Column: Wat ontspannen paarden en kinderen gemeen hebben

Column: Wat ontspannen paarden en kinderen gemeen hebben

Angstige paarden hebben baat bij een voorspelbare en controleerbare omgeving. Wanneer ze ervaren dat ze controle hebben op de situatie worden ze meteen rustiger. Een bekend voorbeeld is het paard dat bang is voor schapen. Wanneer je zo’n paard schapen laat drijven en het ontdekt dat het schaap voor hem opzij gaat, verdwijnt de angst als sneeuw voor de zon.

Het paard leert dat wanneer het een stap in de richting van het schaap zet het dier altijd wegloopt. De situatie wordt zo controleerbaar voor het paard, omdat het met zijn eigen acties daadwerkelijk van het schaap af kan komen. Doordat het schaap altijd op dezelfde manier op het paard reageert, wordt de situatie ook nog voorspelbaar voor het paard. Dit creëert rust en zekerheid bij het paard.

Voorspelbaar en controleerbaar

Dit geldt niet alleen voor paarden, maar ook voor volwassenen en kinderen. Zo heb ik onlangs les gegeven aan twee zusjes. De meiden hadden niet zulke goede ervaringen opgedaan en durfden eigenlijk niet meer te rijden. Mijn aanpak voor hen was hetzelfde als hoe ik paarden van hun angst af help. Ik geef ze controle over de situatie. Ik leerde de twee zusjes hoe ze controle over het tempo van het paard konden krijgen: door het langzamer en sneller te laten gaan, door achterwaarts en halt houden. Het goed afgerichte paard gaf consistent de juiste reactie op de hulpen. Het dier werd voorspelbaar en controleerbaar voor de meiden en hun zelfvertrouwen groeide. Uiteindelijk durfden ze zelfs aan de longeerlijn te draven. 

We moeten alleen iets vragen wanneer we echt reactie van het paard willen

Ook in ons rijden moeten we zorgen dat onze hulpen voorspelbaar en controleerbaar zijn voor het paard. Hiermee bedoel ik dat er voor het paard een patroon in de manier waarop we druk op hem uitoefenen moet zitten. Dit betekent dat we alleen iets moeten vragen wanneer we echt reactie van het paard willen. En bijvoorbeeld geen been blijven geven wanneer we al reactie van het paard hebben gekregen.  Zorg ervoor dat je iedere keer dezelfde hulp geeft wanneer je een bepaalde reactie van het paard voor ogen hebt en dat je na de juiste reactie altijd onmiddellijk de druk eraf haalt. Zo wordt druk controleerbaar voor het paard. Het weet exact wat het moet doen, welke oefening of reactie het moet laten zien, om van de druk af te komen. Een goede africhting betekent dat de hulpen voorspelbaar en controleerbaar zijn en zorgt voor een ontspannen paard.

Maandelijkse column

In mijn columns die je iedere maand op dehoefslag.nl kunt lezen hoop ik praktische situaties te belichten waarin het duidelijk wordt hoe het paard denkt en leert. Soms zullen het mooie momenten zijn over leerlingen die de moeite nemen hun paard beter te begrijpen om zo hun problemen op te lossen. Maar ik zal ook mijn minder leuke ervaringen met jullie delen. Niet om met het vingertje te wijzen, maar gewoon om wat bewustzijn te creëren. Zodat langzaam maar zeker de paardensport weer wat paardvriendelijker wordt.

Janina van der Drift (foto, gedragsdeskundige/instructrice)

Lees hier de vorige column van Janina.

Foto: Dessing Photography

 

Reacties