Arezzo VDL en Fontaine geven beste veulens VK Tolbert

Arezzo VDL en Fontaine geven beste veulens VK Tolbert

Merrie en veulen

Op de goed bezochte, lokale veulenkeuring in Tolbert konden gister 29 spring- en 27 dressuurveulens worden uitgenodigd voor de Centrale Keuring. Ogruso H (v.Arezzo VDL) en Otaine MWE (v.Fontaine) werden kampioen.

Het waren veelal gevestigde fokkers die vooraan eindigden met hun veulens. Zo deden trouwe inzenders als familie Hazenberg, famile Van der Meer en Appie Dijkstra goede zaken.

Goede kopgroep springveulens

Bij de springveulens werden vier veulens uitgenodigd voor de kampioenskeuring en trok Ogruso H (Arezzo VDL x Chello III VDL) van Anne-Jan Hazenberg aan het langste eind. ‘Dit is een goed ontwikkeld hengstveulen dat goed in het rechthoeksmodel staat en goede verhoudingen heeft. Ogruso H beweegt met veel gemak en een actief achterbeengebruik, en in galop valt zijn afdruk ook positief op”, licht inspecteur Bart Henstra toe.

Op de tweede plaats kwam Owen (Freeman VDL x Indoctro) van fokkers Sietse en Iekje van der Meer. ‘Opnieuw een goed ontwikkeld hengstveulen, met een aansprekend model en een fractie teer fundament. Owen heeft een makkelijke draf en galoppeert met veel balans en een sterk achterbeengebruik.” Het beste merrieveulen eindigde al derde: Obylle (Comthago x Goodtimes) van Willy Oosterveld. ‘Deze Comthago-dochter is een chique verschijning en heeft een goede bovenlijn. Ze galoppeert lichtvoetig en met een goed lichaamsgebruik.’ De Emerald van ’t Ruytershof-dochter Orina (mv. Indoctro) van Familie Van Rooijen uit Overschild volgde op de vierde plaats. Dit is een goed ontwikkeld en sterk bespierd veulen met een krachtige galop.

Bewegingstalenten in Tolbert

Het hengstveulen Otaine MWE (Fontaine TN x Apache) van fokkers M. en W. Bandringa uit Zevenhuizen en H. Spierings uit Evertsoord werd tot kampioen van de dressuurveulens verkozen op deze lokale veulenkeuring. ‘Dit is een voldoende goed ontwikkeld veulen met een heel correct en harmonieus gebouwd model. Hij heeft hard fundament en beweegt op een hele goede manier. Hij is lichtvoetig, beweegt met veel techniek en kan al opvallend goed schakelen’, vertelt Henstra.

De Blue Hors Zackerey-zoon Odegaard (mv. Florencio) van fokker Klaas Buist kon als tweede opgesteld worden. Deze uit een halfzus van de Grand Prix-hengst Vivaldo (v.Polansky) blonk vooral uit met zijn galop. ‘Odegaard is een rassig veulen met een goed model en iets gebogen achterbeen. Hij stapt goed en draaft met gemak, waarbij hij nog iets meer vanuit het achterbeen zou kunnen aantreden. In galop overtuigt hij keer op keer.’ Het Just Wimphof-merrieveulen Ojolana (mv. Apache) van Appie Dijkstra eindigde als derde. ‘Een heel correct gebouwd en aansprekend veulen met een sterke bovenlijn. In beweging valt ze op met haar lossigheid en schakelvermogen.’ Van dezelfde fokker kwam de extra gemodelleerde, bloedgemaakte Orilana (Indian Rock x Cupido) op de vierde plaats. Dit lichtvoetig bewegende, hoogbenige merrieveulen beweegt met voldoende kracht. Vijfde in Tolbert werd het aansprekende, met afdruk bewegende hengstveulen Odumiro (Daily Diamond x Gribaldi) van Wubbe Tammenga.

Bron: KWPN

Foto: DigiShots

Reacties