Christa Larmoyeur’s Ovation is niet meer

Christa Larmoyeur’s Ovation is niet meer

Christa Larmoyeur en Ovation
Christa Larmoyeur en Ovation

Eerder vandaag heeft Christa Larmoyeur afscheid genomen van haar voormalige toppaard Ovation, dit maakte zij bekend via Facebook. Een paard dat veel heeft betekend voor de sportcarrière van de amazone.

Ovation ingeslapen

‘Een paar uur geleden hebben wij het moeilijke besluit moeten nemen om Ovation in te laten slapen. Ovation waar ik in mijn ruitersport carrière verreweg het meeste aan te danken heb gehad,’ schrijft Larmoyeur. De amazone nam in 2004 plaats in het zadel van Ovation en in het najaar van 2006 debuteerde zij de 1,80m hoge bruine in de Zware Tour. Hierna volgde onder andere overwinningen in de wereldbekerwedstrijden van Brno en Miercezin. De A-kader combinatie kwam twee keer aan start tijdens de World Dressage Masters van Palm Beach, waarbij de combinatie twee keer zesde en twee keer achtste werd.

In 2011 stonden Larmoyeur en Ovation op de 29ste plaats in de wereldranglijst.

Sterke band

‘Maar Ovation was zo veel meer dan een wedstrijd paard. Hij was mijn vriend die elke morgen op mij stond te wachten en die erg beledigd was wanneer ik een dag toevallig niet met hem kon beginnen,’ schrijft de amazone verder op Facebook. ‘Dan sloeg hij de stal kort en klein. Die band creëer je wanneer je een paard vanaf zijn tweede op stal hebt staan en er dag na dag, jaar na jaar mee optrekt. Tot de laatste dag hielden we die band. Als ik riep ‘Vation wil je een klontje?’ dan kwam hij naar mij toe en sleurde elke stagiaire of werknemer met zich mee.’

‘Linda (Kouwenhoven, red.) heeft mij gelukkig vanmiddag geholpen. Want wat is dit zwaar. We hebben samen flink staan janken en wat herinneringen staan ophalen terwijl hij vredig insliep. Je hebt zo veel gewonnen voor mij maar, dit viel niet meer te winnen. Het is goed zo vriend,’ sluit Larmoyeur af.

Pensioen

Na het opknappen van wat kleine blessures, kwam de ruin nog enige tijd uit onder Richella Hertsig. Zij bracht hem met succes uit in het ZZ-Licht en ZZ-Zwaar uitbracht. Tijdens IICH Groningen in 2014 nam de ruin definitief afscheid van de sport en heeft sinds toen kunnen genieten van zijn pensioen.

Ovation is 25 geworden.

Ovation met wedstrijdpensioen

Bron: Facebook/Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Reacties