Equistic SaddleClip: ‘Aha, dus dát doe ik tijdens de training!’

Equistic SaddleClip: ‘Aha, dus dát doe ik tijdens de training!’

0 2966

Een clipje dat alles in een training meet en analyseert. Onder dat motto is de kleine, ogenschijnlijk simpele SaddleClip op de markt gebracht. Of het clipje inderdaad doet wat het belooft, onderzocht Hoefslag-freelancer en dressuuramazone Koosje Mulders in de praktijk.

De clip registreert allerlei data van de training, die via een bluetooth verbinding naar de bijbehorende app worden gestuurd en in overzichtelijke grafieken verwerkt. Het brengt in kaart hoe de training van minuut tot minuut is opgebouwd in stap, draf en galop en het aantal minuten op linker- en rechterhand. Daarnaast meet de clip afdruk, symmetrie en ritme. Die laatste drie variabelen kunnen niet alleen inzicht geven in de ontwikkeling van een paard, maar wellicht ook rode vlaggen geven voor blessures voordat het voor de ruiter te voelen is. Dat zijn allemaal potentieel zeer interessante gegevens voor iedere ruiter. Reden genoeg om de proef op de som te nemen en de clip zelf uit te proberen met mijn dressuurpaard Wim.

Uit de koker van Steve Jobs

Het bedrijf Equestic heeft het nieuwe meetinstrument ontwikkeld en directeur Leon Rutten kwam het hoogstpersoonlijk afleveren. In een chic, vierkant zwart doosje werd de SaddleClip aan mij overgedragen. Terwijl ik het aan zijkant openschoof en de clip zag, voelde het alsof ik het laatste snufje uit de koker van Steve Jobs in handen had. Het design laat niets te wensen over: stylish, klein, lichtgewicht en makkelijk mee te nemen. En eenmaal bevestigd aan het zweetblad van het zadel zie je er niets meer van. Mijn eerste vraag: ‘Blijft dat wel goed zitten? Schuift het er niet zo vanaf?’ Het antwoord van Leon Rutten: ‘We hebben de clip uiteraard uitgebreid laten testen door een groot aantal ruiters en hij is er nog nooit af gevallen.’ Prompt gebeurde dat bij mij binnen een kwartiertje rijden dus wel, zal je altijd zien. Maar de oplossing was simpel, de clip zat te dicht bij mijn bovenbeen. Iets lager bevestigd was er inderdaad niets meer aan de hand.

Makkelijk in gebruik


Voordat er daadwerkelijk gereden kon worden, moest de clip in verbinding worden gebracht met mijn telefoon en met het speciale appje. Dat is een kwestie van de (gratis) app installeren en een account aanmaken. Je kunt voor verschillende paarden verschillende accounts aanmaken. De clip en de telefoon vonden elkaar in no time, dus konden we meteen aan de slag. Mijn telefoon hoefde niet per se in een van mijn zakken te zitten, maar wel in de bak aanwezig zijn. Anders verbreekt de verbinding en pakt de app niet constant de gegevens op van de clip. Na een kleine drie kwartier rijden, legde Leon mij uit wat ik in de app kan zien. ‘Onder de zeven knoppen in de app zie je een overzicht van de laatste tien trainingen. Als je verder terug wilt kijken, kan dat via de agendafunctie. Daarin kun je ook in een oogopslag zien welke dagen je gereden hebt en welke dagen je rust hebt gegeven.’

Bewust van wat je doet tijdens de training


De functies ‘intensiteit’, ‘richting’ en ‘gang’ wijzen eigenlijk voor zich. Ik kon in de grafieken en diagrammen niet alleen aflezen hoeveel minuten ik heb gestapt, gedraafd en gegaloppeerd en hoeveel overgangen ik heb gereden en op welke hand, maar ook de procentuele verdeling. Zo was ik verrast door het aantal overgangen dat ik blijkbaar had gereden, veel meer dan ik dacht. ‘Dat hoor ik heel vaak’, lacht Rutten. ‘De clip maakt je op die manier veel bewuster van wat je doet. Als je bijvoorbeeld terugziet dat je veel meer op de rechterhand bent geweest dan op de linker, kun je je afvragen of je dat wel wilde. De dag erna kun je er meer op letten en meteen bekijken wat het resultaat is.’ ‘

Juiste conclusies trekken

Het ritme wordt gemeten aan de hand van Beats per Minute (BPM), oftewel stappen per minuut. Het geeft aan of je paard eventuele snellere of langzamere passen heeft gemaakt. Hierbij moest ik al wat meer nadenken om de juiste conclusies te trekken. Pas na meerdere trainingen kan de app aangeven wat het gemiddelde ritme is van mijn paard en of de verschillen groter of kleiner worden, kortom of het ritme constanter wordt of niet. Hetzelfde geldt voor de afdruk, die in opwaartse G-kracht wordt uitgedrukt. De symmetrie wordt gemeten aan de hand van differentialen. Dat betekent dat de app laat zien of je paard asymmetrischer is ten opzichte van het gemiddelde van de voorgaande trainingen.

Wetenschap aan het woord


Omdat de SaddleClip misschien een goed middel kan zijn om blessures te voorkomen en revalidatie beter te begeleiden, schakelde ik fysiologe Dr. Carolien Munsters in om eens mee te kijken met een training met de SaddleClip. Carolien is gespecialiseerd in het opstellen van optimale trainingsschema’s en werkt daarvoor onder andere met hartslagmeters. Zij was ook degene die de revalidatie van mijn paard Wim heeft gemoni-tord na zijn koliekoperaties. Carolien is enthousiast over de clip, maar plaatst een aantal wetenschappelijke kanttekeningen. ‘Het geeft zonder twijfel duidelijk inzicht over wat je nou werkelijk doet. Het is een objectief en makkelijk te gebruiken logboek, het geeft geen ruimte meer voor eigen interpretatie van een training. Omdat alle gegevens via de app te delen zijn met anderen, kan het voor dierenartsen, fysiotherapeuten, instructeurs en andere begeleiders zoals ik heel nuttig zijn. We kunnen meekijken of de ruiters zich echt aan de voorgeschreven schema’s houden en op afstand de ontwikkeling in de gaten houden.’

Goede eerste stap

Maar bij een paar dingen moet je wel op je hoede zijn voor wat de app exact laat zien. Symmetrie is bijvoorbeeld de procentuele afwijking van links versus rechts. Maar het moet nog wel wetenschappelijk onderschreven worden of dat echt de symmetrie juist weergeeft. En daarnaast: wat betekent dan vijf procent afwijking meer naar links of rechts? Of één procent? Geen enkel paard is symmetrisch, dus in welke orde van grootte moet een ruiter zich zorgen gaan maken? Ook de mate van afdruk moet beter wetenschappelijk gevalideerd worden. Een Fries heeft meer afdruk van nature, maar dat betekent niet dat hij meer op de achterhand komt.

Individuele verschillen tussen paarden

‘Er zijn teveel individuele verschillen in het gangwerk van paarden om de afdruk enkel aan de hand van G-kracht uit te drukken’, aldus Munsters. ‘Het meet niet de contactduur op de grond of de centimeters van de grond af. En mensen kunnen verandering in deze G-krachten interpreteren als ‘hij komt meer in balans of op de achterhand’, maar zo zwart-wit is dat niet. Hiervoor moet eigenlijk meer onderzoek worden gedaan en moet Equestic blijven sparren met biomechanica-experts. Desalniettemin is de clip een goede eerste stap. Het zet ruiters aan tot beter nadenken over hun trainingen en dat is altijd positief. Het is een mooi hulpmiddel om je gevoel te toetsen.’

Eigen mening

Ik heb de SaddleClip uiteindelijk een aantal weken mogen proberen en ik ben behoorlijk enthousiast. Het is een makkelijke manier om de trainingen bij te houden, inzichten te krijgen en veranderingen uit te proberen. Daar moet ik echter wel bij zeggen dat ik, net als Carolien, ietwat sceptisch ben over de afdruk en symmetrie functies. Je kunt als gebruiker snel de verkeerde conclusies trekken en dat werkt alleen maar averechts voor het welzijn van het paard. Het feit dat de gegevens eenvoudig te delen zijn, is voor zowel dierenartsen en instructeurs als paardeneigenaren van groot belang.

Trainingsschema inzichtelijk

Eigenaren die hun paard bij een ander in training hebben staan, kunnen met de clip veel beter de vinger aan de pols houden wat er precies met het paard gebeurt. In de revalidatieperiode met Wim, en nog steeds nu hij fit is, is het voor Carolien hartstikke handig dat ze af en toe kan meekijken. Bovendien is er nu hard bewijs of ik mij aan haar aanbevolen trainingsschema’s houd. Voor een prijs van € 249,00 vind ik echter dat het product completer moet worden gemaakt met wetenschappelijke validatie. Equestic is druk bezig met het verzamelen van zoveel mogelijk gegevens om verder onderzoek mee te doen en de clip door te ontwikkelen. Daarvoor werken ze samen met de Universiteitskliniek in Utrecht, dus dat is een goed begin. Al met al is de SaddleClip absoluut een interessant hulpmiddel met potentie.

Tekst: Koosje Mulders

Foto’s: Arnd Bronkhorst

Reacties