Dujardin als getuige in rechtbank gevraagd

Dujardin als getuige in rechtbank gevraagd

0 5351
Charlotte Dujardin, Valegro
Charlotte Dujardin en Valegro. (foto: Remco Veurink)

De Olympische amazone Charlotte Dujardin heeft een getuigenverklaring af moeten geven voor de rechtbank. In de zaak, waarin de amateurruiter Louise Briscoe de verkoper Calum Whitworth voor het gerecht had gedaagd, draaide het om het paard Ramazotti III. Het paard was aangekocht voor ruim 100.000 euro (95.000 pond), maar zijn karakter bleek onhandelbaar. De zaak is inmiddels buiten de rechtszaak geschikt.

De rechtszaak liep echter al twee jaar en de Olympische Kampioene was door de advocaten van Whitworth gevraagd om een getuigenverklaring af te geven. Dujardin had paard namelijk ook gereden, voordat het verkocht werd aan Briscoe.

Echter, de advocaten van Briscoe vonden de verklaringen van Dujardin niet relevant. Ze is immers een Olympische kampioene en het paard is aangekocht door een amateurruiter. ‘Charlotte Dujardin is een van de meest geweldige ruiters en we zijn erg onder de indruk van haar prestaties, maar je kan haar niet vergelijken met mij. Dan zou je een Ferrari met een barrel vergelijken. Zij kan alles rijden, ze is de beste van de wereld. Het feit dat hij goed te rijden was door Charlotte is irrevant.’, aldus de 52-jarige Briscoe zelf in gesprek met The Sunday Telegraph.

Ramazotti III

De zaak speelt sinds juni 2014. Briscoe kocht het paard, Ramazotti III ook bekend als Rambo, van Whitworth. De man, die het paard zelf ook heeft gereden, reed gedurende drie maanden tweemaal per week naar het huis van Briscoe om les te geven. Briscoe omschrijft zichzelf als een nieuwe, maar snel lerende ruiter. Voor tot definitieve aanschaf werd overgegaan heeft de koper nog 5000 pond uitgegeven aan een dressuurruiter, die tevens jury is om het paard te rijden en uit te testen.

Onhandelbaar

Begin 2015 werd het gedrag van het paard steeds erger door bepaalde problemen die al bestonden toen Whitworth het paard nog in zijn bezit had. Hij heeft de 52-jarige dame hier niet van op de hoogte gebracht. ‘Ik wilde een paard dat goed gemanierd is, ik heb de verkoper vertelt dat ik al vijf jaar niet gereden had en dat ik geen hele dappere ruiter ben. Dat betekent niet dat ik niet kan rijden, ik ben gewoon niet heel dapper. Dit paard bleek scherpe randjes te hebben, hij werd onberekenbaar. Zijn gedrag werd onhandelbaar. Ik ben nog nooit gewond geraakt, maar dat is voornamelijk te danken aan het feit dat ik afstapte voor het dier ‘tricky’ werd.’

In het ootje

‘Tijdens ons onderzoek voor deze rechtbank, kwamen we er achter dat dit paard enkele problemen heeft waarvan ik nooit op de hoogte ben gebracht. Dit paard heeft een geschiedenis van ernstig stout zijn en dat is mij nooit verteld. Ik ben in het ootje genomen.’.

De 29-jarige Whitworth ontkende altijd stellig dat Ramazotti III problemen had of dat hij dat gedrag heeft proberen te verbergen. Het dier is tweemaal Nationaal Kampioen van Groot-Brittannië geweest. Volgens hem had het paard helemaal geen geschiedenis met steigeren of bokken tijdens of voor de verkoop.

Geschikt

Whitworth en Briscoe hebben inmiddels geschikt, wat er precies is afgesproken wordt niet naar buiten gebracht. Al gaat het gerucht dat het paard terug is gegaan naar de verkoper en dat in ruil daarvoor een geldbedrag is uitgekeerd aan de koper. De schikking houdt voor Dujardin in dat zijn niet hoeft af te reizen naar de rechtbank om daar haar verklaring toe te lichten.

Bron: Sunday Telegraph / Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 18)

Reacties