EK Dressuur: goud voor Isabell Werth, Madeleine Witte-Vrees wordt negende *liveblog*

EK Dressuur: goud voor Isabell Werth, Madeleine Witte-Vrees wordt negende *liveblog*

0 1058
Isabell Werth - Weihegold OLD FEI European Championships Gothenburg 2017 © DigiShots

Om 11.45 uur vanochtend waren de dressuurruiters weer aan zet in Gotenburg. De landenwedstrijd resulteerde in een toch enigszins teleurstellende vijfde plek voor het Nederlandse team. Een klein lichtpuntje is echter wel dat we alle Nederlanders vandaag te zien waren in de Grand Prix Special.

Duitsland kaapte in de Grand Prix Special zowel de gouden als de zilveren medaille weg. Het goud was voor Isabell Werth, die met Weihegold een prachtige score van 83,613% kreeg. De 22-jarige Duitser Sönke Rothenberger haalde het zilver met Cosmo, met een score van 82,451%. De bronzen medaille was voor Deense Cathrine Dufour met Atterupgaards Cassidy. zij kregen een score van 79,761%.

Madeleine Witte-Vrees en Cennin werden de beste Nederlandse combinatie. Zij eindigden op de negende plaats met 74,635%. Diederik van Silfhout en Four Seasons eindigden met 72,381% op de veertiende plaats. Patrick van der Meer scoorde met Zippo 71,302%, goed voor een negentiende plaats. Edward Gal en Voice ontgoochelden opnieuw: zij scoorden 69,369% en eindigden als 24ste.

Hoefslag zorgde ervoor dat je er ook een beetje bij kon zijn, met deze liveblog waarin we de belangrijkste combinaties hebben besproken.

Carl Hester

Carl Hester en Nip Tuck zijn de laatsten die vandaag starten. Het hoeft niet gezegd dat de combinatie tonnen ervaring heeft. Nip Tuck toont heel wat kracht in de appuyementen, na een wat mindere uitgestrekte draf. Daarin verliest het paard telkens wat balans. Na de uitgestrekte stap maakt Hester een mooie overgang naar een sterke piaffe. Na een degelijke passage laat Nip Tuck een mooie galop zien, en een heel mooi en soepel galopappuyement.  Nip Tuck moet het in dergelijke proeven ook echt van zijn galop hebben, dat is duidelijk zijn sterkste gang. De tweeërs zijn heel mooi uitgevoerd, op een hele rechte lijn. Ook de eners gaan heel soepel. De uitgestrekte galop op de diagonaal is erg krachtig en de galoppirouettes gaan vlot. De passage en piaffe op de laatste rechte lijn zijn erg goed. Hester is erg tevreden na zijn proef, die van de jury een score van 76,778%.

Sönke Rothenberger

Sönke Rothenberger en Cosmo zijn de laatste Duitse combinatie van vandaag. Het paard is heeft mooie en grote bewegingen, die goed te zien zijn in de uitgestrekte draf. Rothenberger rijdt hem ontspannen en de combinatie toont een goede passage, met vloeiende overgangen. De eerste helft van de proef is heel sterk. Ook bij Rothenberger en Cosmo is de inzet van de piaffe ietwat aarzelend, maar ze maken een mooie overgang naar de passage. Cosmo laat een mooie galop zien, met veel sprong. De tweeërs zijn prachtig uitgevoerd, net als de eners. Aan het eind van de uitgestrekte galop maakt Rothenberger een klein foutje. In het laatste deel van de proef rijdt de combinatie hele mooie pirouettes en passages. De pas 22-jarige Rothenberger zet hier een hele sterke proef neer. Het verschil met Werth is heel klein, Rothenberger scoort 82,451%.

Isabell Werth

Isabell Werth en Weihegold zijn de favorieten voor deze wedstrijd, benieuwd of ze het zullen waarmaken. Werth begint heel voorzichtig aan de proef, ze weet hoe ze de merrie door een proef moet loodsen en haar sterke punten in de verf moet zetten. De passage die Werth en Weihegold laten zien is prachtig en wordt gevolgd door een vloeiend appuyement. Weiehgold is erg ontspannen in de uitgestrekte stap. De piaffe begint wat aarzelend, maar dat vangt Werth heel goed op. De tweeërs en eners rijdt Werth veilig maar heel degelijk, net als de uitgestrekte galop. De pirouettes zijn strak en worden hoog gescoord. Een veilige en slimme proef, die door de jury beloond wordt met 83,613%, een logische eerste plaats.

Helen Langehanenberg

De Duitse Helen Langehanenberg was extatisch na de Grand Prix met Damsey FRH. De eerste overgang van draf naar passage is vrij abrupt. De tweede overgang was gelukkig veel beter. Het paard trekt de score naar boven met zijn stap, hij heeft een hele grote uitgestrekte stap. Bij het inzetten van de piaffe bokt Damsey eventjes uit protest, een dure fout. De combinatie scoort daar slechts een 3,1 en zakken naar 69%. Het lijkt alsof Langehanenberg en Damsey het wat kwijt zijn, de score blijft zakken, tot 67%. De eners, galoppade en pirouettes zijn wel heel sterk, waardoor de score weer wat naar omhoog gaat. Er zijn echter niet genoeg oefeningen meer over om een hoge score te rijden. Langehanenberg is duidelijk teleurgesteld na haar proef, die door de jury met 70,784% en een zeventiende plaats beloond wordt.

Anna Zibrandtsen

De pupil van Diederik van Silfhout deed het met diens voormalige topper Arlando al erg goed in de landenwedstrijd. De combinatie begint goed aan de proef en laat een mooi gebalanceerde passage zien. Zibrandtsen controleert de energie van Arlando heel goed. Na een ontspannen uitgestrekte stap gaat Arlando ietwat aarzelend de piaffe in, waardoor de punten wat zakken. De combinatie begint soepel aan het galopappuyement, er is een kleine miscommunicatie aan het begin van het appuyement naar links. De tweeërs zouden wat meer sprong kunnen hebben. Zibrandtsen en Arlando rijden een nette proef met wat kleine foutjes. Ze krijgen een mooie score van 73,347% en staan voorlopig zesde.

Patrik Kittel

Patrik Kittel en Delaunay zijn de derde Zweedse combinatie die vandaag aan de start komt. Delaunay, eigendom van de familie van Kittels vrouw, loopt voor het eerst een Europees kampioenschap. Het paard is geen grote beweger, maar is wel heel correct en consistent. Kittel kan daardoor een slimme proef rijden en echt voor de punten gaan. De combinatie rijdt mooie overgangen tussen de passage en de draf. De uitgestrekte stap is heel goed en ontspannen, waardoor Delaunay zich weer mooi laat oppakken. Kittel rijdt zijn paard ontspannen door de proef en is na afloop duidelijk heel tevreden. De jury beloont de proef met een hele mooie score van 75,462%. Daarmee staat Kittel op een voorlopig tweede plaats.

Diederik van Silfhout

Diederik van Silfhout en Four Seasons sluiten het rijtje Nederlanders af. Four Seasons wordt pas sinds mei van dit jaar internationaal in de Grand Prix gestart en reed pas één keer eerder een Special. Van Silfhout begint voortvarend aan de proef met zeer mooie appuyementen. De uitgestrekte stap kent wat ruimte voor verbetering en wordt beoordeeld met een 5,7, waardoor de score gelijk enkele procenten zakt. Van Silfhout weet de ruin goed door de proef te loodsen. Halverwege de eners bouw Four Seasons wat spanning op, maar zijn ruiter rijdt hem daar zo weer uit. Een score van 72,381% is het resultaat.

Edward Gal

Dit zijn niet de Europese Kampioenschappen waar Edward Gal op gehoopt had. De Grand Prix verliep al niet lekker, maar deze Special is er eentje om snel te vergeten. Het binnenkomen ging al niet vlekkeloos, Voice viel uit galop. Foutjes in onder andere het appuyement naar rechts en de eerste piaffe zorgen ervoor dat de score gedurende de proef naar 64% zakt, terwijl deze combinatie veel beter kan. Gal weet de score weer wat op te werken, onder andere met een tweede pirouette die er keurig uitziet, Voice gaat mooi zitten en houdt de pirouette klein. Gal lijkt op safe te rijden en veegt na het afgroeten het zweet van zijn voorhoofd. Hij kreeg het vandaag beslist niet cadeau: 69,369%.

Madeleine Witte-Vrees

Na de domper in de landenwedstrijd, waarbij Cennin niet helemaal fit was, hebben Madeleine Witte-Vrees en hij wat goed te maken in deze Special. En dat doen ze met onder andere een mooie overgang van passage naar uitgestrekte draf. Bij de overgang naar galop sprong Cennin verkeerd aan, wat door Witte-Vrees heel vlot en subtiel gecorrigeerd werd. Het drukt de score wel. Twee keurige wisselseries helpen de score een stukje omhoog. Gedurende de proef, onder andere dankzij een zeer nette tweede pirouette, kruipt de score weer dichterbij die van Spencer Wilton, die nog aan de leiding staat. Dit oogt stukken beter dan de Grand Prix en resulteert in 74,635% en vooralsnog een tweede plaats.

Patrick van der Meer

Patrick van der Meer en Zippo mochten als eerste van een reeks Nederlanders van start. Met een lach op zijn gezicht begint Van der Meer aan zijn proef. Zippo lijkt er scherp aan te staan. Gedurende de draftour zakt zijn score iets naar beneden, maar hij weet dit weer enigszins goed te maken met een nette galoptour. De wissels om de twee worden keurig uitgevoerd en geven vertrouwen voor de komende wisselseries. Het begin van de wissels om de pas op de diagonaal is echter niet sterk, wat de score drukt, erg zonde. Ook de wissels om de pas tussen de twee pirouettes zijn iets gehaast. De jury waardeert de proef met 71,302% en een voorlopige zesde plaats.

Spencer Wilton

De Grand Prix verliep voor Wilton teleurstellend. Een score van 72,071% bracht hem naar de zeventiende plek, terwijl hij en zijn Super Nova II wel meer in hun mars hebben. Vandaag neemt hij zijn revanche. Met een mooie proef met enkel wat kleine foutjes zoals een hakkeltje in de overgang van piaffe naar passage, gaat hij naar een voorlopige eerste plaats met 76,078%. De Brit is zichtbaar tevreden.

Agnete Kirk Thinggaard

Ook de Deense Agnete Kirk Thinggaard heeft al een medaille op zak. Zij en Jojo AZ maakten deel uit van het team dat beslag legde op het zilver. Ook vandaag laten ze weer een keurige proef zonder fouten zien. De Zweedse Rose Mathisen mag niet lang van haar leidende positie genieten, Kirk Thinggaard neemt deze over met een score van 72,941%.

Rose Mathisen

Rose Mathisen en KWPN’er Zuidenwind 1187 (v. OO Seven) pakten in de landenwedstrijd de bronzen plak met hun team. Vandaag liet de combinatie weer een mooie proef zien waarin zowel de draf- als galopappuyementen positief opvielen. De uitgestrekte stap was ook goed, maar had iets meer op lengte gemogen. De piaffes kunnen overtuigender. Het publiek gaat uit z’n dak na de proef van de thuisamazone en de jury waardeert de proef met 72,352%. Zal het genoeg zijn voor de kür?

Jordi Domingo Coll

De kop is eraf! De Spaanse Jordi Domingo Coll mocht met zijn Mango Statesman als eerste van start in de Special. Hij en zijn tienjarige hengst draaien als combinatie nu een jaar mee op Grand Prix-niveau en plaatsten zich met de laagste score voor de individuele competitie. Enkele fouten in hun proef, waarvan het aangalopperen in het appuyement naar rechts de grootste is, resulteren in een score van 67,226%.

 

Volledige startlijst

Foto: DigiShots

Reacties