‘Het gaat de verkeerde kant op met de dressuursport’

‘Het gaat de verkeerde kant op met de dressuursport’

0 9163

Vanmorgen om 11.23 uur werd er een klap op gegeven tijdens de Algemene Vergadering van de FEI: de meeste eindcijfers, de cijfers onder de streep (‘algemeen’), verdwijnen van het protocol. Alleen houding en zit van de ruiter worden nog beoordeeld.

Slechts vijf van de aanwezige landen waren tegen; twee landen onthielden zich van stemmen. Tot nu toe werden ook ‘zuiverheid van de gangen’, Schung, gehoorzaamheid en Durchlässigkeit meegenomen in de cijfers. De laatste twee werden bovendien met twee vermenigvuldigd.

Geen cijfers onder de streep, wat betekent dat voor de dressuursport? Dressursport-Deutschland vroeg het bondstrainer Monica Theodorescu en vijfsterren jury Dietrich Plewa.

Theodorescu: ‘Basiswaarden van de dressuur onderstrepen’

Monica Theodorescu (Foto: CHIO Aachen / Holger Schupp)

Theodorescu: ‘Het is mooi dat het HiLo-systeem vooralsnog van de baan is, nu krijgen we dit weer! Ook een slecht idee. Ik had van tevoren bij de International Training Club (IDTC) aangegeven dat ik tegen ben. De laatste cijfers op het protocol zijn essentieel, omdat ze de basiswaarden van de dressuur onderstrepen. Zoals ontspanning, aanleuning, activiteit van de achterhand en veel meer. Ik voorzie een toename van het aantal paarden dat zonder ruggebruik en natuurlijke uitstraling lopen.’

Plewa: ‘Houding en zit minder belangrijk op dit niveau’

Ook Dr. Plewa is verrast over het besluit: ‘Ik had graag de algemene cijfers willen behouden, zodat wij juryleden de kans krijgen om onze algemene indruk aan het einde van een proef samen te vatten en te evalueren. Het cijfer voor houding en zit blijft en juist daarvan had ik me nog kunnen voorstellen dat het verdwijnt. Vergeleken met de andere algemene onderdelen is dat cijfer wat minder belangrijk.

Zuiverheid van de gangen

Plewa: ‘In het bijzonder het cijfer voor de zuiverheid van de gangen vind ik van belang. Als een paard bijvoorbeeld storingen in een grijs gebied laat zien, hebben we hier de gelegenheid om iets over zuiverheid en balans te zeggen. Of over de stap. Eerder konden we in de algemene cijfers nogmaals een fundamentele tekortkoming in de basisgang benadrukken, vooral omdat de stap ook iets onthult over de juiste training van een paard.’

Gehoorzaamheid

Ook het cijfervoor voor gehoorzaamheid mag niet vergeten worden, is Plewa van mening. ‘Daar konden we iets zeggen over de africhting van het paard: is die wat we willen zien? Een paard kan foutloos, maar mechanisch door de proef lopen, zonder daarbij fijn los door het lichaam te zijn.

Bron: Dressursport Deutschland

Foto: Shutterstock

Reacties