GP-amazone Judith Debougnoux-Lonissen: ‘De vlag moest uit toen Zyna won’

GP-amazone Judith Debougnoux-Lonissen: ‘De vlag moest uit toen Zyna won’

0 1424

Hoe leuk is het als je als amazone je kind in je voetsporen ziet treden. Zéker als het dan ook nog twee keer een eerste prijs en daarmee ook de eerste beker in de wacht weet te slepen. Dit was het geval vorig weekend bij Grand Prix amazone Judith Debougnoux met haar zevenjarige dochtertje Zyna.

Kinderen en kleinkinderen

In de hippische sport komt het best vaak voor dat kinderen ook ‘iets’ met paarden gaan doen. De liefde voor de dieren is vaak met de paplepel ingegeven. Voorbeelden zijn Anky van Grunsven, Tineke Bartels, Rien van der Schaft, Leon Thijssen, Martin Lips, Eric van der Vleuten, Piet Raijmakers, Jonna Schelstraete, Leunus van Lieren, IJsbrand Chardon, Annemarie Brouwer, Nicolette van Leeuwen, Jeroen Dubbeldam, Coby van Baalen… En bij de hele kleintjes in de Bixie zien we onder andere (klein)kinderen van Piet Raijmakers, Mans Buurman, Pieter Keunen, Joyce Lenaerts, Diana Smolders, John Steeghs, Kevin Olsmeijer, John en Lizette Deenen en van dressuurruiters Floor Dröge en Remco Zuidam.

Olaf

Het ligt nog vers in haar geheugen. De trots van haar ouders toen ze in 2004 de Amev Hippo cup won met de bruine KWPN-ruin Olaf (Kingston x Elan xx) in het MECC in Maastricht. Het was een thuiswedstrijd met een door haarzelf opgeleid paard. Het was een van de mooiste resultaten. Na een keer Lichte Tour te zijn gestart, is Olaf verkocht en zijn nieuwe eigenaresse heeft Grand Prix met hem gereden.

De vlag moest uit

De 45-jarige amazone en instructrice, die samen met haar man Maurice een pensionstal runt in Bunde, stond vorige week zondag samen met haar man en zoon Cedric van negen jaar, met eenzelfde trots als haar ouders destijds, te kijken naar de dressuurproeven van Zyna met haar B-pony Vierjahreszeiten Mandarin (Blanche Mystral x Colne Heartsease). ‘Ze won beide proeven en versloeg (volgens Zyna ‘eindelijk’) haar grote concurrente. Ze was zó blij, dat ze haar allereerste beker in ontvangst mocht nemen, dat thuis de vlag uit moest’, aldus Debougnoux-Lonissen.

Embryotransplantatie Toto jr.

‘Naast het runnen van onze pensionstal en het lesgeven, proberen we elk jaar een of twee veulens te kopen/fokken om ze daarna zelf op te leiden. Op dit moment hebben we een zelf gefokte twaalfjarige elite sportmerrie Athina (Tuschinski x Landeur). Deze loopt Grand Prix. Van haar hebben we dit jaar middels embryotransplantatie een prachtig hengstveulen van Toto jr. Volgend jaar verwachten we wederom een veulen via embryotransplantatie van dezelfde hengst’, voegt de amazone nog toe.
Verder is er nog een vierjarige ruin (Everdale X Jazz) aangekocht op de prinsjesdag veiling, en twee tweejarige ruinen, een Negro x Wynton en een Johnson x Webster.

Athina

Judith Debougnoux-Lonissen, Athina

Debougnoux-Lonissen vervolgt: ‘Paarden zelf opleiden en er meerdere jaren mee aan de slag gaan om ze vervolgens een keer te verkopen is het liefste wat ik doe. Momenteel heb ik alleen Athina om uit te brengen in de sport. Een aantal keren zijn we gestart op het hoogste niveau. We missen beide ervaring op dit niveau. Eén keer hebben we bijna 68% gescoord en ik ben vol vertrouwen dat er nog stappen gemaakt kunnen worden. Athina was in haar jonge jaren zeker geen makkelijk paard, maar we zijn altijd in haar blijven geloven. Ze blinkt uit in souplesse en werklust. Naast de overwinning in het MECC waren het Nederlands Kampioenschap in de klasse Z1 en de bijna 68% in onze derde Grand Prix wedstrijd belangrijke mijlpalen.’

Ongedwongen

Het lijkt er dus op dat Zyna in de voetsporen van haar moeder zal treden. Zoon Cedric is iets minder enthousiast voor wat het paardrijden betreft maar met de tractor mee en helpen op stal daar draait hij zijn (kleine) handen niet voor om! Wie weet komt op latere leeftijd de sport toch nog voor hem in beeld maar het moet ongedwongen en met plezier zijn, dát is het belangrijkste.

Tineke Bartels

Het is zeker niet altijd vanzelfsprekend, met name als er meerdere kinderen zijn, dat ze allemaal iets voelen voor de paardensport van hun ouder(s) of voor paarden in het algemeen. Zo zei Tineke Bartels laatst nog over haar kleinzonen: ‘Deze twee, van tien en acht, hebben nog geen ambities op het gebied van paardensport. Ze zijn fanatieke voetballers. Een van hen is voor de helft ‘eigenaar’ van mijn nieuwe hond en ik ga eerst eens afwachten hoe de verzorging en verantwoording hiervoor gaat verlopen. Daar gaan we mee beginnen’. Ze juicht de opkomst van het Bixie rijden toe want ze is van mening dat de paardensport bij de jeugd een nieuwe impuls kan gebruiken, zeker in de kleinere dorpen.

Debougnoux-Lonissen wil binnenkort weer Grand Prix gaan starten met Athina. Tot die tijd hoeft ze zich in het ieder geval niet te vervelen met zo’n ambitieuze dochter!

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding niet toegestaan

Foto: Judith Debougnoux-Lonissen

 

Vergelijkbare artikelen

Reacties