EK Gotenburg: drie paarden gediskwalificeerd na toepassen bloedregel

EK Gotenburg: drie paarden gediskwalificeerd na toepassen bloedregel

0 5904
Charlotte Lenherr
Het jurylid laat Charlotte Lenherr zien dat er roze schuim om de mond van Darko of De Niro te zien is. (foto: DigiShots)
Twee Zwitserse en een Russische combinatie zijn na het toepassen van de bloedregel gediskwalificeerd op het EK Dressuur in Gotenburg.
Gestopt tijdens Grand Prix-proef

De Zwitserse Charlotte Lenherr werd halverwege haar Grand Prix-proef gestopt toen het jurylid bij de C, de Duitse Evi Eisenhardt, roze schuim opmerkte in de mond van Darko of De Niro ZS CH.

‘Het jurylid bij de C stopte me, omdat ze dacht dat ze bloed om zijn mond zag,’ legt Lenherr uit. ‘Hij bloedde niet toen we hem opnieuw controleerden. Ik denk dat de opwinding hem meer dan gewoonlijk doet kauwen, maar we hebben hem nu gecontroleerd, er is geen bloed meer te zien en het paard is okee. Ik ben erg verdrietig, maar het is nog steeds leuk om hier te zijn. Dat is het leven.’

Lenherr brengt de dertienjarige De Niro-zoon sinds oktober vorig jaar uit. Dit is voor hen allebei het eerste kampioenschap.

Een tweede klap voor de Zwitsers

Het Zwitserse team eindigde achtste in de landencompetitie, met GP-scores van eind de 60% voor de drie overgebleven ruiters. Helaas werd ook de Zwitserse Anna-Mengia Aerne na haar Grand Prix Special-proef met Raffaelo VA Bene gediskwalificeerd. Bij de controle na de wedstrijd werd bloed gevonden op de flank van de zestienjarige schimmelhengst. Het Nederlandse jurylid bij de C, Francis Verbeek van Rooy, werd op de hoogte gebracht. De combinatie, die 68,67% scoorde in de GP, werd gediskwalificeerd.

Beste Russische combinatie

De verwachtingen van het Russische team werden op de tweede dag van de landencompetitie de kop ingedrukt, toen hun beste combinatie werd gediskwalificeerd. Bij Mister X, het paard van Inessa Merkulova, werd vers bloed in de mond ontdekt bij een inspectie.

Artikel 430.7.6. van de FEI-dressuurregels zegt: ‘Als de FEI-steward vers bloed in de mond van het paard vindt, of in het gebied waar de sporen gebruikt worden tijdens de check aan het einde van de proef, brengt hij het jurylid bij de C daarvan op de hoogte, die het paard en de atleet zal diskwalificeren.’

Ook Belgische para-amazone gediskwalificeerd

Tijdens het EK Paradressuur werd de Belgische Michele George ook al gediskwalificeerd door de bloedregel. George zou in de grade V freestyle brons gepakt hebben, maar na de proef werd bloed ontdekt in de mond van haar paard Fusion OLD.

Bron: Horse and Hound
Foto: DigiShots

Reacties