CHIO: Cornelissen troeft Gal weer af

CHIO: Cornelissen troeft Gal weer af

0 54

Adelinde Cornelissen en Jerich Parzival N.O.P. (v. Jazz) hebben voor de eerste keer in hun zo rijke carrière de Kür op muziek van CHIO Rotterdam gewonnen. Hoewel de amazone al in 2011 de beste was in het Kralingse Bos betrof het toen het Europese Kampioenschap en geen reguliere editie van het CHIO. De laatste twee jaar nam ze niet deel in Rotterdam en in 2010 bleken Gal en Totilas een maatje te groot.
Cornelissen gaf met haar zege een passend vervolg aan haar sterke Grand Prix-optreden en wist opnieuw Edward Gal, haar grootste concurrent op vaderlandse bodem, achter zich te houden.

Spanning bij Undercover

De van origine Drentse amazone reed op de late zaterdagavond geen vlekkeloze Kür, want ging de mist in bij de technisch zo lastige overgang galop-piaffe. Daar tegenover liet het duo een steady, ontspannen indruk achter in een Kür die heel mooi op de muziek gereden was. Het deed de winnende score uitkomen op 83,26%, een net resultaat voor een combinatie, die in absolute topvorm en met een foutloze verrichting nog meer in haar mars moet hebben.
Hetzelfde geldt voor de nummers twee. Gal en Glock’s Undercover N.O.P. (v. Ferro) kwamen uit op 81,98%, maar werden door de Duitse Katarina Wüst en Australische Susan Hoevenaar nog wel met de eerste plaats beloond. Zoals vaker stond er de nodige spanning op de technisch zo sterke Undercover. Gal had moeite deze af te vloeien wat vooral terugkwam in de pirouettes en draftour. De piaffe en passage compenseerden weer het nodige in de altijd prachtige Secretum Revelatum Kür van dit tweetal.

Nederlandse top vier

Een hoogtepunt was het optreden van Gals partner Hans Peter Minderhoud met Glock’s Johnson TN (v. Jazz). Minderhoud en zijn expressieve bruine hengst zetten in Kralingen met de oude Kür van Sisther de Jeu een ijzersterke proef neer. Ze vielen niet te betrappen op echte fouten. Het was vooral genieten geblazen, onder meer dankzij prachtige drafverruimingen. Net als in de Kür reed het duo naar een PR, dat dit keer op 79,05% uitkwam, waar een 80%-score meer op zijn plaats was geweest.
Evenals in de Grand Prix moest Minderhoud het hoofd buigen voor Daniëlle Heijkoop en opnieuw was het vrij nipt. Heijkoop kwam met haar Kingsley Siro N.O.P. (v. Gribaldi) uit op 80,08%. De combinatie liet een goede Kür zien met de galoptour als hoogtepunt. Hier stond storingen in overgangen tegenover van een Siro die ook erg heet was.

Al met al was het CHIO Rotterdam zeer geslaagd te noemen vanuit Nederlands oogpunt met opnieuw een vaderlandse top vier in een verder matig veld. Alleen de Zweedse Minna Telde zorgde met Santana (v. Sandro Hit) nog voor enig weerwerk. Zij werd vijfde met een score van 78,30%. (foto: Remco Veurink)

Klik hier voor de uitslag.

Bron: Hoefslag

Reacties