Beeld van Salinero bijna klaar

Beeld van Salinero bijna klaar

0 79

Het bronzen beeld van Salinero is bijna klaar. Anky van Grunsven uit Erp won met haar paard in 2004 en 2008 Olympisch goud. Daarom vindt Van Grunsven dat Salinero een standbeeld verdient, net als haar andere succespaard Bonfire. Maandenlang is er aan gewerkt. Het beeld van Salinero staat nu nog in de bronsgieterij van Jos Boerekamps in Nederweert. Daar legt hij samen met de Eindhovense kunstenares Jannelies Raaijmakers de laatste hand aan het beeld.

Droomklus

Voor Boerekamps is het een droomklus. “We zijn ooit begonnen met een paard van Jan Tops te gieten. Daarna mocht ik het beeld van Bonfire maken. Toen we hoorden dat er ook een beeld van Salinero zou komen, wilden wij dat heel graag doen. En nou staat ‘ie hier.” Het beeld werd ontworpen door kunstenares Jannelies Raaijmakers. Ze is voor ze aan de klus begon op de manage van Anky van Grunsven naar Salinero gaan kijken. “Elk paard heeft toch zijn eigen stijl en karakter. Dat kan je niet alleen van foto’s afhalen.”

Kritisch

Toen Raaijmakers het ontwerp af had, is Anky zelf komen kijken. En zij had nog wel wat kritische opmerkingen. Vooral over het hoofd. “De oren moesten van Anky verder naar voren komen te staan. Die heb ik er toen afgezaagd en verder naar voren gezet. Ook de breedte van de neus moest anders. Op een gegeven moment heeft Anky zelf het gereedschap ter hand genomen. Dat was heel erg leuk.”

Onthulling

Als het beeld van Salinero helemaal af is, komt ‘ie naast het beeld van Bonfire aan de Veghelsedijk in Erp te staan. Half oktober moet het beeld onthuld worden.

Klik hier voor foto’s en een filmpje.

Hoefslag/Omroep Brabant

Foto: Remco Veurink

Reacties