Dirk de Haas: “Na een pauze van twee jaar de ring weer...

Dirk de Haas: “Na een pauze van twee jaar de ring weer in”

Dirk de Haas & Bernini

Na een wedstrijdpauze van twee jaar besloot Dirk de Haas weer de ring in te rijden. Hij stuurde zijn Bernini (v.United) naar 60,956% in de Intermediaire II.

Ambitie

De Haas vertelt “We zijn er eventjes uit geweest maar ik heb nog steeds de ambitie om Grand Prix te starten. Ik heb er twee jaar uitgelegen als gevolg van de brand in ons huis en mijn moeder. Ik was met teveel dingen bezig, had een kort lontje en geen rust om te rijden. Dat werkt niet met het trainen van dieren, mijn man heeft hem daarom even doorgereden.”

Eerste Zware Tour-paard

“Ik ben begin dit jaar zelf weer fanatiek gaan rijden, er is meer ruimte om in alle rust te trainen. Het liefst wil je op concours net zo rijden als thuis maar zo werkt het niet altijd. Het is een andere omgeving en ook je paard merkt dat het spannender is. We hadden nog teveel fouten in de proef. De series om de twee sprong hij in de Lichte Tour altijd foutloos maar ik verlies nu nog wat controle. Ik heb daar zelf nog geen ervaring in want Bernini is mijn eerste paard op Zware Tour-niveau. Je denkt dat je snel genoeg bent maar je hebt zo een fout te pakken,” lacht de ruiter.

Goede manieren

Hij vervolgt “De pirouettes gingen niet zo fijn als thuis, die kunnen zeker beter maar ik kwam tevreden de ring uit. 61% is geen top score maar na twee jaar vond ik het prima om zo terug te keren. De foutjes moeten eruit en we moeten ervaring op doen in de ring. Bernini heeft goede manieren in de piaffe en passage. We zijn een keer bij Judy de Winter geweest waar een Amerikaanse trainer aanwezig was. Ook die bevestigde mijn gevoel. In de proef was het nu nog teveel voorwaarts gereden, dat gaven de juryleden ook terecht aan. Desondanks kregen we zevens voor de passage.”

Doel

“Mijn doel is nog steeds de Grand Prix. We gaan ieder jaar naar het subtop concours op Texel. Ik zou daar graag de eerste dag Intermediaire II willen starten en de tweede dag Grand Prix. We moeten vaker de ring in om het op concours net zo voor elkaar te hebben als thuis. Het is een beetje passen en meten met de jurykalender.  Ik vind dat enorm leuk om te doen en de sport is mijn hobby. Voor het jureren wil ik graag zelf ook Grand Prix gereden hebben. Hoe leuk is het om met je eigen fokproduct op het hoogste niveau te rijden!”

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan).

Foto: Dirk de Haas

Reacties