United x Jazz) onder Franka Loos. Laatstgenoemde ging zeer overtuigend van start maar kregen een kleine storing, waardoor het cijfer voor de harmonie op een 8 bleef steken. De sympathieke voshengst mag nog wat aan kracht winnen maar toonde verder een goede proef.

Kirsten Brouwer - Guardian S
Kirsten Brouwer – Guardian S

Verrassende Guardian

In de klasse M werd Glock’s Toto Jr. (Totilas x Desperado) onder Marieke van der Putten als bijna vanzelfsprekend getipt als de winnaar, maar tactverlies werd hem zwaar aangerekend. De met veel elasticiteit en afdruk bewegende Totilas-zoon wisselende magnifieke gedeeltes af met iets mindere, waarbij hij soms wat achter de loodlijn kroop en wat storingen kreeg in het schouderbinnenwaarts. Zijn KWPN-collega Guardian S (Bodyguard Moorland x Trento B) zag met Kirsten Brouwer zijn kans schoon en bleef hem met één punt voor. ‘Het verschil tussen beide, zeer getalenteerde hengsten is dat Guardian S een meer gelijkmatige proef toonde. Het beeld was heel mooi constant, lichtvoetig en met goede aanleuning. Daarom pakte zijn score vandaag hoger uit dan die van Glock’s Toto Jr., die met name in het eerste gedeelte van de proef ook wat voorzichtig werd voorgesteld’, lichtte Mariëtte Sanders toe.

Adelinde Cornelissen - Henkie KWPN Hengstencompetitite 2016 © DigiShots
Adelinde Cornelissen – Henkie

Henkie de held

Nadat de hengstencompetitie voor Gelderse hengsten in Ermelo uitmondde in een ‘David-en-Goliath-strijd’, besloot Adelinde Cornelissen haar geweldenaar Henkie (Alexandro P x Upperville) bij De Peelbergen tussen de dressuurhengsten te starten. Ook in deze, sterk bezette, rubriek was Henkie een maatje te groot voor zijn concurrenten. Met een topscore van 93 punten pakte hij de welverdiende zege, waarbij hij 9.5’en ontving voor alle drie zijn basisgangen en de aanleg als dressuurpaard. ‘We hebben genoten van deze indrukwekkende proef. Zijn stap is ruim en los, de draf met veel allure, ritme en schakelvermogen. Ook in galop valt Henkie op met zijn kwaliteit en lossigheid, hoewel we daarin iets moeite hebben met de aanleuning. Maar verder, echt héél goed!’, aldus een enthousiaste jury. De lichtvoetige, correct voorgestelde hengsten Trafalgar (Totilas x Lord Loxley) en Hometown (Apache x Ferro) deelden de tweede plaats dankzij een score van 85 punten.

Tekst: Jenneke Smit voor Hoefslag
Foto’s Leanjo de Koster / DigiShots

Reacties