Celine van der Stroom: “Dressuur is er voor het paard”

Celine van der Stroom: “Dressuur is er voor het paard”

0 1790

Celine van der Stroom heeft haar eigen trainingsstal waar ze paarden met fysieke en mentale problemen middels de Academische Rijkunst weer op weg helpt. Maar ook paarden zadelmak maakt door onder meer gebruik te maken van grondwerk én paard en ruiter naar een verder niveau helpt.

“Mensen denken vaak dat ik iets totaal anders doe, maar dat is echt een misvatting. Ik zet de dressuur in zoals het oorspronkelijk bedoeld is; de dressuur is er voor het paard, in plaats van het paard voor de dressuur. Bij het trainen via de Academische Rijkunst kijk je naar de biomechanica van het paard en gebruik je de dressuuroefeningen zo, dat ze helpen het paard mentaal en fysiek te ontwikkelen. Ik bereid het paard voor op het rijden door gebruik te maken van grondwerk. Door deze training worden ze niet alleen lichamelijk en geestelijk voorbereid op het dragen van de ruiter, maar ook hun balans wordt eerst getraind. Deze goede start vanaf de grond zorgt ervoor dat je zo kunt opstappen en wegrijden”, legt Celine uit.

Samen ‘shinen’

“Maar ook paarden die moeten revalideren of die moeite hebben met bepaalde oefeningen of met gedragsproblemen help ik verder. Ik wil niet alleen de kwaliteiten van een paard ontwikkelen, maar ook die van de ruiter, zodat ze samen kunnen ‘shinen’. Ruiters hebben soms rijtechnische problemen of zijn angstig. Ik maak ze bewust van hun hulpen en lichaamsgebruik, waardoor het wel lukt. Regelmatig begin ik ook met ruiters vanaf de grond, ook voor de paarden is dit vaak begrijpelijker. Vanaf de grond kan je zien wat er gebeurt en dat brengt veel verheldering als je aan het rijden bent.  Vaak zijn ruiters gefrustreerd of verward en probeer ik ze verheldering te bieden. Deze methode is geschikt voor iedereen.”

Ziel onder de arm

“Door mijn paard Woodstock ben ik zo’n tien jaar geleden in aanraking gekomen met de Academische Rijkunst. Voordat ik Woodstock kreeg, was ik succesvol met mijn pony. Daarna kochten mijn ouders Woodstock als vierjarige. Ook met hem ging het heel goed in de sport, totdat ikzelf een ongeluk kreeg en het rijden even niet ging. Toen ik weer kon rijden, merkte ik dat Woodstock achter niet helemaal lekker liep.  Na onderzoek bij de kliniek bleek dat Woodstock al trauma’s had opgelopen, voordat hij bij mij kwam. De artsen waren duidelijk dat het niet meer goed zou komen en in laten slapen de enige optie was. Ik was zo geschrokken en wilde er eerst goed over na denken.  Dood is tenslotte dood… Ik heb een half jaar met mijn ziel onder de arm gelopen en van alles geprobeerd. Van Pat Parelli, Monty Roberts, Emiel Voest enzovoorts. Uiteindelijk kwam ik bij de Academische Rijkunst uit en dat gaf de antwoorden op al mijn vragen. Pas toen begon ik te begrijpen waarvoor de dressuur was; om het paard op een goede manier, waarbij je kijkt naar de biomechanica, te ontwikkelen. Ik zette de oefeningen in om Woodstock te verbeteren. Hij is nu 17 jaar en wordt nog steeds sterker en kan zelfs al een beetje aantreden naar een piaffe. Ik ben zo trots op hem.”

Cowboys helpen

“Ik heb de opleiding tot ‘centered riding instructor’ gevolgd en ben daarnaast sinds acht jaar in de leer bij Bent Branderup van de Academische Rijkunst. Inmiddels heb ik de titel ‘squire’ behaald. In de dressuur heb ik meerder paarden tot en met Z niveau gereden. Nu heb ik mijn eigen trainingsstal in Akersloot en komen de mensen naar mij toe voor lessen en clinics. Afgelopen week zat ik in Californië om de cowboys te helpen”, zegt ze gekscherend. “Ik word uitgenodigd op ranches om daar inzicht te geven over de primaire levensbehoeften van paarden (voeding/levensonderhoud) en werk met de paarden en de eigenaren aan de uitdagingen die zij tegen komen. Veelal met paarden opgevangen uit het wild of paarden die fysiek of mentaal wat extra’s nodig hebben. Veel ruiters daar zijn gewoon eens op een paard gaan zitten en zijn nu ambitieus om ook daadwerkelijk iets over de dressuur te leren.”

Opstap-challenge

“Sinds kort ben ik via mijn facebookpagina ‘Instructiegroep Celine van der Stroom’ een challenge gestart. Bij deze ‘opstap-challenge’ leer ik via een gratis online instructie hoe ruiters hun paard naar een opstapkrukje kunnen laten lopen, zich met de zijkant naar het krukje te draaien, zodat je heel eenvoudig zonder stress op kunt stappen. Doe jij ook mee?” (CdB)

 

Reacties