EK Young Riders: Jasmien de Koeyer: ‘Brons is nog steeds onwerkelijk’

EK Young Riders: Jasmien de Koeyer: ‘Brons is nog steeds onwerkelijk’

0 902
Jasmien de Koeijer en Desperados-dochter Esperanza bemachtigden een knappe individuele bronzen medaille.

“Het is nog steeds onwerkelijk”, vertelt een blije Jasmien de Koeyer nadat zij op het EK Young Riders in Roosendaal een prachtige bronzen medaille in de individuele proef heeft gewonnen. De Zeeuwse amazone hield zich kranig staande in een klassement waarbij de rest van de top 5 uit ijzersterke Duitsers bestaat. In eerste instantie stond de amazone op de ondankbare vierde plek, maar het herstellen van een rekenfout liet haar een plaatsje stijgen.

“Het duurde vrij lang voordat de laatste score binnen was”, licht Jasmien toe. “Bij de jury bij B was de computer uitgevallen en ze hadden alles met de hand nageteld. Esperanza scoorde voor haar gangen bij alle jury’s een 8 of een 9, bij de jury bij B was er per ongeluk een 6 ingevoerd.”

Hoogst haalbare

De twintigjarige De Koeyer, voor wie het haar derde EK is, kijkt tevreden terug op haar verrichting. “Esperanza liep een hele fijne proef. Ik heb zonder fouten proberen te rijden. Het wordt ook heel erg beloond als je een elegant beeld zonder foutjes kunt laten zien. Mijn doel was om het hoogst haalbare eruit te halen en dat is zeker gelukt. Het is mijn laatste Young Riders-jaar. Alles wat ik nu nog kan meenemen is prachtig, maar ik moet het nog wel een beetje tot mij door laten dringen dat ik brons heb gewonnen. Dat komt ongetwijfeld vanavond met de prijsuitreiking en ik als enige Nederlandse op het podium sta.”

Zenuwslopend

De nummers twee tot en met vijf verschillen minder dan een procent, de nummers twee, drie en vier ongeveer een half procent. Had er nog meer ingezeten? “Het was ontzettend spannend. Iedereen was aan elkaar gewaagd. Er kwamen na mijn nog twee Duitsers en het afwachten was zenuwslopend. Voor nog hogere scores moeten de pirouettes nog wat beter. Het mag geen excuus zijn, maar Esperanza is pas acht en één van de jongste paarden van het veld. Hele pirouettes draait ze heel gemakkelijk, dus dat komt zeker in orde.”

Pluim

“De sfeer is echt heel goed. De bondscoaches Alex van Silfhout en Monique Peutz verdienen een pluim, net als Mieke Barske van de KNHS. Het is zo super zoals zij met ons bezig zijn. We hebben een Nederlands kamp, alles is hier oranje”, lacht de amazone. “Het is wel gek dat het in eigen land is. Door de entourage voelt het als een echt EK, maar omdat ik zo naar huis kan is het net een normale wedstrijd.”

Transformers

In het afsluitende onderdeel rijdt de amazone op de klanken van de Transformers. “Charles Monterie heeft op het allerlaatste moment mijn kür nog aangepast, die heeft hij per koerier laten bezorgen. Ik heb de muziek zelf uitgekozen, het past heel goed bij mijn merrie. We gaan weer proberen om op het podium te komen.”

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding niet toegestaan).

Foto: DigiShots

Reacties