Blog SABje: Back to the future

Blog SABje: Back to the future

0 1788

We willen allemaal wel eens een kijkje in de toekomst nemen en zijn reuze benieuwd naar de nieuwste technologieën. Ik tenminste wel. Tijdens het Dressag Pro Live dat afgelopen weekend werd georganiseerd was het thema daarom ook: Back to the future.

 

Met clinics van Rien van der Schaft die mij keer op keer weet te boeien met zijn deskundige oog, zit het altijd wel goed. Maar de dag had ook een extra tintje door de technologie die gebruikt werd tijdens de clinics. Zo kon je op het grote beeldscherm bijvoorbeeld zien wat de zadeldruk op dat moment was en waar het zwaartepunt van de ruiter lag. In verschillende oefeningen en zowel links- als rechtsom.

 

Wetenschap en rijtechniek

Het was vooral interessant om Conny Loonstra zelf te zien rijden in de clinic van Rien met een teugeldrukmeter. Haar paard liet rechts duidelijk een hogere teugeldruk zien. Door asymmetrie in het lichaam van het paard leunde het paard meer op rechts, waardoor hierop de teugeldruk hoger werd dan links. Dit is zeker niet iets wat in een half uurtje opgelost kan worden, maar zodra Rien begon om Conny hiermee te helpen was dit direct op het grote scherm zichtbaar in de vorm van een gelijkmatigere teugeldruk. Sowieso werd de teugeldruk na de aanwijzingen ook in het algemeen gereduceerd. Wat mij betreft een echte eye opener om eens te weten hoeveel kilo je in je handen hebt en wat daadwerkelijk werkt om dit te reduceren. Vooral als je het zelf even helemaal kwijt bent en een extra hulptool zoekt.

 

Hartslag reduceren

Mijn aandacht werd echter het meeste getrokken door de clinic van Tristan Tucker en Cees van Beckhoven van Hylofit. Met een driejarig paard die een hartslagmeter om had betrad Tristan de baan. En je raadt het vast al, maar de hartslag van dat paard was inderdaad best hoog. Met zichtbare spanning liep het paard aan het touw door de baan nog steeds met een hoge hartslag. Tot Tristan begon met zijn trainingsprogramma. Op dat punt begon de hartslag van het paard te dalen. En al binnen tien minuten was dit paard met normale hartslag zijn ding aan het doen. Het was goed zichtbaar dat de meeste ‘enge’ tools die Tristan had meegenomen nauwelijks een schrikreactie en verhoogde hartslag opleverde. Op een paar momenten was het paard wel even de kluts kwijt of schrok toch even ergens van. Hoe normaal voor een jong paard en dus ging de hartslag omhoog, maar Tristan kon deze steeds sneller reduceren.

 

 Geen hogere hartslag in piaffe?!

Het volgende paard wat met Tristan in de baan kwam was voor mij wel een wat groter raadsel. Met een stabiele hartslag die wel iets hoger werd naarmate er meer werd gedraafd, maar die vooral geen grote pieken liet zien bij schrikreacties of zwaardere oefeningen zoals de piaffe stonde ik versteld. Gelukkig kon Cees dit goed verklaren en legde het mij uit. ‘De hartslag van een paard kan in een paar seconden van de 70 naar de 190 schieten. Dit paard schrikt wel, maar raakt daar blijkbaar niet van in paniek. Daarnaast is het zo dat de hartslag de intentie is voor de arbeidsintensiteit, stress of pijn. De piaffe is een minder  voorwaartse beweging dan bijvoorbeeld de galop en ligt daarom op een ander niveau qua hartslag. Natuurlijk gebeurt er in de piaffe wel degelijk iets in het lichaam, maar dit uit zich op een andere manier, veel meer op lokaal niveau.’

 

Misvattingen

De hartslag is dus niet zo zwart wit als het lijkt en er zijn vast meer mensen die net als ik misvattingen hebben over de hartslag. ‘Je kunt aan de hartslag inderdaad niet zomaar consequenties verbinden,’ zegt Cees. ‘Je moet de omstandigheden ook meenemen. Meerdere factoren beinvloeden de hartslag. Heb je tegenwind of is het warm, allemaal factoren die voor een hogere hartslag kunnen zorgen. Maar het is ook zeker een handig tool om bijvoorbeeld te controleren of het paard niet helemaal fit is als jouw gevoel dat op een ochtend aangeeft. Door eerst een basismeting uit te voeren weet je wat voor jouw paard normale waarden zijn en kan je de waarden op een mindere dag van het paard daarmee vergelijken. Maar je kunt de hartslagmeting juist ook gebruiken om te testen of je paard wel zo hard aan het werk is als jij denkt. Misschien ben jij zelf wel harder aan het werk. Inmiddels hebben we dus ook een horloge waarop je zowel de hartslag van paard als ruiter af kan lezen.’

 

En dit geeft mij weer allemaal stof tot nadenken en stiekem ben ik ook wel erg benieuwd geworden naar hoe ik deze tools in kan zetten om een fitter paard en tot betere prestaties te komen.

 

Foto: Rob Metsers Fotografie

 

Reacties