Dag KWPN’er, hallo barokke rassen!

Dag KWPN’er, hallo barokke rassen!

0 581

KWPN’ers en andere warmbloeden zijn op concours standaard in de meerderheid. Toch duiken steeds vaker ook barokke paarden op tussen de hekjes. Hoe is dat eigenlijk? Dressuur rijden met een Fries, Lusitano of een ander barok ras?

Emmelie Scholtens is ervaringsdeskundige met Genciano X. Ze vertelt over de PRE-hengst: ‘George, zoals we hem op stal noemen, is net zo scherp en heet als mijn KWPN’ers. Blijkbaar zoek ik dat in al mijn paarden. Voorheen reed ik de ruin Borencio voor Annabel Collins en haar Spaanse echtgenoot Agusti Elias. Zij hebben ook Spaanse paarden, waaronder Genciano. Zodoende ben ik hem vier maanden geleden gaan rijden. Het doel is het WK Jonge Paarden in Verden. Ik denk dat we zeker kans maken. Hij heeft drie goede gangen en krabbelt niet in draf zoals je nog wel eens ziet bij PRE’s. Ze zijn natuurlijk wel vaak wat gedrongener gebouwd en kort in de hals, wat sommige oefeningen moeilijker maakt. Maar ik ben blij met de schimmel. Het is heel fijn werken, omdat hij immens veel go heeft en een super karakter. Vergeleken met mijn andere paarden is hij veel koeler in de kop. Hij kan beter de aandacht bij mij houden. Ik ben benieuwd hoe hij in de ring wordt beoordeeld. Gelukkig zie je de laatste jaren steeds meer Spaanse paarden verschijnen in de dressuursport. Op de Wereldruiterspelen in 2010 in Kentucky maakte Fuego XII onder Juan Manuel Muñoz Díaz (foto) een verpletterende indruk op de mondiale sport. Wie weet heeft hij de weg al iets meer vrijgemaakt. De paarden worden ook meer gefokt op de moderne sport. Ik moet toegeven dat mijn hart bij het KWPN ligt, maar Genciano is een uitzondering. Het is op zijn minst een mooie nieuwe uitdaging en een leuk extraatje.’ (auteur: Koosje Mulders)

In het Hoefslag themanummer Dressuur (onder tabblad ‘Speciale uitgaven’) vertellen ook ruiters als Diederik van Silfhout en Seth Boschman over hun (dressuur)ervaringen met het Friese paard en de Lusitano.

Foto: privébezit Miguel A. de Cardenas

Reacties