Hattrick voor Gal en Undercover

Hattrick voor Gal en Undercover

0 90

Edward Gal heeft zoals verwacht een hattrick gescoord door vandaag zijn derde titel op rij te winnen tijdens het NK dressuur voor senioren. In het zadel van Glock’s Undercover N.O.P. (v. Ferro) kwam de ruiter uit Harskamp tot een percentage van 85.57%. combinatie toonde zeer overtuigend van het begin tot aan de changementenseries. Gal had Undercover mooi bovenin lopen en de Ferro-zoon liet ook een mooi silhouet zien. De aanleuning was voor zijn doen goed en de staart mooi gedragen. Hij toonde in onderdelen als piaffe, passage en uitgestrekte galop zijn ongekende achterbeengebruik. De uitgestrekte galop gevolgd door de op een dubbeltje gedraaide pirouettes blijven een hoogtepunt in deze Kür. Het geheel oogde vlekkeloos tot de tweeërs, waarin een duidelijke fout ontstond, waarna er tevens een fout in de eners sloop. Vervolgens kreeg Gal, net als eerder tijdens de werelbekerfinale in Lyon, miscommunicatie in de overgang naar het laatste stukje draftour. Al met al een Kür van zeer hoog niveau, met wat fouten op het eind. Met een totaalscore van 166.655 punten kon hen de overwinning niet meer ontgaan.

Nieuwe Kür voor Heijkoop

Daniëlle Heijkoop introduceerde haar nieuwe Kür en deed dit met overtuiging. Ze begon direct in de piaffe en zette de moeilijke lijn voort. Hoogtepunten waren de tweeërs en pirouettes, vanuit de uitgestrekte galop ingezet. Een ware highlight was de afsluitende rechterpirouette waarin vanuit de galop een overgang werd gemaakt naar de piaffe en de pirouette werd voortgezet. Heijkoop voerde dit onderdeel overtuigend uit en zorgde nog voor extra expressie in de laatste passage. Minder sterk waren de drafappuyementen en er was een foutieve overgang naar de galop, al was dit in een zogenaamde grijze zone, wat alleen aftrek onderaan het protocol oplevert bij gehoorzaamheid. Voor deze proef ontving de combinatie 81.82%, wat de totaalscore op 159.185% en de het zilver bracht.

Hans Peter Minderhoud kwam opnieuw prima voor de dag met Glock’s Flirt. Hij reed net als in Aken de Kür van Tango en Flirt toonde fijne galopappuyementen, sterke tweeërs en eners en een klein gedraaide rechter pirouette. De piaffe waarin de ruin moeite heeft met de balans werd tot tweemaal toe strak langs het witte hek gereden. De tweede piaffe was ondanks dat wat rommelig, de daaropvolgende drafverruiming werd overtuigend met afdruk en ruimte gereden. 79.80% voor de Kür en met 154.500 punten uitstekend brons. Minderhoud heeft met dit paard een sterke reservetroef voor het WK mocht Johnson onverhoopt uitvallen.

Revanche voor Van Silfhout

Diederik van Silfhout nam duidelijk revanche van een teleurstellende Grand Prix, waarin een opeenstapeling van fouten ontstond. Arlando was nu duidelijk beter bij de les. Een hoogtepunt waren de eners op de Spaans getinte muziek en de drafappuyementen. De eerste piaffes waren erg voorwaarts gereden, de laatste was beter op de plaats. Arlando maakte nog een struikelpas richting de inzet van de eerste pirouette, die wel fijn werd uitgevoerd. Van Silfhout balde na afloop met recht de vuist. De jury beoordeelde de Kür met 77.90%, waarmee de combinatie met 147.580 punten tot een goede vierde plaats kwam.

Patrick van der Meer en Zippo volgden met 144.850 punten op de vijfde plaats in het totaalklassement, voor Laurens van Lieren en Ulysses la Haya (140.575 punten.

Klik hier voor de einduitslag.

Foto: Remco Veurink

Reacties