Legendarische Bonfire is niet meer

Legendarische Bonfire is niet meer

0 468
Bonfire

Good old Bonfire (v. Welt As) is niet meer. Het legendarische dressuurpaard dat Anky van Grunsven haar eerste Olympisch gouden medaille bezorgde, is vanmiddag op dertigjarige leeftijd overleden. Anky op twitter: ‘My heart is broken, Bonfire died.’

‘Een enorme vechter’

Anky zelf was te emotioneel om te reageren, maar echtgenoot Sjef Janssen kon het volgende melden over het heengaan van een legende die met zijn amazone de dressuursport in Nederland definitief op de kaart wist te zetten. ‘Bonfire had al enige maanden de ziekte van Cushing, zijn nieren werkten niet goed meer. Toch konden we dat nog ondervangen. Hij kreeg er echter de afgelopen weken hoefbevangenheid bij en zelfs dat leek weer de goede kant op te gaan, totdat het opeens verslechterde. We hadden geen andere keuze dan hem in te laten slapen. Hij bleek weer een enorme vechter, dat is hij altijd voor ons geweest. Mij schiet zo het EK van 1999 te binnen. Het was warm en Bonfire leek even door de zon bevangen. Toen hij echter de ring inkwam, zette hij de knop om en vocht hij voor Anky. Het is goed geweest. We zullen hem nooit vergeten.’ (foto: Remco Veurink)

Levensverhaal Bonfire

Bonfire en Anky van Grunsven hebben de dressuursport groot gemaakt in Nederland. Natuurlijk had ons land al diverse goede en spraakmakende combinaties gekend, de successen en de prestaties van Bonfire en Van Grunsven waren toch van een niet eerder gezien niveau. Ook buiten de hippische wereld zijn ze bekende namen geworden. Fokker Karl Bernd herinnert hem nog als ‘een van de mooiste paarden die ik ooit op stal heb gehad, hij had een prachtige bouw en een pittig karakter. Een veulen om verliefd op te worden.’ Hij fokte hem op voor de hengstenkeuring maar daar speelde de stap hem parten, hij werd niet gekeurd. Die stap bleef ook later een zwak punt, maar hij wist dit wel ruimschoots te compenseren. Via een handelaar kwam hij terecht bij Wim van Grunsven, die hem kocht voor zijn 17-jarige dochter Anky. Zij zou enkele jaren later met Prisco haar eerste Olympische Spelen rijden. Anky viel direct voor zijn uiterlijk, de uitdrukking van zijn hoofd en zijn manier van bewegen. Ze gaf hem de naam Bonfire, wat vreugdenvuur betekent. Onder het zadel bleek hij een genie, maar ook een enorme angsthaas. Dat speelde hem vaak parten en het vergde engelengeduld van zijn amazone. Met Gigolo en Isabell Werth als grootste tegenstanders, groeiden Van Grunsven en Bonfire naar absoluut topniveau. Ze braken vele records en wonnen vrijwel alles wat er maar gewonnen kon worden, met het Olympische goud in Sydney als ultieme zege. In totaal werden ze negen keer Nederlands kampioen. Op Indoor Brabant nam Bonfire in 2002, wegens de MKZ een jaar uitgesteld, afscheid van het Nederlandse publiek. Daar was zoveel belangstelling voor dat de topruin zowel op zaterdag als zondag kon komen opdraven. Hij genoot nog vele jaren van zijn pensioen bij Anky van Grunsven. In Erp staat een standbeeld van Bonfire, gemaakt door Toon Grassens.

Beste resultaten

– Olympische Spelen Sydney: gouden medaille individueel, zilveren teammedaille (2000)
– Olympische Spelen Atlanta: zilveren medaille individueel, zilveren teammedaille (1996)
– Olympische Spelen Barcelona: zilveren teammedaille, vierde individueel (1992)
– WK Rome: zilveren medaille individueel, zilveren teammedaille (1998)
– WK Den Haag: gouden medaille (Kür), zilveren teammedaille (1994)
– EK Arnhem: gouden medaille individueel, zilveren teammedaille (1999)
– EK Verden: zilveren medaille individueel, zilveren teammedaille (1997)
– WB finales: 1e Den Bosch (2000), 1e Dortmund (1999), 1e Gothenburg (1996), 1e Los Angeles (1995), 2e Gothenburg (1998)

Kijk ook in de Hoefslag Hall of Fame voor informatie over Bonfire.

Bron: Hoefslag

Het gouden optreden in Sydney

Reportage over Bonfire van NOS verslaggever Jean Nelissen

Reacties