Do’s en don’ts voor een betoverende kür

Do’s en don’ts voor een betoverende kür

0 684

In 1984 raakte Joep Bartels (ex-ruiter, man van Tineke Bartels en vader van Imke Schellekens-Bartels) geïnspireerd door dr. Reiner Klimke, die op de Olympische Spelen dat jaar zijn Ahlerich de wissels om de pas precies in de maat van de muziek van de Olympische tune liet springen. Een jaar later was de eerste editie van de wereldbeker dressuur geboren en sinds 1996 maakt de kür op muziek voor het eerst deel uit van het Olympische programma. Het publiek vond het geweldig! De hele kür-industrie is inmiddels enorm geprofessionaliseerd en beroemd zijn bijvoorbeeld de proeven die speciaal voor een combinatie gecomponeerd zijn: ‘The Spirit of Sunrise’ voor Imke en Sunrise, ‘Dance of Devotion’ voor Salinero en Anky, ‘Tribute to my Red Knight’ voor Adelinde en Parzival, ‘Big Ben’ voor Charlotte en Valegro… Wat is het geheim van deze populaire proeven, die publiek én jury betoveren? Er zijn een paar voorwaarden waar een goeie kür aan moet voldoen.

Do’s
– Kies muziek die past bij het tempo en de persoonlijkheid van je paard
– Oefenen! Je moet de muziek door en door kennen, zodat je eventueel ook kunt improviseren als een oefening de mist in gaat. Bouw een ‘reservelijn’ in.
– Laat ruimte over om fouten te maken. Het geeft niet als je de verkeerde kant op gaat, zolang je maar dóórgaat. De jury kent je proef zoals je die van plan was te rijden toch niet.
– Zorg voor een interessante, maar duidelijke proef. De jury moet kunnen beoordelen welk onderdeel je aan het doen bent. Teken je proef uit, zodat je kunt zien of het helder is waar welke oefening plaatsvindt.
– Lees de FEI-regels die de juryleden gebruiken om de kür te beoordelen. Die zijn heel gedetailleerd. Je weet dan waar de jury precies op let.
– Wees origineel en kopieer niet een al bestaande proef.
– Maak het jezelf gemakkelijker en breng herkenningspunten aan in de muziek. Dan weet je wanneer je een overgang of figuur moet rijden.

Don’ts
– Niet-verplichte onderdelen rijden die de vaart uit je kür halen, zoals achterwaarts gaan.
– Ga niet achter de muziek aan jagen als je er iets verkeerd gaat, maar los het op door hoeken af te snijden of een korte diagonaal te rijden in plaats van ‘het hele eind’.

Horseandhound/Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Vergelijkbare artikelen

Reacties