Eerste dressuurdag HK KWPN

Eerste dressuurdag HK KWPN

Jazz
Jazz, hier met Kirsten Beckers. (foto: Remco Veurink)

Op de eerste bezichtiging van het KWPN werd de jury bij de springhengsten nogal eens verweten te kritisch te zijn, vandaag was bij de dressuurhengsten eerder het tegenovergestelde het geval. De hengstenkeuringscommissie verwees op de eerste dressuurdag maar liefst 25 van de 57 gepresenteerde hengsten door naar de tweede ronde. Meerdere hengsten kregen het voordeel van de twijfel. Over het algemeen vielen het formaat en de grootramigheid op; slechts een enkele keer werd een beknopt, popperig model gesignaleerd. Voorzitter Wim Ernes zei ook verheugd te zijn over de bloedspreiding; iets waar je je vraagtekens bij kunt zetten, aangezien maar liefst zeven rechtstreekse zonen van Jazz (foto) werden doorverwezen en nog eens vier kleinzonen.

Ernes: ‘We hebben de afstamming nog niet meegerekend bij het aanwijzen van de hengsten. Die gaat in Den Bosch wel een rol spelen. We hebben enerzijds geselecteerd op het exterieur en fundament, en anderzijds op het bewegingsmechanisme. Er waren goede modellen en we hebben een groep fijne paarden kunnen doorsturen. De aangewezen hengsten hebben over het algemeen veel beweging en maat; een groot deel zit nu al rond de 1.70 en dat is positief.’

Jazz-zonen en kleinzonen

Van de Jazz-nafok is 529 Galaxie Terra (Jazz x Future) de meest opvallende. Hij beweegt met veel houding en tritt en is een plaatje om te zien. 532 Guess Who (Johnson x Rohdiamant) liet eveneens een sterke indruk achter. Een grote en complete hengst, met een mooi model en ruime bewegingen. Ook 525 Genesis, een niet al te grote, maar sterk bewegende Jazz-zoon (mv. Silvano N), behoort tot een van de meest in het oog springende paarden van de dag.

Twee van Lord Leatherdale

Twee van de vier gepresenteerde Lord Leatherdale-zonen kregen groen licht. De zwarte 540 Glamourland (Lord Leatherdale x Negro) imponeert het meest: een stoere, goed ontwikkelde hengst die sterk beweegt met een goede techniek. De in Duitsland gefokte en nog naamloze De Niro-zoon 500 (mv.Wolkentanz) beweegt met een goede houding en heeft een sterke galop. Hij mag eveneens door naar Den Bosch. 503 Galileo’s Bria (Fidertanz x Rohdiamant) mogen we zeker vermelden. Hij komt uit de moeder van Glock’s Voice. Een elegante hengst met een mooi model en sterke bewegingen.

De commissie liet een volle broer van Ziësto staan, ondanks de fans op de tribune. 537 Lancet x Clavecimbel, werd een sympathieke hengst genoemd, met veel actie en reflexen, die graag galoppeerde. De bemerking op het fundament en gebrek aan gedragenheid deden de hengst de das om.

Klik hier voor de uitslag van de eerste dressuurdag.

Bron: Hoefslag

Vergelijkbare artikelen

Reacties