Emma van den Hooven: ‘Al verliefd op Severo sinds hij een veulen...

Emma van den Hooven: ‘Al verliefd op Severo sinds hij een veulen was’

emma van den hooven severo

Emma van den Hooven plaatste zich met twee paarden van de finale van de Horsefood dressuur talent competitie. Uiteraard met haar wonderkind High Hope, maar ook met haar 4-jarige nieuwe troef Severo.

“Hij maakt de verwachten helemaal waar,” vertelt een trotse amazone.

Zweedse fokker

Zowel High Hope als Severo zijn nakomelingen van de hengst Sezuan en ze komen van dezelfde Zweedse fokker. “Ik ben al verliefd op Severo sinds ik een foto van hem zag van toen hij twee minuten oud was,” vertelt Van den Hooven. “Hij was toen al een droompaard vond ik. Hij is fantastisch mooi, lief en getalenteerd, al heb ik natuurlijk wel behoorlijk een roze bril op.”

De amazone kreeg de in Oldenburg geregistreerde zwarte hengst vorig jaar in de nazomer op stal. “Hij was in de hengstenopfok geweest en hij was best mager. Ik heb hem eerst heel veel eten gegeven en ben daarna begonnen met longeren en zadelmak maken. Wat later dan normaal dus, want doorgaans gebeurt dat in het voorjaar.”

Stuur, gas en rem

Dat zadelmak maken doet de amazone bij al haar paarden overigens helemaal zelf. “Dat vind ik fijn om zelf te doen, dan kun je zelf je eigen stuur, gas en rem erop zetten. Ik ben ook niet bang en heb het al zo’n zeventig keer gedaan. Het is altijd even afwachten hoe ze reageren. Het longeerprogramma, zoals ik het noem, dat daaraan voorafgaat, duurt een aantal weken. Daarbij leg ik de stemhulpen uit en leer ik ze alle overgangen. Daarbij laat ik ze wennen aan het hoofdstel, het bit, de singel en het zadel. Ik doe niet aan de cowboystijl, ik ga er niet gelijk opzitten. Het op- en afstijgen oefen ik tot in den treure, zodat ze daar goed vertrouwd mee zijn. Met een goede voorbereiding werkt het altijd. Het scheelt ook dat Severo net als High Hope zo ongeveer zadelmak geboren is. Het ging bijna vanzelf.”

Veel hengst

Tijdens de selectiewedstrijd in Aalsmeer het afgelopen weekend eindigde Severo bovenaan bij de 4-jarigen met onder meer een 9 voor de galop. Ook de 5-jarige High Hope eindigde bovenaan met een 9,5 voor de draf en ook een 9 voor de galop. “Ik had High Hope pas later bijgeschreven omdat ik niet wist of ik tijd genoeg had om met beide paarden apart te komen. Severo is wel behoorlijk veel hengst, dus ik wilde het niet wagen op ze samen op één wagen te zetten. De finale in Berkel -Enschot is iets te ver rijden om dat twee keer te doen, dus daar rijden we met twee wagentjes naartoe.”

Voor de hengst staat het komende jaar zo ongeveer dezelfde route gepland als die voor High Hope vorig jaar. “Ik wil uiteraard nog niet zo heel veel meenemen. Wellicht rijden we de Subli-competitie mee en wat L2 proefjes. De jonge-paarden-competities hebben de voorkeur omdat je dan in een 20 x 60 ring kunt rijden. Met zo’n groot paard in een 20 x 40 ring is best lastig vind ik. Het hoeft allemaal nog niet op de letter; de vrije proeven mag je zelf indelen, zolang je de verplichte onderdelen rijdt. Een super concept om jonge paarden te laten wennen aan het wedstrijdgebeuren.”

Andere moederlijn

De 4-jarige Severo heeft weliswaar in Sezuan dezelfde vader als High Hope, maar komt uit een compleet andere moederlijn. Desondanks hebben ze behoorlijk wat overeenkomsten. “Ik heb er nu vier of vijf van Sezuan onder het zadel gehad van drie verschillende merries. Ze zijn heel speciaal. Het zijn allemaal heel werkwillige paarden en ze zijn op een fijne manier heet. Ze letten goed op hun ruiter en zijn prima bestuurbaar. Ze zijn niet kijkerig, dus je hoeft op de eerste wedstrijd niet alle hens aan dek te hebben om langs een bloemstuk te komen. Paarden die geschikt zijn waarvoor ze zijn gefokt dus. Al zijn er wel verschillen, want High Hope en echt een meisje en Severo een stoere vent.”

Hengstenkeuring

Voor die stoere vent staat in de toekomst wellicht nog de hengstenkeuring op het programma. “Daar is al over nagedacht, maar daar was hij begin dit jaar nog te jeugdig voor. Wie weet gebeurt dat in de toekomst nog, want hij komt uit een bijzonder stammetje. Zijn oma won brons op het WK voor Jonge Dressuurpaarden in Verden als 5-jarige. Maar zover zijn we nog helemaal niet. Het moet allemaal wel haalbaar zijn.”

Zie ook: ‘Ik kan High Hope op bijna onzichtbare hulpen sturen’

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Twee winnaars op de Horsefood dressuur talent in Aalsmeer!!! Mn aller aller knapste zwarte droomhengst Severo wint de 4…

Geplaatst door Emma van den Hooven op Zondag 10 maart 2019

Reacties