Brigitte Bekker: “Hij heeft gewoon de X-factor”

Brigitte Bekker: “Hij heeft gewoon de X-factor”

Via een vriendin kwam de Lusitano hengst Fusilero (v. Peralta Pinha) op het pad van Brigitte Bekker. “Ik vond hem meteen al apart en het leek ons wel leuk om hem aan te bieden bij het stamboek. Al wisten we helemaal niet hoe dat in zijn werk ging. Toch kwamen we thuis met een goedgekeurde dekhengst! Al ging het niet vanzelf.”

“Een goede vriendin van mij, Jidske Rhijnsburger, kreeg Fusilero in training, omdat hij gedragsproblemen had. Hij bokte iedereen eraf. Inmiddels had hij ook al bij meerder trainers gestaan, maar lukte het niet. Jidske was al een eind met hem op weg middels het systeem van rechtrichten van Antoinne de Bodt, maar het ontbrak haar steeds meer aan tijd. Toen heb ik gezegd, breng hem maar bij mij. Ik run namelijk in het Noord-Hollandse Starnmeer pensionstal Kickersteyn en daar was nog wel een plekje voor hem. Ik ben samen met mijn vriendin Brigitte Noor met hem aan de slag gegaan.”

Imponerend

“In het begin hebben we hem alleen maar gelongeerd, totdat het toch tijd werd om erop te stappen. En eigenlijk ging dat prima! We zijn hem verder gaan doortrainen. Mijn man Kees was vanaf het begin af aan al gecharmeerd van de witte hengst. Hij vond hem ook zo gaaf en imponerend, hij heeft gewoon de X-factor. Kees heeft hem toen gelukkig van Jidske kunnen kopen.”

Bang

“Inmiddels hadden Brigitte Noor en ik al een doel gesteld; we wilden hem voorbrengen voor de hengstenkeuring. Het rijden ging thuis goed, alleen was hij nog nooit op vreemd terrein gereden. Toch gingen we naar de keuring. Eigenlijk wisten we helemaal niet wat ons te wachten stond, maar werden we op de keuring zelf goed geadviseerd. Later bleek dat je een paard maar één keer aan mag bieden en daarna niet meer. Dus het was erop of eronder. Fusilero was best wel gespannen en dat kwam zijn gangen niet ten goede. Toch was de jury erg onder de indruk van hem. Vooral zijn boeg en rug vielen positief op en de jury durfde ook door de spanning heen te kijken qua gangen. Hij heeft gewoon een uitgestrekte draf waar je bang van wordt. Door zijn bouw en potentie werd hij goedgekeurd!”

Afleiden

“We zijn super trots op hem en willen nu verder gaan in de sport. Hij is tien jaar, maar pas driekwart jaar onder het zadel en laat al heel veel mooie dingen zien. Het belangrijkste is dat hij ontspannen blijft. Onze instructrice Nakita de Boer helpt ons daarbij. Voornamelijk door hem wat af te leiden en schouder voor te rijden, maakt hij zijn bewegingen steeds beter af als hij het spannend vindt. Fusilero is in Spanje gefokt en het blijkt dat een lid van het Portugese team een paard heeft met dezelfde bloedlijn, dus dat belooft wat! Uiteraard zal hij ook beschikbaar worden gesteld voor dekdienst”, is Brigitte Bekker enthousiast. (CdB)

Foto: Mo van Mokum

Reacties