Deveraux overleden: ‘Een gevecht dat hij niet kon winnen’

Deveraux overleden: ‘Een gevecht dat hij niet kon winnen’

Een lachende Sanneke Rothenberger op Deveraux
Een lachende Sanneke Rothenberger op Deveraux

Enkele maanden geleden ging Deveraux met pensioen, maar lang heeft hij daar niet van kunnen genieten. Dit weekend is het voormalige toppaard van Sanneke Rothenberger overleden aan koliek. Hoewel de zeventienjarige een operatie onderging, was hij niet meer te redden.

Rothenberger en Deveraux: onverslaanbaar bij de jeugd

De toen nog hengst begon zijn carrière onder de Nederlandse Miranda Rongen. Onder Rongen liep de zwarte in 2007 naar een gouden medaille op het het WK voor jonge dressuurpaarden in Verden. Vlak daarna kocht Sven Rothenberger Deveraux als juniorenpaard voor zijn dochter Sanneke.

Sanneke Rothenberger en Deveraux werden een van de meest succesvolle Duitse Young Riders-combinaties ooit. Ze wonnen drie keer goud op het EK voor junioren in 2009, teamgoud en dubbel zilver op het EK voor Young Riders in 2010, en kaapten in de Wereldbekerfinale voor Young Riders in 2011 de titel weg.

Van de top naar pensioen

In 2012 maakten ze de overstap naar de U25 en wonnen ze het CDIO-U25 in Aaken, maar sinds 2013 begon Deveraux last te krijgen van kleine blessures. In dat jaar nam hij aan geen enkele wedstrijd deel en in 2014 startte hij enkel op het CDI in Vidauban. In 2015 bracht Rothenberger hem uit op verschillende internationale Grand Prix-wedstrijden bij de senioren, maar in 2016 vroeg de Duitse selectiecommissie haar om terug naar U25-niveau te gaan. Op die manier kon ze met Deveraux deelnemen aan het EK U25 in het Duitse Hagen, waar de combinatie drie keer goud won. Die wedstrijd was echter hun zwanenzang.

Doordat hij niet genoeg herstelde van een blessure om opnieuw op topniveau te komen, werd in februari besloten om de Oldenburger ruin met pensioen te laten gaan. Moeder Gonnelien op de website van de familie over het leven van ‘hun Devil’. ‘Op het einde was het was een gevecht dat hij niet kon winnen’.

Een tevreden Sanneke Rothenberger op Deveraux
Een tevreden Sanneke Rothenberger op Deveraux

Bron: Dressuurstal Rothenberger/Hoefslag

Reacties