Handvatten voor een geslaagd wedstrijddebuut

Handvatten voor een geslaagd wedstrijddebuut

0 48

Thuis rijden jullie de sterren van de hemel en eindelijk is daar het moment dat je het hardop durft uit te spreken: wij zijn klaar voor onze eerste wedstrijd. Die eerste keer op wedstrijd met een jong paard vergt de nodige voorbereidingen.

Iemand die al vaak met dat bijltje hakte, is dressuuramazone Kirsten Brouwer. Onlangs werd ze met Dancer (v. Vivaldi) nog kampioen bij de zesjarigen op het WK voor jonge dressuurpaarden in Verden. Zij weet inmiddels hoe ze de kans op een geslaagd wedstrijddebuut kan vergroten. In de nieuwe Hoefslag vertelt ze over haar aanpak; over de voorbereiding, hoe ze spanning laat afvloeien en wat je wel of vooral niet moet doen.

‘Eigenlijk valt en staat alles met een goede voorbereiding. Als een paard thuis rijtechnisch goed voor elkaar is, kom je op concours niet voor grote verrassingen te staan. Neem het een paar keer mee van huis om gewoon lekker ontspannen op ander terrein te oefenen en kijk hoe het reageert. En hoe je zelf reageert, want het paard neemt de spanning van de ruiter of amazone snel over. Zeker met jonge paarden is het ook een kwestie van kilometers maken. Hoe normaler het voor hen wordt, hoe beter ze kunnen presteren. Leg niet teveel druk op jezelf, want het opdoen van positieve ervaringen op de eerste wedstrijden is belangrijker dan prijzen winnen. Wederzijds vertrouwen is immers de basis. Van daaruit kom je verder.’

Verder lezen? Bestel hier snel en zonder verzendkosten.

Foto: DigiShots

Reacties