Desperado-dochters maken indruk

Desperado-dochters maken indruk

Werd gisteren de eerste stamboekkeuring in Alblasserdam al met een bijzonder positief gevoel afgesloten, de tweede dag nodigde nog meer uit tot superlatieven. Henk Dirksen vormde bij RV Beyaert samen met Dirk Reijne het juryteam. “We hebben vandaag fantastische paarden gezien. Desperado en Dream Boy drukten in positieve zin een stempel op deze keuring. Drieëntwintig dressuurpaarden hebben in de baan gehad en daarvan werden er maar liefst vijftien ster; een geweldige collectie driejarige merries met nauwelijks een ondereind. Voor ons als jury was het vandaag een lust om te mogen keuren!

95/85 voor Iwendy

Topper van de dag was met een monsterscore van 95 punten voor beweging en 85 voor exterieur een dochter van Desperado. Een lang gelijnde merrie met een opvallend front en een opwaarts gebouwd lichaam, voorzien van een heel correct fundament. In draf en galop kon ze apart goed schakelen, liet een schitterende afloop van het voorbeen zien, waarbij het achterbeen steeds heel goed werd ondergebracht en ze enorm vanuit de schoft omhoog bewoog”, zo lichtte Dirk toe.  De goed ontwikkelde Iwendy is gefokt en geregistreerd bij W.J.J. Goesten uit Berkel Enschot. Haar moeder, de stermerrie Vendy (v.Ferro) schonk eerder al het leven aan een tweede bezichtigingshengst, twee Borculo-veilingveulens en een Prix st. George-paard.

Uit dezelfde combinatie Desperado x Ferro komt een nog naamloze zwarte merrie. Haar moeder, de preferente keurmerrie Pabola werd in 2000 Nationaal kampioen. Ze is gefokt bij de inmiddels overleden Tonnie van der Koppel en staat geregistreerd bij diens zoon, Gerard in Wadenoijen. Dirk: “Met haar stokmaat van 1.73 m een heel royaal ontwikkelde merrie. Zeer correct gebouwd met veel front, een opvallend goede bovenlijn en een sterk fundament. Ze scoorde voor zowel beweging als exterieur 80 punten. In galop viel het goede gebruik van haar achterbeen op, bewoog ze steeds in balans en mooi met de schoft omhoog.”

Twee Desperado’s met 80/80

Nog een nakomeling van Desperado met voor zowel exterieur als beweging 80 punten was Icola. Deze donkerbruine is gefokt en geregistreerd bij G. de Bruyn in Schelluinen en Ad Valk in Gorinchem. Als moeder van Icola staat te boek de preferente elitemerrie Micola (v.Caritas). “Een merrie met een heel mooi lichaam, een opvallend beste bovenbouw en een zeer goed fundament. Ze  zou een fractie meer front mogen hebben. In beweging was ze lichtvoetig, liet steeds een goede beenzetting zien en veel souplesse”, aldus Dirk.

Ook 80 punten voor exterieur en beweging scoorde Iniesta B, eveneens een dochter van Desperado uit de preferente elitemerrie Wiona B (v.San Remo). Deze zwarte blikvanger was in het verleden succesvol in de klasse ZZ-Zwaar. Inmiddels is van haar een drietal veulens verkocht via de veulenveiling in Borculo. Haar zoon Checkpoint (v.Vivaldi) werd aangewezen voor het verrichtingsonderzoek en is uitgebracht in de Prix st. George. Iniesta B is gefokt en staat geregistreerd bij Frieda van Blitterswijk uit Nieuwland. De jury lichtte toe: “Een heel mooi gemodelleerde merrie, met veel uitstraling. Een paard met een echte merrieopdruk, een fraaie halsvorm en sterk in de bovenbouw. Ze bewoog mooi vanuit de schoft omhoog en liet daarbij veel techniek en een fraaie beenzetting zien. Als je bij haar iets wilt zeuren, dan zou je graag een fractie meer formaat willen zien. Desperado heeft hier vandaag prachtige, uniforme modellen, allemaal donkerbruin of zwart, laten zien met zonder uitzondering een formidabele beentechniek.”

Alweer Dream Boy

Van Dream Boy maakte Izzy indruk, een vosmerrie uit elitemerrie Variety van Don Primaire. Variety is een veilingveulen en tevens een halfzus van het Grand Prix-paard Wild Dancer (v.Florett As). “Deze Izzy is een ruim voldoende lang gelijnde merrie, met veel front en een zeer goed fundament. In beweging liet ze zowel in draf als in galop een mooie techniek, alsmede veel souplesse en balans zien. Ze kreeg dan ook voor beweging 85 punten en voor exterieur 80”, aldus Dirk. Izzy is gefokt bij Alexandra van der Peijl uit Oene en staat geregistreerd bij Cor Heemskerk in Rijnsburg.

De hoogste exterieurpunten, 90 maar liefst, waren deze editie voor Irish Waard van fokker en geregistreerde Luuk van Rijn uit Nieuwland. De donkere vos is een dochter van Florencio uit de elitemerrie Wintana Waard. Haar volle broer Gregwaard werd in 2011 Nationaal Veulenkampioen. “Een merrie met verschrikkelijk veel uitstraling, met een zeer mooi hoofd en een groot, sprekend oog daarin. Zonder meer een schitterend model, met veel front en spijkerhard fundament. Ze draafde met veel techniek en liet een mooie afloop in het voorbeen zien. Daarbij kon ze makkelijk schakelen. Nu kreeg ze 80 punten voor beweging. In galop was ze iets gespannen en dat drukte de score.”

Bron: KWPN

Foto: Remco Veurink

Reacties