Blog Diederik van Silfhout: ‘Arlando in vorm, Bonzanjo niet op CHIO’

Blog Diederik van Silfhout: ‘Arlando in vorm, Bonzanjo niet op CHIO’

Diederik van Silfhout
Diederik van Silfhout (foto: Remco Veurink)

Via deze Blog volgt Hoefslag2Rio dressuurruiter Diederik van Silfhout op zijn weg naar Rio. Met Arlando N.O.P. maakt hij grote kans op een plaats in het dressuurteam.

‘Het CHIO Rotterdam staat voor de deur, onze eerste selectiemoment voor de Olympische Spelen. Arlando’s laatste wedstrijdoptreden was tijdens Indoor Brabant. Dat is een bewuste keuze geweest. De paarden moeten echt zwaar aan de bak, tijdens het CHIO, het NK in Ermelo – de tweede selectie – en hopelijk straks in Rio de Janeiro. We hebben ervoor gekozen Arlando te sparen, zodat hij bij die drie gelegenheden kan pieken. Bonzanjo zou ook meegaan naar Rotterdam. Maar hij heeft een hoefzweer gehad en ik heb hem zes dagen niet gereden. Ik wil niets forceren, Bonzanjo loopt straks op het NK.

Nu ben ik nog niet zenuwachtig voor Rotterdam, maar dat komt nog wel. Het is gezonde spanning. Mensen die zeggen dat ze geen spanning hebben, die liegen. Iedereen heeft een bepaalde spanning en die heb je ook nodig om te presteren, het maakt je extra scherp en alert.

Arlando heeft niet echt wedstrijden nodig om in het ritme te komen. Tenminste, de afgelopen twee jaar ging het goed zo. Hij wordt heet, maar raakt niet snel onder de indruk van de entourage. We hebben hem de afgelopen maanden thuis lekker doorgetraind. In de piaffe is hij weer een beetje sneller geworden. Arlando had af en toe ritmeverschil en ging iets van de plaats. De stap mocht nog ruimer en losser. En verder blijf ik sleutelen, het kan altijd mooier en beter. Thuis – en afgelopen week hebben we geoefend in Ermelo – voelt Arlando heel goed aan. Hij lijkt goed in vorm. Ik ben benieuwd hoe hij het in Rotterdam doet. Met het oog op Rio hebben we alleen de training iets uitgebreid. Normaal trainde ik hem vijf dagen per week, om zijn conditie te verbeteren doe ik dat nu zes dagen.

Voor het overige gaat alles gewoon door. Het is druk op stal, we hebben niets te klagen. Het zou niet goed zijn als de focus alleen op Arlando en Bonzanjo kwam te liggen. De andere klanten zien hun paarden ook graag progressie boeken, op wedstrijd gaan en selecties lopen. Natuurlijk zijn de Olympische Spelen belangrijk, maar je moet niets veranderen als het goed gaat.

Zo ben ik onlangs tien dagen naar Curaçao geweest. Met twee vrienden op vakantie. Een vakantie-vakantie: strand, lekker eten en weinig doen. Of het kon weet ik niet, maar ik ben gewoon gegaan. Arlando heeft die dagen ook vakantie gehad, even ontspannen. Ik denk dat het goed is geweest de druk er even af te halen. Bij hem en bij mij.’

Foto: Remco Veurink

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding niet toegestaan

Reacties