Column: Paardvriendelijk

Column: Paardvriendelijk

Door schade en schande wijs worden. Dat is wat vele ruiters gedurende hun loopbaan meemaken. Schade van de valpartijen, pijnlijke tenen wanneer er weer eentje op je voet staat of touwen die door je handen zijn geglipt. Schade aan het paard in de vorm van blessures of onbenut potentieel. Een schande was het achteraf gezien, wanneer we onredelijk of grof tegen onze paarden zijn geweest. We hebben het wellicht allemaal meegemaakt uit pure onwetendheid of op advies van mensen die er verstand van zouden hebben. Ik ook, zeker met mijn eerste paard: een extreem angstig en gevoelig dier. Ik heb veel goed gedaan, maar ook veel fout. Helaas kwam ik pas later in contact met Andrew McLean (foto rechts). Dat was voor mij zo’n eye-opener dat ik vrijwel meteen naar Australië ben afgereisd om bij hem stage te lopen.

Dr. Andrew McLean, een internationaal gerenommeerde trainer en gedragswetenschapper, heeft op basis van wetenschappelijk onderzoek een methode ontwikkeld voor het trainen van paarden. Hiervoor neemt hij het leerproces van het paard als uitgangspunt en maakt daarbij handig gebruik van het vermogen en de tekortkomingen van het paardenbrein. Ik geef dit in Nederland door aan mijn leerlingen en train paarden en ruiters die problemen ervaren waarmee ze niet bij reguliere instructie terecht kunnen. Of ruiters die op zoek zijn naar meer achtergrond en verdieping. Het doel is het dier zo paardvriendelijk mogelijk de beste opleiding te geven. Resultaten in de sport zijn daarbij net zo belangrijk als een rustig buitenritje kunnen maken.

Licht aan de hulpen

Wat is een paardvriendelijke opleiding? In mijn ogen is dat wanneer wij als ruiters of als paardenliefhebber begrijpen hoe het paard in elkaar steekt. Zowel geestelijk als lichamelijk. Ik zeg dan ook regelmatig dat je het paard pas echt kunt trainen als je weet hoe het denkt en leert. We moeten ons verdiepen in wat een paard motiveert, beloont en hoe zijn geheugen werkt. Tegelijkertijd moeten we snappen hoe het fysiek in elkaar steekt. Uiteraard moet het dier vrij zijn van lichamelijke ongemakken en voorzien zijn in de basisbehoeftes. Maar er valt zoveel winst te halen als we snappen hoe lichaam en geest met elkaar verbonden zijn.

Het ultieme doel is om je paard licht aan de hulpen te krijgen, zodat het paard met zo min mogelijk druk van onze handen en benen kan presteren. De training die je het paard aanbiedt moet duidelijk zijn en vrij van angst of verwarring. Er is ook efficiëntie te behalen. Door je paard in één keer iets goeds aan te leren, voorkom je eindeloze herhaling. De paardensport is mooi en het is onze taak dit zo te houden.

Maandelijkse column

In mijn columns die je iedere maand op dehoefslag.nl kunt lezen hoop ik praktische situaties te belichten waarin het duidelijk wordt hoe het paard denkt en leert. Soms zullen het mooie momenten zijn over leerlingen die de moeite nemen hun paard beter te begrijpen om zo hun problemen op te lossen. Maar ik zal ook mijn minder leuke ervaringen met jullie delen. Niet om met het vingertje te wijzen, maar gewoon om wat bewustzijn te creëren. Zodat langzaam maar zeker de paardensport weer wat meer paardvriendelijker wordt.

Janina van der Drift (op foto links)

Reacties