EK: Nederlandse Young Riders missen teamgoud op haar na

EK: Nederlandse Young Riders missen teamgoud op haar na

0 1828
Esmee Donkers en Chiana, op het EK in Fontainebleau
Esmee Donkers en Chiana, op het EK in Fontainebleau

Esmee Donkers maakte het als laatste Nederlandse amazone enorm spannend… Maar waar de Nederlandse Junioren ze nog te baas waren, had Duitseland de opperhand bij de Young Riders. EK zilver voor Nederland.

Monsterscore voor Esmee Donkers

Om de gouden medaille veilig te stellen, moest Esmee Donkers amazone maar liefst 78,324% rijden. In het zadel van haar topmerrie Chaina, reed de amazone geweldige proef die werd beloond met een monsterscore van maar liefst 77,265%! Eén jurylid beloonde de proef zelfs met ruim 80%! Helaas net niet genoeg voor de gouden plak, maar alsnog een fantastisch resultaat. Wel wist zij met kop en schouders boven de rest van de Young Riders uit te steken, gezien de nummer twee 74,941% scoorde.

EK goud voor Duitsland

Plek twee tot en met vier werd volledig bezet door de Duitse amazones. Paulina Holzknecht en Wells Fargo (v. Fabriano) eindigde op een tweede plaats. Wij werden gevolgd door Semmieke Rothenberger met de welbekende Gribaldi-dochter Geisha. Zij wisten een score van 74,588%. De laatste meetellende score voor Duitsland in de landenproef werd genoteerd door Lia Welschof met Don Windsor OLD (v. Don Cardinale): exact 73% en een vierde plaats. Met zo een enorm sterk team als Duitsland, is het des te knapper van hoe dichtbij de Nederlandse amazones zijn gekomen.

Febe van Zwambagt op zes

De één na beste Nederlander in de landenproef op het EK Fontainebleau was Febe van Zwambagt, op een ex-aequo zesde plek. Met haar toppaard FS Las Vegas (v. Lord Loxley) zette zij een sterke proef neer. Helaas sloop er een foutje in de series, die de score wat drukte. 72,588%.

Varierende scores voor Laura Quint

Laura Quint heeft met de negenjarige Edison een flinke opmars gemaakt afgelopen seizoen. Het lijkt haast dat de internationale jury nog even moet wennen de snel progressie van deze combinatie. Quint had namelijk te maken met flink wat puntenverschil. De jury bij E beloonde het duo met 75,294% (3e plaats) terwijl de het jurylid bij M een score van slechts 67,500% (30e plaats) toepasselijker vond. Gelukkig leunde het grootste deel van het jurycorps naar de score die de jury bij E gaf en verscheen er uiteindelijk 71,559% op het scorebord, goed voor de negende plaats.

Diana van de Bovenkamp bewijst kwaliteit

Diana van de Bovenkamp werd met Evita Ronia (v. Westpoint) uiteindelijk het wegstreepresultaat. Toch zegt dit wel veel van de kwaliteit van het Nederlandse Young Riders-team, gezien de combinatie op een prima elfde plek eindigde met 70,882%. Niet één Nederlandse amazone scoorde dus onder de 70%. Zelfs als de topscore van Donkers weg zou vallen, had Nederland toch zilver binnengesleept dankzij Van de Bovenkamp.

Brons was voor Zweden. Mede dankzij Lina Dolk, die met Languedoc (v. Laomedon) 72,588% scoorde. Hieronder het podium van de landenproef op het EK Fontainebleau:

  • goud: Duitsland met 222,529% (gemiddeld 74,176%)
  • zilver: Nederland met 221,410% (gemiddeld 73,803%)
  • brons: Zweden met 212,792% (gemiddeld 70,931%)

Bekijk hier de volledige individuele resultaten en uitslag van de landenproef.

Bron: Hoefslag, overname zonder toestemming of bronvermelding is niet toegestaan

Foto: DigiShots

Reacties