Bijna record op IBOP

Bijna record op IBOP

Foto: Remco Veurink

Carambole-dochter Felicia v. Con Amper brak gisteren tijdens de IBOP in Brummen op een haar na het record van Numero-Uno-dochter Willemijn, die toentertijd 91,5 scoorde voor haar aanlegtest. Slechts een halve punt lager kreeg Felicia, de reservekampioene van de NMK dit jaar, voor haar fantastische verrichting. Haar moeder Merel stb (v. Goodtimes) bracht al een internationaal springpaard van Tangelo van de Zuuthoeve en ook grootmoeder Beryl stb pref prest (v.Zeus) staat aan de basis van diverse internationale (Grand Prix-) paarden. De door G.H.A. Capel uit Zelhem gefokte Felicia staat geregistreerd bij M. Boerrigter en J.H.R. Oude Wesselink uit Ugchelen en Willem Greve uit Markelo. Ze kreeg geen cijfer lager dan een 8,5 met een 9,5 voor het vermogen, de instelling, de rijd- en bewerkbaarheid en de aanleg als springpaard. Jurylid Henk Dirksen was dan ook uitgesproken positief over haar. “Dit is een topspringpaard, zo zie je er maar weinig. Ze is top te rijden, zeker voor een driejarige, en lijkt ongecompliceerd. Ze heeft een heel lichtvoetige galop met balans. Springen doet ze elke keer met de schoft omhoog. Als ze een fout maakt geeft ze daar mooi reactie op en haar voorbeentechniek is voorbeeldig. Daarbij lijkt ze veel vermogen te hebben.”

Chacco Blue-dochter Expression JB (uit Uranda JB ster IBOP-spr van Coromino), gefokt door- en geregistreerd bij J.M. Breukink uit Brummen, kreeg 81,5 punten. “Zij is een groot en royaal paard, met een actieve galoppade. Ze springt goed met de schoft omhoog en heeft een goed voorbeengebruik. Achter is ze wat wisselend, maar dat kan met de grote mate van voorzichtigheid te maken hebben. Ze springt met veel macht.” Ze kreeg een 9 voor de instelling. Henk Dirksen beoordeelde samen met Arnold Kootstra in totaal negentien springpaarden. Twaalf slaagden.

Evenveel dressuur- als springpaarden toog naar Brummen, en hier slaagden er eveneens twaalf. Dirksen beoordeelde deze merries met Ine van Deurzen. De score van de beste dressuurmerrie loog er ook niet om. Erludine DVB (Jazz uit Zarludine elite EPTM-dr van Ferro, fokker H.A. van Erp uit Sint-Oedenrode) van Dressuurstal van Balen uit Brakel werd vorig jaar vierde op de NMK, nu scoorde ze 86 punten voor de IBOP. Negens kreeg ze voor de stap, draf, houding en balans en de rijd- en bewerkbaarheid.  “Deze merrie heeft een heel goed model en veel expressie in beweging. Haar achterbeengebruik is heel actief en ze heeft van nature heel veel houding en balans en een heel goede beentechniek. Een hele fijne, ongecompliceerde merrie.”

Ook op de NMK vorig jaar liep Effie Ilona W (Contango uit Zara Ilona W elite EPTM-dr sport-dr van De Niro, fokker Joh. Lokhorst uit Andelst) van Dressuurstal Bax-Goris uit Gendt. Haar eindscore kwam uit op 83. “Deze merrie is niet de grootste, maar ze máákt zich wel groot. Ze heeft een opvallend actief achterbeen dat heel sterk en krachtig is. Ook zij heeft veel houding en balans van nature. Wij denken dat deze merrie als ze zich door ontwikkelt nog wel eens ver kan komen in de sport. Een krachtig en bewerkbaar paard.” Overgrootmoeder Ilona (v.Amethist) bracht van Contango het Grand Prix-dressuurpaard May Fair W.

Ook zeker noemenswaardig is de Gelderse kampioene van de Centrale Keuring van afgelopen zomer: Florena (Jazz uit Rilena elite pref sport-dr van FLemmingh, f/g M. Glaser uit Harskamp), die 81 punten kreeg waaronder een 8,5 voor de souplesse en de stap. “Deze jeugdige merrie heeft drie heel goede basisgangen, waarbij de stap opvallend ruim, zuiver en actief is. Ze heeft veel houding en lichaamsgebruik waarmee ze positief opvalt en liep een heel goede verrichting.” Rilena was als driejarige Europees Kampioene rijpaardmerries en liep ZZ-Licht, haar volle broer Peter liep Lichte Tour.

KWPN

Reacties