FEI update: Drie procent aftrek bij programmafout

FEI update: Drie procent aftrek bij programmafout

0 707

Tijdens het jaarlijkse Global Dressage Forum -deze keer bij Academy Bartels in Hooge Mierde- gaf de FEI, bij monde van Frank Kemperman en Carina Mayer, een korte update over ontwikkelingen in de dressuursport. De wijzigingen zijn nog niet definitief, maar duidelijk is dat de dressuursport verandering moet doormaken om te kunnen overleven. Op dit moment is het namelijk nog niet zeker of de dressuur onderdeel is tijdens de Olympische Spelen van Tokio in 2020.

Drie procent aftrek

Bij een eerste programmafout wordt er in plaats van de gebruikelijke twee strafpunten drie procent afgetrokken van de totaalscore. Dit betekent dat een deelnemer die 65% scoort na een programmafout op 62% zal staan. Een tweede programmafout betekent uitsluiting. De mogelijk nieuwe regel zorgt voor veel discussie. Zo wordt er geopperd dat een ruiter met een minder goed gereden paard of een paard met kwalitatief minder goede oefeningen, door deze regel boven de ruiter die een programmafout maakt kan staan. Carina Mayer brengt als verweer dat een dressuurruiter zijn proef meerdere malen kan oefenen ten opzichte van de springruiter die niet weet hoe zijn parcours eruit ziet. De factor voorspelbaarheid zal afnemen en de dressuursport kan beter aan het grote publiek worden uitgelegd, want hoe valt het te verklaren als een ruiter medailles wint na meerdere programmafouten? Bij andere sporten ligt een deelnemer direct uit de competitie na een grote fout.

Oornetjes

De oornetjes die tijdens indoorwedstrijden verboden zijn, mogen weer worden gebruikt in wedstrijdverband. Zogenaamde oorproppen zijn verboden, maar wel toegestaan tijdens prijsuitreikingen. Jennie Loriston-Clarke maakt de kanttekening dat oorproppen tijdens prijsuitreikingen wel toegestaan kunnen worden, maar dat dat niet wegneemt dat de omstandigheden tijdens prijsuitreikingen buitengewoon lastig kunnen zijn. Ze krijgt bijval van Frank Kemperman die aangeeft dat de prijsuitreikingen voor de paarden normaal moet blijven, maar dat een ceremonie zonder muziek ondenkbaar is.

Cap verplicht

Deelnemers van de jeugdrubrieken worden voortaan verplicht om een cap te dragen. Eerder gold de capverplichting voor deelnemers tot 19 jaar. De Young Riders moeten door deze regel ook een helm dragen. Tijdens de veterinaire keuringen moeten jeugdruiters eveneens voortaan een helm dragen.

Let’s change

De kür op muziek is het belangrijkste product van de dressuur. Om de populariteit van de sport te vergroten is het belangrijk om te blijven zoeken naar innovaties. Wayne Channon laat zien hoe muziek ons brein beïnvloedt door verschillende soorten muziek te laten horen. ‘Het gaat om de muziek, het publiek wil meegenomen worden. Een normale galop of passage kan specialer lijken door de juiste muziek. De kür trekt het meeste publiek en is vaak uitverkocht; zelfs mensen die niets begrijpen van dressuur worden geraakt door de dressuur.’ Om het artistieke gedeelte van de kür beter te kunnen jureren, legt Wayne het Fisher-systeem voor. Dit systeem bekijkt door middel van een Likert-scale in welke mate een combinatie voldoet aan het ideaalbeeld (vijf punten) of niet (1 punt). Per onderdeel, zoals bijvoorbeeld tempo, overgangen of de harmonie, kan dit gescoord worden, eventueel met een coefficiënt. Deze vernieuwende vorm van jurering zou alleen gelden voor het artistieke gedeelte.

Tekst: Steef Roest

Foto: Remco Veurink

Reacties