Carola-Woma dagkampioene

Carola-Woma dagkampioene

Qua weersomstandigheden een dag van uitersten, de Nationale Dag van het Gelderse paard; van tropisch warm tot zware regenval en onweer. Eigenlijk een uitzondering, want het is in Hengelo op deze dag bijna altijd mooi weer. Tijdens het onweer werd de keuring stilgelegd en kon iedereen een veilig heenkomen zoeken.

Na de stamboekkeuring bij stal ’t Hooge End in Didam vorige maand waren de verwachtingen voor wat betreft een aantal merries hoog gespannen. Een ervan was First Juwel B, zij behaalde in Didam 80 punten voor zowel exterieur als beweging. De jeugdige zwarte liet een mooi front zien, kon goed stappen en draven deed ze met ruimte, souplesse en gedragenheid. First Juwel B van Gerrit te Bokkel uit Eerbeek is een dochter van Wynton uit Burley-B (ster prok v.Rubus). Zij mocht tijdens het formeren van de kopgroep driejarige merries opstellen als nummer één. In de strijd om het dagkampioenschap gaf de winnares van de rubriek 4 t/m 7jarige stermerries, Donnavivera (Zethar uit Lisavivera prok v.Loek) van Lia Elbertsen uit Hoog Soeren heel goed partij. De rassige bruine staat goed in het Gelders type en bewoog steeds in de goede houding, met de schoft omhoog en met veel balans en souplesse. Op het allerlaatste moment schreef Mark Wopereis zijn Carola-Woma nog bij. De dochter van Vitens uit keurmerrie Miranda (v.Fabricius) ging vervolgens aan kop in de rubriek 4 t/m 7jarige keur en elitemerries. Deze goed ontwikkelde en over veel formaat beschikkende vosmerrie bewoog met veel kracht en afdruk en werd aan het einde van de dag gehuldigd als meest complete, Gelderse merrie.

Bij de aangeboden paarden was opvallend veel uniformiteit te ontdekken onder de Alexandro P-nakomelingen; royaal ontwikkelde modellen met veel houding. Deze hengst leverde overigens ook de veulenkampioen, Ivo van Geert van de Es uit Een. Een goed ontwikkelde, sterke beweger uit Dominga (ster v. JetSet-D). Alexandro P, maar ook Rubus B, Danser en ook de onlangs goedgekeurde Floris gaven act de présence in Hengelo en lieten zich alle vier heel aansprekend zien.

Traditioneel kent deze keuring ook nog een paar vaste rubrieken. Een daarvan is Fokker van het Jaar. Deze titel ging naar een blij verraste Stien en Rinze Postma-van der Wal. De fokkers uit Wytgaard werden gehuldigd vanwege de successen van hun Gelderse paarden op zowel keurings- als fokkerij gebied. Als Paard van het Jaar werd naar voren geroepen, Tex (Cabochon x Zep). De grote vosruin start met Diana Vogelzang in de Z2-dressuur en wordt voorbereid op het ZZ-Licht. Partner Chris de Gram stuurde Tex op probleemloze wijze naar het ZZ-mennen. De erepenning van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen ging deze keer naar Wendie van Joop Wesselink. De Parcival-dochter had een fraai merrieveulen van Saron aan de voet.

Hoefslag/KWPN

Reacties