Foutloze Desperados legt het af tegen vermoeide Valegro; Minderhoud vijfde

Foutloze Desperados legt het af tegen vermoeide Valegro; Minderhoud vijfde

0 5069

Het publiek liet zich vanmiddag flink horen tijdens de Kür op muziek op de Europese kampioenschappen in Aken. Er werden staande ovaties uitgedeeld, maar ook het boe-geroep bleek niet van de lucht. Regerend Europees kampioenen Charlotte Dujardin en Valegro (v. Negro) prolongeerden weliswaar hun titel, maar dit verliep niet zonder slag of stoot. De dertienjarige KWPN ruin oogde vermoeid en het duo maakte dan ook kostbare fouten in de eners. Jurylid Katrina Wüst had het duo zelfs maar net boven de bronzen medaille staan. De score van 89,054% bleek nipt voldoende voor de titel, waarmee Kristina Bröring Sprehe en Desperados FRH (v. De Niro) het goud aan zich voorbij moesten laten gaan. De Duitse combinatie toonde op eigen grond een fenomenale foutloze Kür, die met een persoonlijk record van 88.804% en een zilveren plak werd beloond. Na de bekendmaking van de score van Dujardin was het boe-geroep en afkeurend gefluit dan ook niet van de lucht. De Spaanse Beatriz Ferrer-Salat stuurde haar opnieuw sterk lopende Delgado (v. De Niro) naar 82.71% en eiste hiermee het brons op.

Nederlanders presteren naar kunnen

Isabell Werth en Don Johnson FRH (v. Don Frederico) lieten een prima verrichting zien, waarmee de Duitse routinier aantoonde nog altijd tot de top te behoren. Het publiek beloonde de proef met een staande ovatie. Met 82.48% volgde er een vierde plaats.
Hans Peter Minderhoud en Glock’s Johnson TN kwamen aan start met de oude Kür van Edward Gal en Sisther de Jeu. Hoogtepunten waren de uitgestrekte gangen en scherp gereden appuyementen. Een stralende Hans Peter ontving 82.41% en een vijfde plaats, die ook zomaar een vierde plek had kunnen zijn. Diederik van Silfhout en Arlando N.O.P. begonnen iets voorzichtig, maar gaandeweg leek de jonge ruiter zich meer te ontspannen en durfde risico’s te nemen, wat zich uitte in een prima dubbele pirouettes en changementenseries. Na het terugnemen van de uitgestrekte galop raakte de gekeurde hengst even uit balans, maar corrigeerde zich direct. Een uitgelaten Van Silfhout zag een iets zuinige score van 78.69% op het scorebord verschijnen, goed voor de negende plaats. Patrick van der Meer en de Lancet-zoon Uzzo leken zichzelf te ontstijgen met een ontspannen ogende proef, die werd gekenmerkt door expressieve uitgestrekte draf, en lovenswaardige appuyementen. De piaffe mocht wat actiever, maar Uzzo lijkt hier nog altijd in te verbeteren. 74.37% en de elfde plaats voor deze combinatie.

Emoties en blessures

Tranen waren er bij de Spaanse Morgan Barbancon. De amazone stuurde haar achttienjarige topper Painted Black voor het laatst de ring binnen. De voormalig topper van Anky van Grunsven liet een gedegen proef zien, waarbij de piaffe erg naar voren werd gereden en er tactfouten ontstonden. In het drafappuyement en de pirouettes toonde de hengst wat rommelend. Na het afgroeten viel de amazone haar paard hevig geëmotioneerd om de hals.

Het vijftien tellende deelnemersveld bleek gereduceerd tot slechts dertien combinaties. Atterupgaards Orthilia, het toppaard van Fiona Bigwood (Engeland) had last van een huidirritatie waardoor de amazone verstek moest laten gaan. Anna Kasprzak haakte geblesseerd af nadat haar Donnperignon eerder deze week een trap uitdeelde tegen het borstbeen van de Deense. Tijdens de landenwedstrijd en Special kon Kasprzak de pijn nog verbijten, maar vanochtend volgde toch een bezoek aan het ziekenhuis.

Klik hier voor uitslagen.

Live verslag

Op de klanken van ‘How to train your dragon’ kwamen regerend Europees kampioenen Charlotte Dujardin en Valegro binnen. Een geweldige uitgestrekte draf, waarna de jury tienen kwijt kon voor de appuyementen in passage. Na de piaffe-pirouette leek de ruin even de impuls kwijt te zijn. De passage was weer als vanouds van hoog niveau, maar Valegro leek wat vermoeid. De verzamelde stap was prima, evenals de uitgestrekte stap, waarbij Valegro zeer ruim overstapt. De uitgestrekte galop over de A-C lijn was zeer krachtig, gevolgd door optimale verzameling in de pirouette. Er werd een flinke fout gemaakt in de eners en ook bij de reservelijn ging het nogmaals fout. In de opvolgende pirouette werd een kleine hapering gemaakt. De serie om de twee verliep wel goed. In de pirouette in piaffe had Valegro moeite met het actief blijven vanuit de achterhand. 88.98%

Kristina Bröring-Sprehe en Desperados FRH toonden een fraaie uitgestrekte draf en hoogwaardige appuyementen in passage. Bij het uitrijden van de eerste piaffe raakte de aanleuning van de gekeurde hengst even verstoord. Van de verzamelde stap naar een kwart piaffe-pirouette en vervolgens weer een goede uitgestrekte stap. De dubbele galoppirouette was iets groot gesprongen. De tweede pirouette was duidelijk beter in balans. De changementen om de twee waren ruim en goed naar voren gesprongen. De vierde pirouette was een toonbeeld van verzameling. Ook de eners waren foutloos. Een geweldige rit van Sprehe. 88.87%

De Spaanse Beatriz Ferrer-Salat en Delgado gingen van start met een zuivere uitgestrekte draf. De appuyementen in passage mocht meer buiging hebben. De uitgestrekte en verzamelde stap waren correct. In de changementen om de twee toonde de charmante vos zich slingerend en met een vreemde knik in het rechter achterbeen. De eners waren weliswaar bergopwaarts goed, maar door de gebogen lijn leek het geheel nog meer te slingeren. De laatste lijnen in passage en piaffe waren prima. De piaffe-pirouette was goed voor een sterk slot. 82.64% en aan de leiding.

Hans Peter Minderhoud en Glock’s Johnson TN reden de oude Kür van Edward Gal en Sisther de Jeu. De openingspiaffe was van zeer hoog niveau, eveneens als de passage. De uitgestrekte draf was zeer expressief. Minderhoud loodste zijn hengst door scherp gereden appuyementen met veel buiging en soeplesse. De inzet van de derde piaffe richting een piaffe-pirouette was wat zuinig. De verzamelde stap was gehaast. De uitgestrekte galop was zoals we van Hans Peter kennen: uitgesproken en gedurfd gereden. De changementen om de twee foutloos. De eners waren eveneens goed, maar een zuinig aantal. De afsluitende piaffe-pirouette was beter dan de eerste. Een nagenoeg foutloze proef voor een stralende Hans Peter en Johnson. 82.41% en nipt achter Isabell Werth.

Carl Hester en Nip Tuck gingen direct van start met een appuyement in passage. De sympathiek ogende ruin is weliswaar niet spectaculair, maar wel erg correct. De piaffe mocht iets actiever. Bij het inzet van de halve piaffe-pirouette was Nip Tuck nog niet volledig in balans, waardoor de tact zoek even zoek  was. In de uitgestrekte stap mocht de Don Ruto-zoon iets meer verruimen. De eners zagen er makkelijk uit en werden goed ruim en tactmatig doorgesprongen. Na de galopappuyementen trad er wat spanning op bij Nip Tuck, maar Hester stelde snel orde op zaken. De changementen om de twee verliepen eveneens soepel. Op de klanken van ‘God Save the Queen’ finishte Carl zijn proef. 79.57%

Isabell Werth en Don Johnson FRH begonnen met een knappe uitgestrekte draf en sterk geschaarde drafappuyementen. De regen leek het duo niet te deren. Ook het appuyement in passage was prima. De passage en met name de piaffe mocht actiever en vloeiender vanuit de achterhand. De staptour was uitstekend. De changementen om de twee waren correct naar voren gesprongen, evenals de uitgestrekte galop, waarna de ruin weer goed terug kwam op het achterbeen. De eners verliepen eveneens zonder problemen. De laatste passagelijnen werden op één hand verreden. Het publiek beloonde haar dan ook met een staande ovatie. 82.44% en voorlopig aan de leiding.

Diederik van Silfhout en Arlando N.O.P. toonden een piaffe die nog iets op de voorhand bleek, waarbij Van Silfhout op safe leek te mikken en zijn paard iets voorwaarts liet lopen. De uitgestrekte draf was krachtig en met veel afdruk. In de uitgestrekte stap mocht Arlando meer loslaten en overstappen. Van Silfhout gaf vol gas in de uitgestrekte galop, waarna de controle snel terug was in de prima dubbele pirouette. De changementen om de twee waren zonder fouten. Ook de eners verliepen zonder haperingen. Bij het terugnemen vanuit de uitgestrekte galop kwam Arlando even uit balans, waarbij hij oversprong en zichzelf direct weer corrigeerde, om een fraaie dubbele pirouette te tonen. De afsluitende, kwartslag gedraaide piaffes waren knap voor deze jonge combinatie. Ontlading en opluchting bij Diederik, die door de jury met een iets zuinige 78.69% werd beloond.

Jessica von Bredow-Werndl en Unee BB kwamen op de beroemde woorden van Martin Luther King ‘I have a dream’ binnen, een Kür uit handen van Joost Peters. De imponerende hengst toonde een fraaie passage. De eerste changementenserie om de twee verliep niet helemaal vlekkeloos, maar in de herhaling wel correct. De overgang van galop naar piaffe was van een hoge moeilijkheidsgraad. De prachtige donkerbruine stapte in de uitgestrekte stap goed over. De piaffe was tactmatig loepzuiver, maar mocht actiever. Een uitstekende Kür van de Duitse combinatie, die met 80.21% ruimschoots aan de leiding gaan.

Morgan Barbancon toonde de inmiddels achttienjarige Painted Black (v. Gribaldi) voor het laatst op een internationaal kampioenschap. Het duo opende met een correcte passage. De piaffe werd erg voorwaarts gereden, waarbij wat tactfouten ontstonden. De uitgestrekte draf was aansprekend. In het drafappuyement trad een kleine hapering op. Tijdens de changementen om de twee volgde een fout, terwijl in de pirouette door balansverlies het eerste gedeelte op twee achterbenen werd gesprongen. De tweede pirouette was wel goed, net als de nette galopappuyementen. Al met al een vrij rommelige Kür. Een geëmotioneerde Morgan viel na afloop haar zwarte hengst om de hals. 73.44% en een voorlopige tweede plaats.

Patrick van der Meer en Uzzo trapten zojuist de Kürfinale af tijdens de Europese kampioenschappen dressuur in Aken. De wedstrijd ging iets later van start wegens afmeldingen van zowel Fiona Bigwood (Engeland) als Anna Kasprzak (Denemarken). Van der Meer toonde direct de zeer expressieve uitgestrekte draf van de Lancet-zoon, gevolgd door goed geschaarde drafappuyementen. In de eerste piaffe kwam Uzzo licht in verzet, waardoor de tact, balans en regelmaat verloren gingen. De uitgestrekte draf was ontspannen met goede halslengte en ruime overstap. De changementen om de twee waren prima, evenals de anderhalve pirouette. De eners werden ruim en tactmatig zonder fouten doorgesprongen, gevolgd door een expressieve uitgestrekte galop. De tweede piaffe was stukken beter dan de eerste, maar in de laatste piaffe kwamen toch weer even wat balansverstoringen. Een knappe prestatie voor de man uit Naaldwijk. 74.32%.

Klik hier voor de uitslagen.

Foto: Remco Veurink

Reacties