Blog Sara Ouwehand: Heeft jouw instructeur de Henk-factor?

Blog Sara Ouwehand: Heeft jouw instructeur de Henk-factor?

Ik ken een paard en die heet Henk. Gewoon Henk. Prachtig, in al zijn eenvoud. Henk steelt ieders hart en ik vroeg me af waarom.

Henk is simpel, duidelijk en vastomlijnd. Dat maakt Henk stevig, hij geeft houvast. “En dan is er Henk”, staat er op een bordje bij zijn stal. Er valt gewoon iets van je af als je hem ziet. De drukte in je hoofd wordt even stil, omdat je er aan herinnerd wordt dat dingen ook eenvoudig kunnen zijn. En wat nou als je instructeur een beetje meer als Henk zou zijn?

Eenvoudig blijven denken

Ik zal als laatste beweren dat paardrijden simpel is. Maar het is wel noodzaak dat we eenvoudig blijven denken. Juist als het moeilijk wordt, beter gezegd moeilijk voelt, passen we ons denken hierop aan met moeilijke gedachten. Het wordt al snel een onoverzichtelijke brei en je paard doet vrolijk mee. Behulpzaam als paarden zijn, proberen ze wijs te worden uit de veelheid van signalen. Ze verdwalen gewoon met je mee. Op zich gezellig, maar minder functioneel.

Minder tekst

En dan de instructeurs, met als collectieve uitdaging het gebruik van minder tekst. Ruiters worden overladen met uitleg en instructies. Op datzelfde moment leiden het lichaam van ruiter en paard een eigen leven. Is het heel vreemd dat er veel herhaald moet worden?

De Henk-factor

Misschien is het tijd voor iets nieuws in paardenland: de Henk-factor. Eenvoud brengen, daar waar het moeilijk is. Korte instructies, op een duidelijk en goed getimed moment. Is er meer uitleg nodig? Geef het paard lang en ga in gesprek. Pas daarna teugels weer oppakken en terug naar de korte cues. Ruiters horen zo vaak dat ze helder en eenduidig moeten zijn in hun hulpen. Maar dat geldt ook voor instructeurs. Cultiveer de Henk-Factor, houdt het simpel.

Kernachtig trainen, zonder opsmuk

De kracht van de Henk-factor? Kernachtig trainen, geen opsmuk. Paarden voelen dat en laten daardoor hun eigen fratsen ook op stal. Maar vooral: trainen vanuit de eenvoud is voorwaarde voor een harmonisch beeld. Bij complexiteit ligt verwarring op de loer en daar rekent de harmonie altijd op af.

Harmonie tussen ruiter en paard? De eenvoud van de tweevoud. Dus laten we niet te moeilijk doen. En denk aan Henk.

Sara Ouwehand is initiatiefneemster van Ruiterpilates.nl, start haar Haflinger ZZ-Zwaar, en loopt verwonderd rond in de paardenwereld.

Foto: Remco Veurink

 

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 52)

Reacties