FEI onderzoekt rol van Ghislain Fouarge inzake topscore Inessa Merkulova

FEI onderzoekt rol van Ghislain Fouarge inzake topscore Inessa Merkulova

0 1940

De FEI gaat de resultaten van het Olympisch kwalificatie evenement in Moskou onder de loep nemen. Aanleiding hiervan is een opgedoken foto van het Nederlandse jurylid Ghislain Fouarge en Inessa Merkulova van vier maanden geleden. Volgens website Dressage-news zou Fouarge de Russische amazone vier maanden geleden hebben getraind, waarna hij Merkulova gisteren een monsterscore van 82.60% toebedeelde. Samen met de andere gegeven scores bracht dit het algemeen percentage van Merkulova en Mister X op 82.24%. Het betreft de hoogste score in een Grand Prix sinds de EK overwinning van Charlotte Dujardin en Valegro in 2015.

De betreffende foto zou vier maanden geleden genomen zijn tijdens een bezoek van Fouarge aan het stallencomplex van Inessa. Het vijfsterren FEI jurylid en voormalig FEI algemeen juryvoorzitter geeft wel vaker clinics in Rusland. Inessa en Mister X waren al zeker van een startbewijs voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De combinatie ging namelijk in zowel de open ranglijst en geografische ranglijst aan kop. Volgens het FEI reglement mag een jurylid een combinatie niet meer dan drie dagen per jaar trainen en deze vervolgens jureren.

‘De FEI is geinformeerd over de resultaten in Moskou en zal deze zaak volgende bespreken tijdens de meeting van het dressuurcomit√©,’ aldus een woordvoerder van het internationaal hippisch orgaan. Hoewel geen FEI official of lid van het dressuurcomit√© zijn of haar mening wilde geven, staat in het reglement het volgende punt beschreven: ‘Wanneer er twijfels zijn over eerlijkheid betreffende het jureren, mag het FEI dressuurcomit√© besluiten om de scores van een betreffende Olympische kwalificatiewedstrijd niet mee te nemen in de ranglijst.’

Bron: Dressage-news/Hoefslag

 

Reacties