Portret van Glock’s Zonik: Nu al een crack

Portret van Glock’s Zonik: Nu al een crack

0 2261

Een paard waar je kippenvel van krijgt, dat is Glock’s Zonik. De hengst loopt de sterren van de hemel in de Lichte Tour met Edward Gal, en we kunnen niet wachten om hem te zien schitteren in de Grand Prix.

Zijn ruiter dicht hem alle talent van de wereld toe. En iedereen kan het zien: Glock’s Zonik is een ster. De donkere beauty is een kei in verruimen, verkorten, oprichting, en het is alsof hij springveren onder zijn hoeven heeft, zo hoog komt hij van de grond. Hij verscheen de afgelopen jaren slechts enkele keren in de ring, maar lijkt nu al een crack.

Eind 2012 verhuisde de zoon van Blue Hors Zack naar Nederland, nadat hij in Denemarken imponeerde op het kampioenschap van de vierjarige dressuurpaarden. Hans Peter Minderhoud reed Zonik in de aanloop naar en op het WK in Verden 2013, waarvoor hij een wildcard kreeg van het DWB. Hij eindigde op een achtste plaats in de kleine finale, met een 9,5 voor de draf. Hans Peter: ‘Ik had hem maar een paar keer meegenomen vóór het WK en toen liep hij heel fijn. Maar daar in Verden vond hij het spannend genoeg -zoveel ervaring had hij immers niet- waardoor er wat hakkeltjes in de proef slopen. Over de benen was hij echter een klasse apart. Het was duidelijk dat hij veel potentie had; hij moest gewoon de tijd krijgen.’ Zijn partner nam de teugels over. ‘Het was een kwestie van hem sterker maken en niet te snel gaan’, vertelt Edward. ‘Hij biedt alles aan, dus dan moet je oppassen dat je niet teveel vraagt. Hij vindt werkelijk niks moeilijk en heeft een waanzinnig meewerkend karakter. Hij wil wel eens wat gluren naar andere paarden, vooral naar de hengsten, dan kan hij echt heel boos kijken. Niks schrikt hem af; hij vindt zichzelf heel stoer. Het is een paard met lef en je moet hem eerder afremmen dan aansporen.’ De eerste officiële wedstrijd voor het duo werd Indoor Brabant 2015. Sinds Verden was Zonik niet van huis geweest, op een oefenrondje een week voor  deze wedstrijd na. Zonik, inmiddels flink uitgezwaard, maakte een verbluffend debuut in de Prix St. Georges. Met de topscore van 78,289% won het duo de rubriek voor goedgekeurde hengsten. Hij toonde zich in de Brabanthallen een ruwe diamant. Eentje die vakkundig geslepen wordt door de dressuurmeester op zijn rug.

In het aprilnummer van Hoefslag het portret van Glock’s Zonik, van veulen tot nu.

Tekst: Christine Dijk
Foto: Remco Veurink

Reacties