Blue Hors Don Olymbrio is elitehengst

Blue Hors Don Olymbrio is elitehengst

0 612
Don Olymbrio
Blue Hors Don Olymbrio en Daniel Daniel Bachmann Andersen (foto: Blue Hors)

Elk jaar beslist het Deense Warmbloedstamboek welke hengsten de elitestatus krijgen. Dit jaar valt die eer te beurt aan slechts een hengst: Blue Hors Don Olymbrio (v. Jazz).

Potentieel voor de sport én de fokkerij

Dat Blue Hors Don Olymbrio nu de elitestatus heeft, heeft hij onder meer te danken aan zijn eigen sportieve prestaties. De hengst loopt sinds januari 2017 onder Daniel Bachmann-Andersen op Grand Prix-niveau. In 2016 waren er al meerdere zeges en plaatsingen in de Prix St-Georges en Intermediaire I op CDI-evenementen.

Maar niet alleen zijn sportieve prestaties zorgden ervoor dat hij nu de elitestatus mag voeren, ook zijn grote potentieel voor de fokkerij speelde mee. Maar liefst vijf van zijn nakomelingen waren gekwalificeerd voor het kampioenschap voor jonge paarden in Herning dit jaar. Hij is ook de vader van drie prijswinnende hengsten uit de eerste veulenjaargang.

Don Olymbrio erkend door KWPN

Blue Hors Don Olymbrio werd in Nederland gefokt, door Jan Lamers uit Oss. Die bracht hem als driejarige voor op de hengstenkeuring. Hij is toen aangewezen voor het verrichtingsonderzoek, maar vrijwel direct verkocht naar de Deense stoeterij Blue Hors. Don Olymbrio werd in Denemarken goedgekeurd.

In april 2017 is de hengst, op voordracht van de hengstenkeuringscommissie dressuur, erkend voor de KWPN-fokkerij. 

Talent geërfd van voorouders

Dat Don Olymbrio talent heeft, staat buiten kijf. Maar als je naar zijn afstamming kijkt, is dat niet verwonderlijk.

Zijn vader Jazz en Ferro, zijn grootvader aan moeders kant, hebben op het hoogste niveau dressuurwedstrijden gelopen. Jazz is de afgelopen 25 tot 30 jaar wellicht de meest invloedrijke hengst in de Nederlandse fokkerij geweest: het aantal wedstrijdpaarden dat van hem afstamt, is uniek.

Olymbria, de moeder van Don Olymbrio, is een keurpreferente dochter van Ferro. Grootmoeder Kilbria is dan weer een elite preferente merrie van Sultan. Haar moeder Ezabria voert het keurpredikaat en is een volle zus van het Grand Prix-paard Barbria waarmee Imke Schellekens veel internationale successen heeft geboekt.

Bron: Ridehesten.com/ Blue Hors

Foto: Blue Hors

Reacties