Heijkoop verslaat Cornelissen in WDM Kür

Heijkoop verslaat Cornelissen in WDM Kür

0 113

Danielle Heijkoop en Siro N.O.P (v. Gribaldi) schreven vanmiddag de Grand Prix Kür van de World Dressage Masters in Mechelen op naam. Heijkoop en de vijftienjarige Siro finishten zaterdag nog op de derde plaats in de Grand Prix, maar vandaag bleken zij met precies 83% de sterkste combinatie. Hiermee versloegen zij Adelinde Cornelissen en een kijkerige Jerich Parzival N.O.P (v. Jazz), die met 82.05% bijna een procent achterbleven en bezit namen van de tweede plaats. Patrik Kittel (Zweden) en Watermill Scandic (v. Solos Carex) werden met 77.6% derde. Katja Gevers en Thriller (v. Gribaldi) vinden we met 75.37% terug op de zesde plaats.

Persoonlijk record

De zege voor Heijkoop was niet meer dan terecht. Haar energieke Siro liep een sprankelende verrichting, die zelfs opbouwend naar het einde toe was, met een spetterende passage/piaffe-tour als afsluiter. Onderweg maakte Heijkoop nog een fout in de eners, welke direct hersteld werd in de daaropvolgende lijn naar de pirouette. Het was voor Heijkoop de eerste keer dat ze Cornelissen wist te verslaan en het gebeurde ook nog in een persoonlijk record voor haar en Siro.
Waar Heijkoop ‘in de muziek’ zat, was dit bij Cornelissen niet aan de orde. Al vroeg in de proef, onder meer bij de drafappuyementen, ontbrak de overtuiging en was het duidelijk dat de geroutineerde amazone meer bezig was met damage control dan met het neerzetten van een topproef. Het geheel oogde daardoor weinig energiek en plichtmatig, maar de technisch sterke Parzival bracht de combinatie toch nog duidelijk boven de 80%.

Technisch sterke Gevers

Nummer drie Patrik Kittel wist zijn sterke optreden van de Grand Prix niet te evenaren. Met de vorm zat het nog wel goed bij Scandic, die met zijn vijftien jaar nog prima voor de dag komt. Kittel verrast echter al lang niet meer met zijn ondertussen belegen Depeche Mode-Kür en als er dan ook nog een fout ontstaat zoals vandaag in de rechterpirouette is het pleit helemaal beslecht.
Een opsteker kwam er nog van Gevers. Zij zette met Thriller, de derde Gribaldi-nakomeling in de top zes, een beste verrichting neer, naar eigen zeggen zelfs de beste ooit. De muziek zou het geheel nog meer mogen accentueren, maar technisch gezien kwam de combinatie sterk voor de dag. Vooral het laatste gedeelte, met onder meer een overgang vanuit de eners naar de piaffepirouette, werd goed uitgevoerd en had een hogere eindscore verdiend.

WDM NextGen

Met Mechelen sluit het jaar ook af voor de World Dressage Masters. Komend jaar zal deze etappe weer op de agenda staan in deze serie hooggedoteerde dressuurwedstrijden, net als de outdoorconcoursen van Vidauban (Frankrijk) en München (Duitsland). Falsterbö (Zweden) valt weg, maar een nieuw concours zal volgens de organisatie worden toegevoegd. Nieuw in 2015 is sowieso het initiatief WDM NextGen, wat staat voor WDM Next Generation en een toevoeging betekent van junioren-, Young Rider- en U25-rubrieken tijdens de reguliere WDM-wedstrijden. In Vidauban kan dit al tot uitvoering gebracht worden en een geheel apart WDM NextGen evenement staat gepland in het bij Genève gelegen Parngins (Zwitserland).

Bron: Hoefslag

Klik hier voor uitslagen.


Foto: Dirk Caremans

Reacties