Duitsland wint goud, brons voor Nederland

Duitsland wint goud, brons voor Nederland

Zelfs Olympisch en Europees kampioenen Charlotte Dujardin en Valegro (v. Negro) konden geen verandering meer brengen in de strijd om het teamgoud. Dat was feitelijk al enkele uren voor Duitsland en ging na haar rit ook officieel naar onze oosterbuur. Wel leidde de Britse haar team naar zilver en verwees Nederland naar de laagste trede van het podium.

In haar proef toonde de Britse combinatie een fenomenale uitgestrekte draf, gevolgd door messcherpe drafappuyementen, waarbij de eerste tienen voor deze proef binnenkwamen. De eerste passage en piaffe waren weer zoals we van Valegro gewend zijn, ritmisch en op het achterbeen, maar wat te traag voor het ultieme cijfer. De changementen om de twee waren loepzuiver gesprongen en Dujardin gaf vol gas in de uitgestrekte galop. Ook de changementen om de pas waren goed doorgesprongen, waarmee de amazone haar fouten in Aken weer goedmaakte. De pirouettes waren sterk bergopwaarts en klein, maar iets langzaam in het ritme. De overgang galop naar draf werd wat vroeg gereden. De laatste lijn over de AC was zoals vanouds weer sterk.

Duitsers soeverein

Duitsland (Isabell Werth met Bella Rose; Helen Langehanenberg met Damon Hill; Kristina Sprehe met Desperados en Fabienne Lütkemeier met D’Agostino FRH) won uiteindelijk met 241.70 punten het goud. Engeland (Gareth Hughes met DV Stenkjers Nadonna; Michael Eilberg met Half Moon Delphi; Carl Hester met Nip Tuck en Charlotte Dujardin met Valegro) kwam tot 231.34 punten en het zilver. Nederland (Diederik van Silfhout met Arlando NH N.O.P; Edward Gal met Glock’s Voice; Hans Peter Minderhoud met Glock’s Johnson TN en Adelinde Cornelissen met Jerich Parzival N.O.P.) eiste met 227.40 punten het brons op. Het was een mooie opsteker voor een team dat al voor vertrek gehalveerd was door geblesseerde paarden en twee reserves moest inzetten om in Caen überhaupt aan de start te kunnen komen. Het viertal van Wim Ernes rechtte echter de rug en sleepte de bronzen medaille in de wacht. Bijkomend voordeel voor onze landgenoten is dat het Nederlandse dressuurteam zich nu al heeft geplaatst voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Amerika volgde met 222.71 punten op een verrassende vierde plaats, voor Spanje op vijf (221.80 punten). België finishte op een teleurstellende twaalfde plaats met 209.55 punten.

Individueel

Met een individuele score van 85.27% behaalde Dujardin vandaag veruit de hoogste score. Isabell Werth en Bella Rose (foto, v. Belissimo M) volgden met een geweldige proef en 81.52% op de tweede plaats, verrassend genoeg bleven zij hiermee voor op landgenote Helen Langehanenberg met Damon Hill NRW (81.52%). Adelinde Cornelissen en ‘good old’ Jerich Parzival N.O.P. vinden we met 79.62% op de vierde plaats, voor Kristina Sprehe en Desperados FRH op vijf (78.81%). Hans Peter Minderhoud en Glock’s Johnson noteerden met 74.35% de twaalfde plaats, gevolgd door Diederik van Silfhout en Arlando NH N.O.P op achttien (73.41%). Edward Gal en Glock’s Voice eisten met 72.41% de 22ste plaats op.

De beste 30 ruiters komen woensdag aan start in de Grand Prix Special, waarna de beste vijftien door gaan naar de Kür op vrijdag. Dit betekent dat alle Nederlanders morgen ook de Special zullen rijden.

Klik hier voor de uitslag van de landenwedstrijd
Klik hier voor de individuele uitslag van de Grand Prix

Foto: Remco Veurink

Reacties