EK Dressuur: GOUD VOOR NEDERLAND!

EK Dressuur: GOUD VOOR NEDERLAND!

0 6999

Het Nederlandse dressuurteam heeft historie geschreven door in het hol van de leeuw goud te halen op het EK. De goede start van Patrick van der Meer en Uzzo (v. Lancet) zou weliswaar het streepresultaat opleveren, maar zette wel de toon voor de rest van deze Grand Prix landenwedstrijd. Diederik van Silfhout zorgde met een in bloedvorm zijnde Arlando N.O.P. (v. Paddox) ervoor dat het doel -de bronzen medaille- al na de eerste dag binnen handbereik kwam. Op dag 2 volgde een waar droomscenario voor bondscoach Wim Ernes en zijn mannen. Hans Peter Minderhoud reed met Glock’s Johnson Tn (v. Jazz) zijn beste rit ooit op een kampioenschap en nadat Edward Gal met Glock’s Undercover N.O.P. als slotruiter ook nog wist te pieken, was het felbegeerde goud na minder geslaagde prestaties van de concurrentie -waaronder Charlotte Dujardin en Valegro en Matthias Rath en Totilas- binnen.

Het goud voor het eerste mannelijke dressuurteam uit de vaderlandse sportgeschiedenis was meer dan ooit een ware teamprestatie. Als prettige bijkomstigheid staan ook individueel de Nederlanders er goed voor met drie ruiters in de top tien. Edward Gal eindigt op een tweede, Hans Peter Minderhoud op een vierde en Diederik van Silfhout op een zevende plek. Ook Patrick van der Meer plaatst zich met een negentiende plek ruimschoots voor de Grand Prix Special op zaterdag, waarin de beste dertig combinaties van start gaan.

Ook het feit dat de Nederlandse paarden bovenaan eindigden mag niet onvermeld blijven. Het KWPN bewijst dat het niet voor niks de WBFSH-ranking aanvoert; zeven paarden uit de top tien zijn KWPN-gefokt: Valegro (1), Glock’s Undercover N.O.P. (2), Glock’s Johnson TN (4), Totilas (6), Arlando N.O.P. (7), Nip Tuck (9) en Unee BB (10).

Derde keer goud

Het is de derde keer dat Nederland Europees goud behaalt: in 2007 waren ze de verrassing in Turijn, toen Anky van Grunsven met Salinero, Imke Schellekens-Bartels met Sunrise, Laurens van Lieren met Hexagon’s Ollright en Hans Peter Minderhoud met Exquis Nadine het goud omgehangen kregen. Twee jaar later lag het min of meer in de lijn der verwachting, met Edward Gal met Totilas, Imke Schellekens-Bartels met Sunrise, Adelinde Cornelissen met Jerich Parzival en Totilas en Anky van Grunsven met Salinero in het team. In 2010 werd datzelfde team wereldkampioen in Kentucky; alleen Hans Peter Minderhoud met Exquis Nadine startte in plaats van Anky van Grunsven.

Eindstand EK Dressuur landenwedstrijd Aken:
1. Nederland 235.629
2. Groot-Brittannië 234.229
3. Duitsland 231.157
Spanje, Zweden en Frankrijk eindigen op vier, vijf en zes en bemachtigen daarmee een ticket voor de Olympische Spelen in Rio.

Liveverslag

Hieronder het liveverslag dat vandaag op onze site te volgen was en waarin de gouden route van Nederland staat uitgestippeld:

*19.40* Geen brons, geen zilver, maar GOUD is het voor Nederland! Het was ook wel veel gevraagd van Kristina Bröring-Sprehe. In de eerste piaffe valt Desperados FRH iets stil, een collectieve zucht van ontzetting volgt vanaf de tribune. Prachtige appuyementen, hele goede stap. Fout in de zigzag, een pirouette wat te ver doorgesprongen, maar verder heel mooie proef, met een ijverige Desperados. 79.986%. Sprehe heeft gedaan wat er in haar macht lag. Duitsland huilt, want het is slechts brons dat rest. Iedereen had toch wel verwacht dat het thuisland zou winnen, of misschien Groot-Brittannië, maar Nederland mag de champagne opentrekken. Wat een ontknoping!

*19.10* Sensatie in Aken! Charlotte Dujardin kan de spanning niet aan. De harmonie met Valegro is er wel, maar de Britse rijdt een behouden proef. Té behouden. De uitgestrekte draf, passage en piaffe zijn goed, maar de tienen blijven uit. Een slordig appuyement, een fout in de eners… 83.245%. Wel hoger dan Gal, maar niet hoog genoeg om Nederland voorbij te streven in het landenklassement. Nederland heeft in elk geval zilver! En Sprehe moet 84.458% scoren om de mannen van Ernes van het goud af te houden. Het afgelopen jaar reed ze regelmatig net boven de 80%, maar maar ze zal boven zichzelf uit moeten stijgen in Aken. Nog twee ritten.

*19.00 uur* Edward Gal is de eerste van de landen met de medaillekansen die in de ring zijn kunsten mag laten zien. De spanning is te snijden. Glock’s Undercover, ‘Fritsie’, oogt ontspannen. Mooi binnen gekomen, Undercover staat gewoon stil, een goed teken. Rustige piaffe, zo regelmatig als een uurwerk, het handelsmerk van de zwarte ruin. Voor de series om de twee is de spanning zichtbaar, maar het gaat foutloos. In de uitgestrekte galop knalt Fritsie van de grond, de eners zijn weer wat gespannen. Super pirouettes. Met een geweldige laatste lijn besluit de kunstenaar te paard zijn proef: 8,9 voor die laatste passage, 9,4 voor de piaffe. De vuist kan in de lucht, het Nederlandse kamp én het publiek juicht en klapt. Resultaat: 82.229%. Alleen de jury bij E zet Gal op twee. Dujardin moet 84.5 rijden om Nederland voor te blijven. Op papier een eitje. Maar het moet wel gebeuren.

*15.50 uur* En toen was het woord aan Totilas. Doodse stilte op de tribune, opperste concentratie bij Matthias Rath. Het Duitse duo toont een weinig spetterende, maar constante proef waarin de zwarte wonderhengst niet altijd even stil is in de aanleuning en waarbij de achterhand met name in de verruimingen niet helemaal gelijkmatig meegenomen wordt. Een kleine storing bij de inzet van de eners, maar verder safe galoptour, met mooie serie om de twee en goede pirouettes. In de piaffe komt Totilas af en toe te diep. Ontlading bij Rath na het afgroeten. Maar kort daarna volgt de teleurstelling: 76.086%. Rath houdt Duitsland aan de leiding in het voorlopige landenklassement, maar Hans Peter Minderhoud blijft hem voor in de individuele uitslag.

*15.15 uur* Vakman Carl Hester haalt het uiterst uit de KWPN-gefokte Nip Tuck, maar de ruin is bij lange na niet zo atletisch als Johnson of Arlando. Brave, maar correcte proef, op de 4,5 voor de wissel aan het eind van de uitgestrekte galop na. Het Britse team mag niet klagen over het eindresultaat: 75.486%, achter Minderhoud, Van Silfhout en landgenote Fiona Bigwood. Opvallend:  het Zweedse jurylid, die als enige Minderhoud een vierde plaats had toebedeeld,  heeft Hester op één staan.

*15.00 uur* Twee keer oranje aan de leiding op dit moment; Hans Peter Minderhoud rijdt een fantastische proef met Glock’s Johnson TN (v. Jazz). Na een iets voorzichtig begin knalt de ruiter uit Oosterbeek door. Net als bij Van Silfhout een fout in de tweeërs; daarna geen negens en tienen, maar met heel veel achten op het protocol kom je ook op een prachtig resultaat. Een heel hoog cijfer voor de stap zal er niet uit de hoge hoed komen voor ‘Johnny’, maar met 6,5 (verzameld) en 6,7 (uitgestrekt) mag hij tevreden zijn. Daar tegenover staan zeer expressieve verruimingen, mooie pi-pa-tour waarin de hengst goed aanpakt, een goede zigzag, mooie eners en een fenomenale uitgestrekte draf. Na een super laatste lijn oogst Minderhoud applaus van zijn team én het publiek: 77.586%.

*14.45 uur* De combinaties tot nu toe vormden geen bedreiging voor de top van het klassement. Diederik van Silfhout met Arlando N.O.P. gaat dus nog steeds aan de leiding. De beste proef van vandaag werd gereden door de Russische Marina Aframeeva met de Hannoveraanse ruin Vosk, met 70.543%. Het weinig imponerende Portugese team zag een lichtpuntje met Daniel Pinto met de hengst Santurion de Massa, die 69.614% scoorde. Laurence Vanommeslaghe stuurde Avec Plaisir naar 69.529%; Judy Reynolds uit Ierland met de Jazz-zoon Vancouver K bracht 69.486 op het scorebord. Nu gaat het er om spannen: Hans Peter Minderhoud met Glock’s Johnson TN!

Vandaag om 11.00 uur begint de tweede dag van de landenwedstrijd van de dressuur op het EK in Aken. De strijd om het eremetaal is nog niet gestreden, al lijken Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië een gaatje te hebben geslagen met de rest van het veld. Onze oosterburen gaan aan de leiding met 150.100 punten, gevolgd door Nederland (148.214) en Groot-Brittannië (145.743). Diederik van Silfhout met Arlando N.O.P. gaat aan kop, maar die positie zal hij niet kunnen handhaven, met de favorieten nog te gaan. Om 14.50 uur betreedt Hans Peter Minderhoud de ring met Glock’s Johnson TN, gevolgd door Carl Hester met Nip Tuck. De derde ruiter voor Duitsland is Matthias Rath met Totilas. In de laatste ronde Edward Gal met Glock’s Undercover N.O.P. om 18.50 uur, Charlotte Dujardin met Valegro en Kristina Bröring-Sprehe met Desperados. Heel misschien kunnen Zweden en Spanje nog voor een verrassing zorgen, want ook hun sterkste ruiters Tinne Vilhelmson Silfvén en Patrik Kittel en Morgan Barbançon en Beatriz Ferrer-Salat presenteren zich vanmiddag.

Hoefslag is er weer live bij in Aken en doet verslag van de belangrijkste scores. Daarnaast brengen we achtergrondnieuws, interviews en foto’s.

Klik hier voor de uitslag.
Livestream van de NOS.

Foto: Remco Veurink

Reacties