FEI stuurt juryleden verklaring over diskwalificatie paarden met zichtbaar bloed

FEI stuurt juryleden verklaring over diskwalificatie paarden met zichtbaar bloed

0 313

Het departement dressuur van de FEI heeft begin deze maand alle FEI-dressuurofficials een document toegestuurd, met daarin de richtlijnen over de uitsluiting van paarden met zichtbaar bloed aan het lichaam. De FEI besloot hiertoe naar aanleiding van alle commotie over dit onderwerp. “Zelfs in situaties dat er geen tekenen van geweld zijn, moet bloed gezien worden als een signaal dat er iets mis is met het paard”, stelt de FEI.

Het bloeddruppeltje dat in 2010 tijdens de Wereldruiterspelen (WEG) in Kentucky uit de tong van Jerich Parzival (v. Jazz) drupte en tot uitsluiting van Adelinde Cornelissen leidde, bleek het startsein voor een langdurige discussie over het toestaan van bloed in de dressuurring. De voorzitter van de jury tijdens de WEG, de Brit Stephen Clarke, constateerde bij Parzival spoortjes van bloed in het speeksel rond de mond. Dit was aanleiding tot eliminatie. Het direct daarna door FEI veterinairen uitgevoerde onderzoek bracht aan het licht dat het bloeden inmiddels was opgehouden en dat het een minuscuul klein sneetje in de tong betrof. De dressuurcommissie besloot de regel tegen het licht te houden en kwam met een voorstel voor reglementswijziging.

Reglementswijziging

Het voorstel luidde als volgt: constateert de voorzitter van de jury ergens aan het paard een spoortje van bloed, dan luidt de voorzitter van de jury de bel en dient de combinatie de wedstrijd te staken. Op dressuurevenementen – Olympische Spelen, kampioenschappen en wereldbekerfinales – voor senioren zullen de aanwezige FEI veterinairen het paard direct na het verlaten van de ring onderzoeken. Als blijkt dat het om een uiterst lichte verwonding gaat en het bloeden is inmiddels opgehouden, dan zal de combinatie in de gelegenheid worden gesteld de wedstrijd te vervolgen vanaf het punt waarop de bel werd geluid. Blijkt het bloeden niet gestopt of zijn er geen officiële wedstrijddierenartsen aanwezig, dan volgt ogenblikkelijk uitsluiting.

Dit voorstel zou in november vorig jaar behandeld worden in de Algemene Vergadering van de FEI in Rio de Janeiro, maar was zo omstreden dat de leden van het FEI-bureau unaniem besloten dat de ‘bloedregel’ niet ter stemming zou komen bij de vertegenwoordigers van de nationale federaties. Daarmee was het voorstel van de baan.

Jurylid bij C bepaalt
In het onlangs rondgestuurde document is te lezen welke richtlijnen de juryleden precies moeten volgen en welke welzijnsafwegingen hieraan ten grondslag liggen. Uit de richtlijnen blijkt dat, net als voorheen, het jurylid bij C ervoor verantwoordelijk is dat elk paard in de ring met zichtbaar bloed aan het lichaam, onmiddellijk wordt gediskwalificeerd. Het is niet mogelijk protest aan te tekenen tegen dit besluit. In overleg met een veterinair wordt vervolgens bepaald of een combinatie nog wel mag deelnemen aan andere wedstrijden op hetzelfde evenement.

Regels voor alle disciplines
De veterinaire commissie is tijdens afgelopen Algemene Vergadering gevraagd om met een algemene ‘bloedregel’ te komen die in alle FEI disciplines toegepast kan worden. Dit voorstel wordt besproken tijdens het FEI ‘Sports Forum’ in april dit jaar, waarbij het nieuwe voorstel mogelijk aangenomen wordt tijdens het General Assembly in 2012 met mogelijke implementatie vanaf 1 januari 2013.

www.horses.nl / www.eurodressage.com

foto: Parzival met bloed in de mond tijdens de Wereldruiterspelen van 2010.

Reacties